Barcelona
Dates2001
Gènere/sTeatre polític i formacions teatralitzades
TrajectòriaL’actor, director i pedagog David Martínez i l’actriu Elisabet Aznar funden La Nave Va l’any 2001. Arrenquen la seva carrera teatral amb una obra de text contemporani de Brad Fraser, Restes humanes sense identificar i l’autèntica naturalesa de l’amor, dirigida per Manuel Dueso. La peça s’estrena al Mercat de les Flors de Barcelona i obté cinc nominacions als premis Butaca, dels quals guanya el de millor actor i millor escenografia. Aquell mateix any la companyia assisteix a un taller que Augusto Boal imparteix a Barcelona que redreça el rumb de la seva activitat. A partir d’aleshores el gruix de la seva acció anirà encaminada a la creació de tallers teatralitzats amb finalitats socio-educatives, línia que es reforça amb la incorporació de l’actriu i educadora social Elisa Ballardin. Partint de les tècniques del teatre fòrum d’Augusto Boal i del pretext dramàtic d’Allan Owens, La Nave Va aixeca espectacles-taller com ara L’equilibri és cosa de dos, que tracta la violència masclista i el bullying, T’ho has de guanyar, un muntatge participatiu per acostar la cultura de l’esforç al públic juvenil o Els tres amics, un espectacle sobre els diversos tipus de diversitat per a un públic infantil.
A banda de la creació de projectes destinats a l’àmbit educatiu i formatiu i d’investigar noves metodologies per aplicar els recursos artístics a l’àmbit socio-educatiu, La Nave Va ha continuat estrenat espectacles per a sales convencionals, com El rey del Gurugú, escrita i dirigida per Ferran Joanmiquel així com intervencions artístiques de naturalesa diversa, com el muntatge de teatre dels sentits Nit d’asil, estrenat al Festival Inund’Art de Girona. Per a les seves produccions la companyia ha col·laborat amb agrupacions com Afrogironins, composta per joves gironins de procedències diverses, o l’orquestra Basket Beat.
SignificacióLa Nave Va és un dels col·lectius catalans més representatius dels principis del teatre de l’oprimit i que més constantment els ha dut a la pràctica al llarg de les seves gairebé dues dècades d’activitat. Si bé han estrenat espectacles en sales comercials i muntatges propers a la instal·lació artística, el gruix de la seva acció s’ha desenvolupat en escoles i instituts amb els seus projectes de teatre-taller participatiu, abordant temes de rellevància social com el bullying, els drets humans, el consum responsable o la immigració. En totes dues branques, però, s’han compromès amb la concepció del teatre com a eina de transformació social.
ProduccionsGener 2001. Restes humanes sense identificar i l’autèntica naturalesa de l’amor, de Brad Fraser. Dirigit per Manuel Dueso. Mercat de les Flors, Barcelona.
Octubre 2011. 3, escrit i dirigit per David Martínez. Centre Cívic Pont Major, Girona.
Juny 2013. Vine, hi ha coses que vull que vegis..., creació de La Nave Va. Festival Inund’Art, Girona.
Agost 2014. Carícies de pedres i aigües, creació de La Nave Va. Teatre Municipal, Girona.
Novembre 2015. El rey del Gurugú, escrit i dirigit per Ferran Joanmiquel. Teatre Ateneu, Celrà.
Març 2018. Big Band Basket Beat Barcelona, dirigit per David Martínez. Mercat de les Flors, Barcelona.
Juny 2018. Nit d’asil, creació de La Nave Va. Festival Inund’Art, Girona.
BibliografiaBordes, Jordi. «Les puces d’un gos». Recomana.cat (18 desembre 2020). <https://recomana.cat/obres/el-rey-del-gurugu/critica/les-puces-d-un-gos> [Consulta: 6 juliol 2021]
Pladeveya, Gisela. «Un no res compartit». El Punt-Avui (10 novembre 2015).
EnllaçosAlbert Pijuan Hereu
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar