Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 1971
Lloc de naixement: Barcelona
Redactor/a: Jordi Auseller i Roquet
Descripció

Performer i videoartista pertanyent a l’escena teatral catalana.


Identificacio/ns

Director, escenògraf i intèrpret.


Biografia

Amb una llarga trajectòria a les seves espatlles, Baixas va formar part inicialment del desaparegut col·lectiu General Elèctrica, dedicat a la creació d’espectacles contemporanis i transgressors de teatre, dansa i música. Després, ja en solitari, va començar a conrear un gènere entre el teatre d’objectes i la performance, que ell mateix ha renovat amb força, amb peces que combinen elements i idees a mig camí entre el teatre físic i l’art plàstic, multimèdia o visual.

Durant anys va girar amb La guinda, un espectacle heretat de la seva mare, la titellaire Teresa Calafell (1943-2000), interpretat únicament amb les mans i que presentava influències del tango i el cabaret. A partir d’aquest espectacle, va passar a crear un extens alfabet de signes amb més propostes amb els dits i les mans com a veritables protagonistes. Així, a El col·leccionista de mans (2009), una projecte de teatre audiovisual, l’espai escènic estava format per un escenari-plató en el qual l’artista actuava i realitzava performances de moviment amb les mans i, de vegades, amb el cos, davant d’una càmera. Al mateix temps, dues pantalles projectaven vídeos pregravats. Les escenes-performance que es realitzaven en directe se centraven en el treball amb la càmera, en un intent d’introspecció i comunicació talment com si es tractés d’un mirall, i alhora de redescobrir el cos, especialment les mans. A aquest espectacle el va seguir Manual d’instruccions (2010), un projecte en el qual Baixas, partint d’idees i textos científics, utilitzava les mans com un nexe per abordar diversos temes relacionats amb aquestes extremitats com ara, entre altres, la creativitat, la comunicació no verbal i la discapacitat. Igual que en la proposta anterior, els resultats quedaven plasmats en performances, fotografies, dibuixos o videoart. La mateixa línia de treball es va mantenir amb Guants Mans Show, que es va presentar al Circ Cric el 2012. En aquest espectacle, sense una història ni uns personatges en el sentit més tradicional, ni tampoc una dramatúrgia convencional, Baixas recorria a un videojòquei per projectar la imatge del seu treball de prop, de manera que, congelant cada figura i combinant-les calidoscòpicament, es formava una espècie de murals de seqüències de signes.


Significació

La trajectòria de Baixas com a actor inclou, a més dels espectacles esmentats, la participació en muntatges de Rodrigo García, Marcel·lí Antúnez o Sonia Gómez, entre d’altres. També ha participat en pel·lícules com Rec 2 (2009), El perfume (2006), Beyond Re-Animator (2003), Polar (1999) i Krámpack (2000), així com en la coneguda sèrie de TV3 El cor de la ciutat. En el món del cinema, també ha treballat com a guionista, director i muntador.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x