Logo Institut del Teatre
Autor/s: Sergi Belbel
Local estrena: Centre Cultural de Sant Cugat del Vallès (després: Teatre Villarroel, Barcelona)
Data estrena: 28-10-1993
Lloc publicació: Barcelona
Editorial/s: Lumen/Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya.
Data publicació: 1993
Redactor/a: Sharon G. Feldman
Descripció

Després de la pluja combina l’humor negre i l’absurditat amb el neguit existencial i el dolor. Enmig d’un paisatge genèric, postindustrial, que representa un futur imprecís però potser no tan llunyà, l’acció de l’obra se situa al terrat d’un gratacels de quaranta-nou pisos propietat d’una gran multinacional, una metàfora fàl·lica del poder patriarcal. En aquest espai exterior buit, els límits del qual els marquen les baranes de contenció i en què els personatges estan sovint literàriament i figurativament «al caire», vuit oficinistes (quatre secretàries, un programador informàtic, un missatger, un cap administratiu i un director executiu) es creuen en els seus intents semiclandestins d’eludir la prohibició de l’empresa de fumar. Sota un cel que no ha vist la pluja des de fa dos anys i mig, fan algunes calades, i les seves transgressions compartides obren el camí perquè comparteixin també els seus sentiments interiors d’angoixa, desig i insatisfacció. En aquest context miticoal·legòric d’extrema sequera, dolor existencial, tensió sexual i opressió jeràrquica, un espai en què els somnis i la imaginació dels personatges sovint s’encreuen amb la realitat, Belbel ofereix un retrat cru i alhora còmic dels jocs del poder a què se sotmeten les persones. Després de la pluja, però, no manca de certa esperança que sorgeix al final, simbolitzada per la tempesta que finalment esclata entre els núvols en una explosió gairebé orgàsmica, un alliberament que coincideix amb l’arribada de la pluja i tot seguit del sol que ateny el cim un cop s’ha esvaït la pluja.


Significació

Desprès d’una estrena sota la seva pròpia direcció al Centre Cultural de Sant Cugat del Vallès la tardor de 1993, el muntatge, que va comptar amb la participació dels intèrprets Ana Maria Barbany, Laura Conejero, Àurea Márquez, Carme González, Rosa Catafalch, Jordi Banacalocha, Pep Pla i Jordi Figueras, va arribar tot seguit al Teatre Villarroel de Barcelona. Més endavant va estar de gira per Catalunya durant alguns mesos. Belbel també va dirigir a Madrid un muntatge de la seva pròpia versió en castellà de l’obra. Es va estrenar al Teatro Albéniz el febrer de 1996, amb un repartiment que va incloure quatre populars actrius: Natalia Dicenta, Amparo Larrañaga, Paloma Paso Jardiel i Maribel Verdú. Van seguir estrenes a Londres (Gate Theatre), París (Théâtre de Pouche-Montparnasse), Nova York, Mèxic, Argentina i Perú. Altres muntatges i traduccions se n’han fet en búlgar, holandès, italià, polonès i romanès. La versió francesa va rebre el Premi Molière a la millor comèdia representada a França la temporada 1998-1999. Després de la pluja també va rebre el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre (1994) i el Premi Nacional de Literatura Catalana de Teatre (1995). L’any 2002, la mateixa obra va ser guardonada amb un Premio Max especial per la seva extensa difusió internacional. El 29 de novembre de 2017, l’obra es va estrenar al Théâtre du Vieux-Colombier sota la direcció de Lilo Baur, convertint l’obra de Belbel en el primer text català representat dins del repertori de la prestigiosa Comédie Française.


Bibliografia

Batlle, Carles. «Abans de la pluja» (Pròleg). A: Belbel, Sergi. Després de la pluja. Barcelona: Lumen: Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, 1993, (El Galliner; 181) / Barcelona: Edicions 62, 2001, p. 5-24.

Belbel, Sergi. Después de la lluvia. Madrid: Sociedad General de Autores y Editores, 2003. / Belbel, Sergi. Después de la lluvia. A: Teatro reunido de Sergi Belbel. vol 1. Madrid: Punto de Vista, 2021. (Edicions en castellà de Després de la pluja).

Bierry, Marion. «Brûler la vie». Aparté, le billet des ami·e·s des éditions Théâtrales, núm. 7 (2021).

Feldman, Sharon. A l’ull de l’huracà: Teatre català contemporani. Trad. Pere Bramon and Neil Charlton. Barcelona: L’Avenç, 2011.

George, David. Sergi Belbel and Catalan Theatre: Text, Performance, and Identity. London: Tamesis, 2010.

Filmografia:

2007: Després de la pluja. Espanya. Director Agustí Villaronga. Adaptació de Miquel Obiols i Agustí Villaronga. Diagonal TV/Ficción Productions, 94 min (llargmetratge), color, telefilm.


Fonts iconogràfiques

Enllaços

Centro de Documentación Teatral: Fitxa del muntatge de 1993:

<https://www.teatro.es/estrenos-teatro/despres-de-la-pluja-16594>


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x