Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 7-7-1955
Lloc de naixement: Ludwigshafen (Rhineland-Palatinate, Alemanya)
Redactor/a: Clàudia Brufau Bonet
Identificacio/ns

Gestor cultural


Biografia

Dietrich Grosse és un gestor cultural alemany afincat a Barcelona. Després d’estudiar dret a les Universitats de Marburg i Giessen, Grosse va arribar a Barcelona el 1979 per realitzar els seus estudis de mim a l’Institut del Teatre, on es va graduar en art dramàtic i dansa contemporània.

Com a ballarí i intèrpret va participar en nombroses obres coreogràfiques i també dramàtiques. Juntament amb Juan Carlos García van fundar la companyia de dansa contemporània Lanònima Imperial el 1986. En aquesta companyia va treballar de ballarí, gerent i també de productor executiu fins al 2001. Durant aquesta etapa participa en espectacles com Afanya't a poc a poc (Premi Ciutat de Barcelona, 1991), Eco de silenci i Els passos del camí (Gran Premi del Públic de Suzanne Dellal Competition, a Tel-Aviv, 1993) i Cos, ombra i llum, peça amb la qual Lanònima Imperial va rebre el Premi Nacional de Dansa de Catalunya 2000. 

En paral·lel al seu treball a Lanònima, Grosse va estudiar gestió cultural a la Hochschule für Musik «Hanns Eisler» del 1993 al 1995. Del 1994 al 1996 va exercir com a responsable de màrqueting del Tanztheater der Komischen Oper de Berlin. Va complementar la seva formació en gestió cultural el 1996 amb un curs sobre Economia i Finançament de la Cultura a la Universitat Paris-Dauphine.

Després de la seva etapa a Lanónima Imperial, el 2001 va crear la plataforma per impulsar noves creacions de dansa i òpera Mondigromax i del 2003 al 2005 va ser col·laborador del Festival Castell de Peralada per coordinar la programació de gires i actuacions d’òpera i dansa, concretament coordinació de gires i actuacions de diferents companyies i espectacles. Des del 2004 és director de l’Òpera de Butxaca i Nova Creació.

Des d’Òpera de Butxaca ha impulsat una trentena d’òperes noves amb compositors com Joan Albert Amargós, Enric Palomar, Agustí Charles, Joan Magrané, Raquel García-Tomás, Hector Parra, Lucas Peire, entre altres. Aquestes obres han estat coproduïdes amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu, Teatro Real Madrid, Palau de la Música, L’Auditori, Teatre Lliure, Neuköllner Oper, Musiktheatertage Wien, entre altres. 

Grosse ha combinat aquests projectes i tasques amb l’organització de conferències internacionals sobre dansa i òpera i la recerca i redacció d’estudis sobre la gestió de les arts escèniques, com per exemple la viabilitat d’una companyia de ballet al Gran Teatre del Liceu (liderat per Gemma Sendra), o  Oscil·lacions entre Berlín i Barcelona, un estudi sobre les polítiques culturals d’ambdues metròpolis, en el qual va col·laborar com a autor.


Significació

Dietrich Grosse va tenir un rol clau en Lanònima Imperial, una de les companyies més reconegudes i internacionals dels anys vuitanta i noranta. Des del 2001, Grosse ha liderat i col·laborat en projectes artístics en el camp de la dansa i la música, que han impulsat la internacionalització de l’escena catalana, ajudant a la consolidació de diferents artistes i la presentació d’espectacles i concerts internacionals a Catalunya. Institucions importants del país han comptat amb la seva expertesa en diferents estudis.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x