Logo Institut del Teatre
Dates: 2004
Redactor/a: Clàudia Brufau Bonet
Descripció

Deltebre Dansa és un festival de dansa i circ fundat el 2004 pel ballarí i coreògraf Roberto Oliván. Oliván i l’equip de ROPA - Roberto Olivan Performing Arts organitzen el festival cada primera quinzena de juliol al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Aquest esdeveniment atrau milers de persones i centenars d’artistes d’arreu del món.

El festival es realitza en espais diferents: carpes, un pavelló i sales habilitades per a la dansa i el circ, així com una zona d’allotjament i acampada per als participants, un menjador per als participants, food trucks per als espectadors, una oficina per a l’equip organitzador i un punt d’informació.

Deltebre Dansa compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura), l'Ajutament de Deltebre, l'INAEM (Ministeri de Cultura i Esports), la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Baix Ebre.


Continguts

Deltebre Dansa combina la formació professional d’artistes de dansa i circ (tallers de tècnica, creació i repertori) amb la programació artística i activitats de caire social . Des de la primera edició el 2004 el festival ha crescut en espectadors, participants dels tallers de dansa i circ i en l’impacte econòmic que ha tingut en el territori. El 2019, per exemple, Deltebre Dansa va comptar amb: 20.000 espectadors, 70 espectacles, 185 participants (als tallers de formació professional) de 60 nacionalitats diferents, 90 artistes nacionals i internacionals, 36 docents nacionals i internacionals i 250.000 euros d’impacte econòmic a nivell local.

La formació pels professionals de Deltebre Dansa és física i cobreix un gran ventall d’aspectes amb els millors especialistes per millorar el nivell dels participants. Pel festival hi han passat i passen artistes de renom internacional que han impartit classes a professionals com Anton Lachky, David Zambrano, Akram Khan o Wim Vandekeybus, Meytal Blanaru, Rakesh Sukesh o Peter Jasko. Lali Ayguadé és una de les professores nacionals que ha participat en més edicions i també han participat en el festival Maria Campos i Guy Nader.

La programació d’espectacles del festival ofereix peces d’un gran nivell tècnic, tant en circ com en dansa, i de molt bon valor artístic. A Deltebre Dansa s’han pogut veure companyies i artistes com Hodworks, Joy Alpuerto Ritter, Cia Pepa Plana, Compañía de circo «eia», Compañía Elías Aguirre, Atempo Circ, Anton Lachky Company, Sharon Fridman,  Les SlovaKs Dance Collective o Guy Nader i Maria Campos, entre d’altres.

El projecte liderat per Roberto Oliván és molt valorat per la comunitat professional internacional i també per entitats i organitzacions del país. L’Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat ha valorat Deltebre Dansa com el millor projecte cultural el 2015, 2016, 2017 i 2018. El 2015 l’Associació Europea de Festivals va atorgar el Segell EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) al festival del Baix Ebre. L’European Dancehouse Network l’ha destacat com un dels projectes més rellevants d’Europa. El 2019, Deltebre Dansa va rebre cinc premis EFFE, ja que el jurat va valorar: «el lideratge artístic d’alta qualitat, ben definit i executat, que inclou la comunitat i té un clar compromís internacional. Un projecte molt necessari per a la dansa». Un any més tard, va rebre la Menció especial dels XXII Premis de la Crítica d’Arts Escèniques. Deltebre Dansa també és un projecte molt valorat al mateix municipi, on té un gran impacte artístic, social i econòmic, i on també va rebre el Premi Cultura Deltebre 2012 i 2017 de l’Ajuntament de Deltebre.


Bibliografia

Vendrell, E.; Brufau, C. «Catalunya». A: Historia de la danza contemporánea en España (Vol. II): De las celebraciones de 1992 a la crisis de 2008. Editat per Carmen Giménez-Morte. Madrid: Ed, Academia de las Artes Escénicas de España, 2020.

 


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x