Logo Institut del Teatre
Territori: Barcelona
Dates: 2013
Redactor/a: Albert Pijuan Hereu
Descripció

Companyia independent de teatre dirigida per Marc Chornet.


Trajectòria

La companyia Projecte Ingenu neix el 2013 sota la direcció artística de Marc Chornet com un aplec d’estudiants de l’Institut del Teatre que volen crear un grup d’experimentació escènica i entrenament actoral. Neus Pàmies i Toni Guillemat són els intèrprets presents en tots els seus espectacles, però aviat s’hi afegiran d’altres artistes habituals com la dramaturga Anna Maria Ricart, l’escenògrafa Laura Clos o els intèrprets Martí Salvat i Cristina López. Després d’estrenar el taller resultant de l’Institut del Teatre a La Seca-Espai Brossa, la companyia es va enfrontar al primer dels clàssics que han versionat al llarg de la seva trajectòria, Hamlet. Van tornar a Shakespeare amb Romeu i Julieta i Vaig ser Pròsper. Va ser justament amb aquest espectacle (amb l'acostament des del teatre gestual a La tempesta de William Shakespeare) que l’any 2017 van guanyar el premi Born de Residència de Creació 2017. Amb la seva versió de Yerma van aconseguir un èxit de públic molt destacat per a una companyia independent, fet que els va dur a una gira per teatres de tot l’estat que es va allargar diverses temporades. L’any 2019 van dur a terme el cicle «5 anys, 3 Shakespeares» al Teatre Akadèmia, on van representar les seves tres versions dels textos de Shakespeare. Juntament amb la Nau Ivanow, l’any 2020 va impulsar Escena Germinal, un projecte que busca generar vincles entre artistes, companyies i públic de manera que desemboqui en un projecte escènic o d’investigació teatral.


Significació

La companyia Projecte Ingenu va néixer com un grup d’entrenament actoral i d’investigació escènica, buscant trencar les dinàmiques i els ritmes de la roda d’exhibició convencional. A aquesta aproximació al fet teatral van sumar-hi la metodologia que la companyia ha batejat com a slow theatre. L’èmfasi de l’espectacle, com passa amb altres companyies de la mateixa generació, recau en el procés d’investigació previ i no pas en el resultat final que acaba veient l’espectador.

La companyia ha trobat el seu fet distintiu en la revisió de textos clàssics de la literatura dramàtica, de vegades amb la incorporació del vídeo en directe com a element escenogràfic central, com Hamlet o La dona pantera, i d’altres amb versions molt destil·lades i fins i tot irreconeixibles respecte del text original, com inFaust o Vaig ser Pròsper.


Produccions

La partida o còctel de gambes, d’Albert Mestres. Direcció de Marc Chornet. La Seca-Espai Brossa, Barcelona. Gener 2013.

Hamlet, de William Shakespeare. Direcció de Marc Chornet. Sala Àtrium, Barcelona. Desembre 2014. 

Top girls, de Caryl Churchill. Direcció de Marc Chornet. Teatre Akadèmia, Barcelona. Novembre 2015.

Romeu i Julieta, de William Shakespeare. Direcció de Marc Chornet. La Seca-Espai Brossa, Barcelona. Maig 2016.

Yerma, de Federico García Lorca. Direcció de Marc Chornet. Teatre Akadèmia, Barcelona. Març 2017.

Vaig ser Pròsper o recordant la tempesta, a partir de La tempesta de William Shakespeare. Direcció de Marc Chornet. La Seca-Espai Brossa, Barcelona. Març 2018.

inFaust, dramatúrgia d’Anna Maria Ricart a partir de Faust de Goethe. Direcció de Marc Chornet. Teatre Akadèmia, Barcelona. Octubre 2018.

La dona pantera, dramatúrgia d’Anna Maria Ricart a partir del text de Josep Palau i Fabre. Direcció de Marc Chornet. La Seca-Espai Brossa, Barcelona. Febrer 2019.


Bibliografia

Bacardit, Júlia. «Top Girls (malgrat tot)». Núvol (9 juliol 2016). <https://www.nuvol.com/teatre-i-dansa/top-girls-malgrat-tot-38007[Consulta: 22 setembre 2020]

Bordes, Jordi. «Nous jocs de cartes?». El Punt-Avui (15 abril 2018).

Bueno, David. «Romeu ha de morir». Núvol (27 maig 2016). <https://www.nuvol.com/teatre-i-dansa/romeu-ha-de-morir-36523[Consulta: 22 setembre 2020]

Díez, Elsa. «Una Yerma luminosa y con una puesta en escena que te dejará boquiabierto». Recomana.cat (6 març 2017) <https://recomana.cat/obres/yerma-teatre-akademia/critica/una-yerma-luminosa-y-con-una-puesta-en-escena-que-te-dejara-boquiabierto[Consulta: 22 setembre 2020]


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x