Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 1961
Lloc de naixement: Barcelona
Redactor/a: Isabel Rojas Casas
Identificacio/ns

Il·luminador.


Biografia

Kiko Planas treballa com a dissenyador d’il·luminació en el món de l'espectacle des del 1984. A principis dels anys vuitanta treballava a una agència de publicitat i vivia a La Floresta. En aquella època l'envoltava un ambient artístic que, com ell mateix ha dit, el va captivar i el va portar a dedicar-se únicament al món de l’espectacle.

Planas va formar part de diverses companyies de teatre i de circ com a tècnic de llums i il·luminador, entre d’altres, Os Paxaros, amb la qual va estar uns anys de gira per mig món.

A principis dels anys noranta formava part de la companyia de Mario Gas on va treballar com a tècnic i ajudant de Quico Gutiérrez. L'any 1994 Mario Gas li va oferir fer la il·luminació d’Otel·lo al Teatre Grec de Barcelona i a partir d’aquell moment s’ha dedicat ininterrompudament al món del disseny d'il·luminació.

És membre fundador de l’Associació d’Autors d’Il·luminació (AAI).

Del 2005 al 2014 va ser professor de tallers de luminotècnia a l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE), a Terrassa. 

Planas també ha treballat com a dissenyador d'il·luminació per a diverses exposicions a centres d’art com ara la Fundació Caixa Catalunya a la Pedrera o la Sala Girona de la Fundació La Caixa.

Ha rebut els següents premis: 

-Premi del programa de ràdio «Assaig General» al millor professional d'il·luminació 2000-2001 pel musical Rent.

-Premi Butaca 2001 a la millor il·luminació per La dona incompleta.

-Premi Max 2004 a la millor il·luminació per El Metodè Gronholm.

-Premi Gran Vía de Teatro Musical 2009 a la millor il·luminació per Sweeney Todd.

-Premi Butaca 2010 a la millor il·luminació per El Ball.


Significació

Kiko Planas ha dissenyat il·luminacions per a nombrosos espectacles de teatre, òpera, dansa i teatre musical. Encara que també ha treballat dissenyant il·luminació d’exposicions, és en l’àmbit de les arts escèniques on se sent més còmode treballant i on ha desenvolupat una llarga i fructífera carrera professional, una trajectòria que li ha donat un reconegut prestigi dins de l’àmbit del disseny d’il·luminació, especialment a Catalunya.


Estrenes

Alguns dels treballs més destacats (fins al 2020):

27 juny 1994. Otel·lo. William Shakespeare. Direcció de Mario Gas. Teatre Grec de Monjuïc, dins del Festival d'estiu de Barcelona Grec.

1 agost 1997. La bohème. Luigi Illica; Giuseppe Giacosa; Giacomo Puccini (música). Giuseppe de Tomasi (direcció escènica); Stefano Ranzani (direcció musical). Sala Argenta, Santander, dins del Festival Internacional de Santander. (Il·luminació amb Giuseppe de Tomasi).

13 novembre 1998. Amadeus. Peter Shaffer. Ángel Alonso (direcció escènica); Miguel Ortega (direcció musical). Teatre Fortuny de Reus, Barcelona.

4 novembre 1999. Rent. Jonathan Larson. Michael Greif (direcció d’escena original); Abby Esptein (direcció escènica); Xavier Navarro (direcció musical). Teatre Principal de Barcelona.

17 gener 2001. Suite. Carles Batlle. Direcció de Toni Casares. Sala Beckett de Barcelona.

9 març 2001. La petita flauta màgica. Johann Emanuel Schikaneder; Wolfgang Amadeus Mozart (música). Joan Font (direcció escènica); J. Menor (direcció musical). Foyer del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Els Comediants.

28 març 2001. La dona incompleta. David Plana. Direcció de Sergi Belbel. Sala Beckett de Barcelona. Companyia Mala Sang.

