Logo Institut del Teatre
Territori: Terrassa
Dates: 1906-1907
Redactor/a: Guillem-Jordi Graells
Descripció

Sala d'espectacles instal·lada en el pis superior del Cafè Condal a la placeta de la Font Trobada, edifici construït el 1897 com a Magatzem Cortés, amb plànols de Joan Carpinell, en el qual s'instal·là el 1906 l'esmentat cafè. L'impulsor i director fou el pintor Joaquim Vancells (1866-1942) que tingué cura de l'adaptació del local, ajudat pels pintors Pere i Tomàs Viver, incloent la construcció d'un petit escenari, i també en fou un dels autors i escenògrafs. Actualment, l'edifici està destinat a usos comercials.


Activitat

L'activitat seguia les pautes dels Espectacles-Audicions Graner de la Sala Mercè barcelonina. Es basava en unes «Visions musicals», en diversos quadres, amb text i música, precedides per curtmetratges cinematogràfics, que variaven a casa sessió i en ocasions eren doblats darrere la pantalla per actors. A més del director, hi participaren assíduament el poeta i músic Joan Llongueras, els autors Martí Alegre, Joan Carné i Narcís Massó, els compositors Adrià Esquerrà i Marc Armengol i els escenògrafs Pere i Tomàs Viver. En alguna ocasió sembla que s'adaptaren escenografies procedents dels espectacles Graner. Les funcions eren el dissabte i diumenge, amb dues o tres sessions cada dia. També s'hi realitzaren alguns concerts, a càrrec de l'Associació Musical. Cap al final de la temporada, les «visions» foren substituïdes per peces breus de S. Rusiñol, A. Mestres, E. Vilanova i I. Iglésias. L'experiència no va tenir continuïtat pel dèficit generat en l'única temporada. Fou una de les activitats més sobresortints -i mitificades- del modernisme a Terrassa, i comptà amb el suport de les entitats i publicacions catalanistes, però també va provocar una agra polèmica entre els setmanaris La Sembra, conservador, i Cap a l'Ésser, d'esquerra, al voltant de l'esteticisme simbolista de l'activitat.


Bibliografia

Comas, Rafel. El col·leccionisme de temàtica terrassenca, 32 i 33. Programes «Ars-Lucis». Terrassa: Edició de l'autor. s.d.

Aulet, Jaume. «El Modernisme a Terrassa. L'empremta literària». Terme, 24 (2009). p 117-141.


Fonts iconogràfiques

Única fotografia coneguda, publicada a una revista de l'època.


Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x