Logo Institut del Teatre
Data de naixement: Circa 1860
Lloc de naixement: Linares (Jaén)
Data de defunció: Circa 1940
Lloc de defunció: Linares (Jaén)
Redactor/a: Clàudia Brufau Bonet
Identificacio/ns

Ballarí


Biografia

Carlos Pérez Carrillo, conegut com a Mestre Coronas o Maestro Coronas, va ser un ballarí i mestre de l’Escola Bolera. Nascut a la provincia de Jaén, Mestre Coronas va aprendre aquest estil de dansa de la mà de Tarrida, Miguel Salud i Ricard Moragas. Quan no va poder exercir més de ballarí, Coronas es dedicà a fer de corista en zarzuela i intentà treballar d’actor. Una de les últimes produccions en les quals va participar és La perla de Jerez. Quan Joan Magrinyà el va localitzar estava retirat i en declivi, però va poder treballar amb el Mestre Coronas durant set anys, qui li va ensenyar l’estil barceloní de l’escola bolera, que es caracteritzava per un braceig estilitzat combinat amb un treball molt tècnic de cames. Els últims anys de la seva vida, Coronas va ensenyar en estudis dels seus deixebles.


Significació

El Mestre Coronas és un esglaó essencial en la transmissió de l’estil barceloní de l’Escola Bolera. Deixeble de Ricard Moragas, una de les estrelles de la dansa catalana i espanyola del segle XIX, Coronas va transmetre aquest llegat intangible a les primeres generacions de ballarins i ballarines del segle XX, com Joan Magrinyà i Emma Maleras.


Bibliografia

Aviñoa, Xosé; Llorens, Pilar; Rubio, Isidre; Vidal, Anna. Història de la dansa a Catalunya. Barcelona: Caixa de Barcelona, 1987.

 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x