7 juny 2001. The Music of Leonard Bernstein. Adolph Green, Betty Comden, Leonard Bernstein, Richard Wilbur, Stephen Sondheim (lletres); Leonard Bernstein (música). Bill Fabris (direcció escènica); Scott Dunn (direcció musical). Foyer del Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

2002. Amloii como lo dijo Hamlet. Versió de Mauricio Celedón basada en l’obra de William Shakespeare. Direcció de Mauricio Celedón. Auditorio de Cáceres. Samarkanda Teatro, Karlik Danza Teatro i Teatro del Silencio.

27 setembre 2002. The Fairy Queen. Llibret i música de Henry Purcell a partir de El somni d’una nit d’estiu, de William Shakespeare. Direcció de Lindsay kemp. Teatro Arriaga de Bilbao. 

25 novembre 2002. El clavicèmbal. Dani Salgado. Direcció de Lurdes Barba. Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

21 gener 2003. Excés (escenes dels darrers dies). Neil LaBute.  Direcció de Magda Puyo. Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

5 agost 2004. Prometeo, del fuego a la luz. Memé Tabares. Direcció de Cristina D. Silveira i Memé Tabares. Teatro Romano de Mérida, dins del Festival de Teatro Clásico de Mérida. Karlik Danza Teatro.

16 febrer 2005. The Country (El camp). Martin Crimp. Direcció de Toni Casares. Sala Beckett de Barcelona.

15 abril 2005. El professional. Dusan Kovasevic. Direcció de Magda Puyo. Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

27 abril 2006. Cruel y tierno. Martin Crimp. Direcció de Javier G. Yagüe. Teatro Valle-Inclán de Madrid.

28 setembre 2006. Valentina. Carles Soldevila. Direcció de Toni Casares. Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

5 octubre 2007. A la Toscana. Sergi Belbel. Direcció de Sergi Belbel. Teatre de Salt (Girona), dins del Festival Temporada Alta. Producció de Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

8 febrer 2007. Temps real. Albert Mestres. Direcció de Magda Puyo. Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

15 octubre 2008. Sweneey Todd. El barbero diabólico de la calle Fleet. Hugh Wheeler. Mario Gas (direcció escènica); Manuel Gas (direcció musical). Teatro Español de Madrid, dins del Festival de Otoño.

4 febrer 2009. L’inspector. Nikolai Gogol. Direcció de Sergi Belbel. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

25 novembre 2010. Agost. Tracy Letts. Direcció de Sergi Belbel. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

14 abril 2011. Una vella, coneguda olor. Josep maria Benet i Jornet.  Direcció de Sergi Belbel. Teatre Principal de Terrassa. Coproducció de Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

1 febrer 2012. El mercader de Venècia. William Shakespeare. Direcció de Rafael Duran. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

13 agost 2014. Coriolano. William Shakespeare.  Direcció de Eugenio Amaya. Teatro Romano de Mérida, dins del Festival de Teatro Clásico de Mérida. Aran Dramática.

20 gener 2015. Fedra. Jean Racine. Direcció de Sergi Belbel. Teatre Romea de Barcelona.

5 maig 2016. Maria Estuard. Friedrich von Schiller.  Direcció de Sergi Belbel. Teatre Lliure de Barcelona.

22 febrer 2017. La senyora Florentina i el seu amor Homer. Mercè Rodoreda. Direcció de Sergi Belbel. Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

27 juny 2017. Paraules encadenades. Jordi Galcerán. Direcció de Sergi Belbel. La Villarroel, Barcelona.

11 octubre 2018. El precio. Arthur Miller. Direcció de Silvia Munt. Teatro Pavón Kamikaze de Madrid.

12 desembre 2019. Beckett's ladies: Passos, Bressol, No jo, Anar i tornar. Samuel Beckett. Direcció de Sergi Belbel. Sala Beckett de Barcelona.

25 novembre 2020. Monroe-Lamarr. Carles Batlle. Direcció de Sergi Belbel. Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x