Sebastià Gombau Drago
Actor, director, dramaturg, gestor i productor
Des de ben jove, Tian Gombau es va vincular al grup Nou Teatre-Estudi de Vinaròs, ciutat on vivia i on començà com a actor amateur. Als vint anys passà a estudiar interpretació al Centre Municipal de Teatre de Granollers i, més tard, a l’Institut del Teatre de Barcelona. En acabar els seus estudis l’any 1988, passà a formar part del grup Xarxa Teatre, de Vila-real, que es dedicava sobretot a fer espectacles de carrer. El 1992 va ocupar el càrrec de director de l’Aula de Teatre de la Universitat Jaume I de Castelló, on s’estigué fins al 1999. Gràcies a això va poder engegar alguns projectes que encara tenen continuïtat avui dia, com ara la Mostra de Teatre Internacional Reclam, que és un dels festivals de teatre, dansa i circ de més renom del País Valencià. D’altra banda, junt amb els seus alumnes de l’Aula de Teatre, va començar a portar a escena algunes peces d’autors contemporanis, com ara Minim.mal Show de Miquel Gorriz i Sergi Belbel, i d’autors clàssics, com ara En bona companyia d’Anton Txèkhov. Fou també l’any 1992 quan Gombau va crear la seva companyia: l’Home Dibuixat, que de mica en mica s’ha anat especialitzant sobretot en l’àmbit del teatre d’objectes. Amb aquesta companyia, Gombau ha participat en diversos festivals de titelles d’arreu del món i ha rebut nombrosos reconeixements, com ara el Premi MAX d'Arts Escèniques com a Millor Espectacle per a Públic Infantil i Familiar amb la seva última creació Sabates noves, el Premi Especial del Públic Professional en el International Puppet Theatre Festival «Visiting Arlekin» a Rússia, el Premi Drac d’Or al Millor Espectacle Infantil en la XX Fira de Teatre de Titelles de Lleida i el Premi FETEN com a Millor Espectacle de Xicotet Format (entre molts d’altres).
En l’Home Dibuixat Tian Gombau ha dut a terme diversos rols, que van des de la interpretació fins a l’escriptura o la direcció escènica. La primera obra que la seva companyia va estrenar fou Els polls dels actors de José Sanchis Sinisterra, traduïda al català per Avel·lí Flor i dirigida per Miquel Gorriz, que s’estrenà el 1993 al Teatre del Raval de Castelló. Durant els anys noranta, la companyia es dedicà sobretot a portar a escena textos d’autors valencians, interpretats per Tian Gombau i d’altres actors, i entre els quals destaquen Puja’t al carro de Carles Pons i Mono sapiens del mateix Gombau, a banda d’Els polls dels actors. A més, aquests foren els primers espectacles que l’Home Dibuixat pogué portar a Amèrica del Sud.
Després del 2007, però, la companyia de Gombau va fer un gir i començà a especialitzar-se en la creació d’espectacles destinats a un públic familiar. Amb l’obra Pedra a pedra, Gombau començà a fer teatre d’objectes. L’obra va ser molt premiada i va recórrer els escenaris de gairebé una cinquantena de països, des de Xile fins a Indonèsia. Una sort semblant van tenir els seus espectacles posteriors, com ara Screen Man (2015), que barrejava elements audiovisuals amb el teatre de titelles, o Sabates noves (2018), que ha rebut darrerament el Premi Max al Millor Espectacle per a Públic Infantil. Des de llavors, podríem dir que l’objectiu de Gombau ha estat la de fer un teatre infantil de qualitat, fent servir diversos elements del teatre de titelles, del teatre d’actor i del teatre visual i d’objectes.
16 desembre 1992: Els polls dels actors de José Sanchís Sinisterra. Direcció Miquel Górriz. Teatre del Raval de Castelló. Producció Tian Gombau-L'Home Dibuixat.
1 desembre 1994: Silenci, per favor! de Miquel Górriz. Direcció Miquel Górriz. Teatre del Raval de Castelló. Producció Tian Gombau-L'Home Dibuixat.
9 febrer 1996: Puja't al carro de Carles Pons. Direcció Panchi Vivó i Cesca Salazar. Teatre del Raval de Castelló. Producció: Tian Gombau-L'Home Dibuixat.
29 octubre 1999. El món en 80 màscares de Tian Gombau i Panchi Vivó. Direcció de Cesca Salazar i Panchi Vivó. Teatre del Raval de Castelló. L’Home Dibuixat.
28 febrer 2000: Un teatre de butxaca de Carles Pons. Direcció Panchi Vivó. CEIP Xaló (Alacant). Producció: Tian Gombau-L'Home Dibuixat.
17 maig 2001. Mono sapiens de Tian Gombau. Direcció: Pep Cortés. Auditori Municipal de Vinaròs. Producció: Tian Gombau-L’Home Dibuixat.
2 novembre 2003. Tradimon. Tian Gombau i Quique Alcántara. Quique Alcántara. Cicle de Teatre a la Tardor, Peníscola. L’Home Dibuixat.
10 maig 2003. Mascarot de Tian Gombau i Panchi Vivó. Direcció Panchi Vivó. Centre Cultural La Beneficència de València. Producció Tian Gombau-L’Home Dibuixat.
31 octubre 2003: Tradimón de Quique Alcántara i Tian Gombau. Direcció Quique Alcántara. Auditori de Peníscola. Coproducció Tian Gombau-L'Home Dibuixat i 6ª Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional.
3 desembre 2005: Infantillatges de Raymond Cousse. Direcció Pep Cortés. Teatre Principal de Castelló. Producció: Tian Gombau-L'Home Dibuixat.
4 febrer 2007. Una odissea de butxaca de Tian Gombau i Panchi Vivó. Direcció Panchi Vivó i Quique Alcántara. Auditori Boqueres d'Almassora. Producció Tian Gombau-L’Home Dibuixat.
28 febrer 2008: Pedra a pedra de Rosa Díaz. Direcció Rosa Díaz. Teatro Jovellano, FETEN. Producció Tian Gombau-L'Home Dibuixat.
5 desembre 2015. Screenman de Tian Gombau. Direcció Tian Gombau i Panchi Vivó. Paranimf de l'Universitat Jaume I de Castelló de la Plana. Producció Tian Gombau-L’Home Dibuixat.
24 noviembre 2018. Sabates noves de Jordi Palet i Puig. Direcció Jordi Palet i Puig. Auditori Municipal de Vinaròs. Producció Tian Gombau-L’Home Dibuixat.
Gombau, Sebastian. «Teatre i escola». Escola Catalana, núm. 368 (2000), p. 15-17.
Lloret Esquerdo, Jaume. Els Titelles al País Valencià. Alacant: Publicacions de la Universitat d’Alacant, 2019.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar