Logo Institut del Teatre
Territori: Vinaròs (Baix Maestrat)
Dates: 1992
Gènere/s: Teatre de titelles, visual i d'objectes
Redactor/a: Jaume Lloret i Esquerdo
Trajectòria

L’Home Dibuixat és una companyia valenciana fundada el 1992 pel vinarossenc Sebastián Gombau Drago, més conegut en el món de l'escena per Tian Gombau. Aquest artista, format a l’Institut del Teatre de Barcelona, va dirigir l’Aula de Teatre de la Universitat Jaume I de Castelló i va ser creador i director artístic de la Mostra Internacional de Teatre Reclam.

Des de la seua fundació, la companyia ha transitat per registres creatius molt diferents i dirigits a públics de totes les franges d’edat. Ha compaginat els muntatges per a adults amb un clar registre actoral, com Els polls dels actors, de José Sanchis Sinisterra, Mono sapiens, de Tian Gombau, i Infantillatges, de Raymond Cousse, amb les obres destinades a xiquets, com ara Puja’t al carro, de Carles Pons, Una odissea de butxaca i El món en 80 màscares, tot dins d’una tendència d’agitació popular que podem emparentar amb la commedia dell’arte.

L’últim pas ha estat especialitzar-se en una tècnica mixta que combina el teatre d’actors i la manipulació d’objectes. La idea que sustenta aquesta darrera orientació és que qualsevol cosa pot ser font d’inspiració per a construir una història màgica, perquè els objectes comuniquen més enllà de la seua forma real. Això es fa molt evident en les darreres produccions del grup, com ara Pedra a pedra (2008), un espectacle dirigit per Rosa Díaz i realitzat amb pedres de totes les formes i grandàries; Screen Man (2015), un muntatge de gran refinament visual i poètic, i Sabates noves (2018), una obra de Jordi Palet i Puig que ens transporta a la infantesa amb emotivitat i tendresa. Són produccions de petit format, íntimes i properes, que intenten crear un ambient màgic entre els espectadors a qui van dirigits, que normalment són els xiquets més menuts i els seus familiars.


Significació

Al llarg dels pràcticament trenta anys d'activitat, L’Home Dibuixat ha participat en els festivals més prestigiosos de l’escena nacional i internacional, on ha rebut més d'una vintena de premis. En aquest sentit cal dir que les obres més guardonades han estat Pedra a pedra, que ha rebut, entre d’altres, el premi al millor espectacle de petit format del festival Fetén de Gijón en 2008, i Sabates noves, producció que també ha rebut importants premis, com el Max al millor espectacle per a públic infantil i familiar en 2020. La gran perícia i destresa amb les mans que té Tian Gombau sempre sorprén i mai deixa indiferent l'espectador. A més a més, la capacitat d’adaptar el seu llenguatge, fonamentalment visual, a qualsevol idioma, l'ha permés realitzar més de 3000 funcions en mig centenar de països de tots els continents: Europa, Amèrica, Àsia i el nord d’Àfrica. En definitiva, Tian Gombau-L'Home Dibuixat és un dels grups valencians de teatre visual i d’objectes més actiu en l'actualitat i el més conegut mundialment.


Bibliografia

Gombau, Tian. El teatre de L’Home Dibuixat: 10 anys als escenaris. Castelló de la Plana: El teatre de L’Home Dibuixat, 2003.

 


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x