Esdeveniment ocasional de caràcter singular que consistia en sessions i campanyes de teatre de titelles organitzades per recaptar fons amb l’objectiu d’enviar grups de titellaires a actuar a camps de refugiats i zones en conflicte o exclusió. Es tractava de fer-hi arribar el somriure amb finalitats terapèutiques, així com un missatge de pau i solidaritat a través dels titelles. Paral·lelament a aquesta dinàmica de viatges a països amb conflictes greus, cal consignar també la intensa activitat generada aquí, al territori, amb xerrades en institucions, escoles i associacions, exposicions de fotos, algunes publicacions i edicions de postals i samarretes.
El setembre del 1993, dins d’UNIMA Catalunya (organització que aplega els amics del teatre de titelles dins el territori català) es posà en funcionament una comissió solidària, que, entre altres accions, va organitzar l’operació de Titelles per la Pau. La primera edició d’aquesta iniciativa tingué lloc aquell mateix setembre a les Cotxeres de Sants de Barcelona, on es feren dos dies d’actuacions, i les dues següents (temporades 1994-1995 i 1996-1997) a diferents centres cívics de la ciutat, durant la campanya Titelles i Pallassos per la Pau en col·laboració amb Pallassos sense Fronteres. El febrer del 1999 es va organitzar, de nou a les Cotxeres de Sants, una jornada d’actuacions sota el títol Marató de Titelles per Amèrica Central en què participaren sis companyies: Titelles Trac-Trac, Titelles Vergés, Titelles Munchis, Titelles Babi, L’Estaquirot teatre, Jordi Bertran i Carles Cañellas. En els mesos següents s’anaren succeint les accions i l’organització tornà a concentrar els seus esforços a ajudar econòmicament la regió centreamericana arran dels terratrèmols soferts a Nicaragua. L’aportació econòmica es destinà, entre altres coses, a la realització de tallers de titelles. Cal afegir també que anteriorment, el 1994, Titelles per la Pau organitzà a Caldes de Montbui la Fira de Titellaires Romà Martí. En part, per recaptar fons per a la malaltia que patia aquest titellaire, fundador i ànima de la companyia Badabadoc, i, en part, també, amb la voluntat que la cita esdevingués punt de trobada i d’intercanvi entre professionals i companys de professió. Des d’aleshores i fins a dia d’avui, aquesta trobada s’ha anat celebrant ininterrompudament, cada tercer cap de setmana de maig, sota el nom de Festival de Titelles Romà Martí. En les múltiples i diverses iniciatives solidàries de l’organització, en fou coordinador el titellaire David Laín.
Titelles per la Pau organitzà les següents expedicions:
Novembre 1993, expedició als camps de refugiats bosnians de Croàcia durant la guerra a l’ex-Iugoslàvia, amb la col·laboració de Pallassos sense Fronteres.
Juliol 1994, segona expedició als camps de refugiats de Croàcia, també en col·laboració amb Pallassos sense Fronteres.
Juliol 1995, expedició al Brasil, en col·laboració amb Meninos da Rua.
Maig 1996, expedició als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria).
També estigué present en:
1996 i 1997, Festa Club Súper 3 i Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega.
L’any 1999 es publicà el llibre Cuaderno de Viaje, que recollia les diferents expedicions realitzades per l’organització, amb fotografies i textos de Jesús Atienza.
Martín, Josep A. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació i diccionari històric. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998.
«Unima Catalunya en marxa». Putxinel·li (13 juny 2012). <http://www.putxinelli.cat/2012/06/13/unima-catalunya-en-marxa/> [Consulta: 11 febrer 2022].
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar