Logo Institut del Teatre
Dates: 1989
Gènere/s: Teatre de titelles
Redactor/a: Jordi Auseller i Roquet
Trajectòria

Companyia de teatre de titelles que inicià la seva trajectòria el 1989 amb Núria Mestres i Esther Cabacés. Formada en Belles Arts, Mestres va estudiar, a més, mim i pantomima a l’Institut del Teatre de Barcelona, on als primers anys vuitanta també fou alumne del taller de marionetes de Harry V. Tozer. Com a titellaire, adquirí experiència treballant a la companyia Marionetas de Barcelona de Tozer el 1985. Per la seva banda, Cabacés fundà i fou integrant, del 1982 al 1986, del grup titellaire gallec Tanxarina, va rebre ensenyaments del reputat creador francès Philippe Genty i també va formar part de Marionetas de Barcelona.

Com a grup, va crear i representar diversos espectacles adreçats exclusivament al públic infantil i familiar. El primer fou Esquitxos (1989), per a titelles de fil, al qual seguí En Cigró ve a l’escola, pensat exclusivament per a escoles bressol. El 1990, va estrenar En Groc, un espectacle de titelles de taula, petit format, intimista i proper, en què els cossos dels titelles eren les mans i els dits de les dues manipuladores. Aquesta proposta sense paraules va obrir a la formació les portes per viatjar pel món: Europa, part d’Àsia, Àfrica i Amèrica. Finalment, el 1993, el tàndem de titellaires presentà Per un dimoni de pèl, el primer muntatge parlat del grup, realitzat amb tècnica mixta (bunraku, titelles de tija i ninots de guant) i basat en la versió de la rondalla dels germans Grimm Els tres pèls del diable que va fer l’escriptor Albert Mestres. Després d’aquest espectacle, cal donar ja per extinguida la formació. Les seves dues integrants iniciaren aleshores altres projectes. Núria Mestres va fundar la seva pròpia companyia i començà a actuar en solitari. Des de llavors, també ha col·laborat amb Pallassos sense Fronteres i Titelles per la Pau en diverses expedicions a camps de refugiats, fent actuacions i tallers, a més de treballar amb altres companyies (entre altres, L’Estenedor, Titelles Vergés, La Fanfarra i Pengim-Pengam) i construir titelles per a espectacles d’altres grups. Per la seva banda, Esther Cabacés va fundar, el 1998, juntament amb el també titellaire Nartxi Azkargorta, el grup Txo Titelles.


Significació

En tots els seus treballs, Zootrop donava especial importància a utilitzar el teatre de titelles com a mitjà d’expressió plàstica i visual. Això el converteix en un dels grups titellaires més interessants, imaginatius i creatius dels nascuts a Catalunya a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta, al costat, entre d’altres, de L’Avexutxu, El Cau de L’Unicorn i la Cia. Teia Moner.


Bibliografia

Martín, Josep A. El teatre de titelles a Catalunya: aproximació i diccionari històric. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x