Logo Institut del Teatre
Autor/s: Jaume Melendres
Lloc publicació: Barcelona
Editorial/s: El Galliner; 37 (Edicions 62)
Data publicació: 1977
Redactor/a: Eduard Bartoll Teixidor
Descripció

Aquesta és la segona obra de teatre de Jaume Melendres, que va escriure l'any 1970 i va guanyar el premi Josep Aladern, de Reus, el mateix any.

L'obra narra la història dels Guntram i els Morats, representants de dos països que lluiten des de temps immemorials. Els més perjudicats d'aquesta guerra són els habitants dels seus respectius pobles, ja que el que la guerra provoca és que, al capdavall, tots dos pobles es vegin privats de les seves llibertats. Com a conseqüència de l'enfrontament, els Morats intenten empobrir el país veí fent una política econòmica que comporti que l'enemic depengui de la seva producció. D'altra banda, els Guntram creen un gran exèrcit per poder controlar els Morats i, a més, solucionar els problemes de desocupació provocats per la guerra. Al final, gràcies a l'exèrcit, aconsegueixen sotmetre els Morats.

L'obra no s'ha representat mai, en part per problemes de censura a la seva època, però també per la complexitat, sobretot per l'elevat nombre de personatges, trenta-dos en total.


Significació

Meridians i paral·lels presenta un gran nombre de subtemes i és una clara al·legoria a la relació entre Espanya i Catalunya. Denuncia el col·laboracionisme de la burgesia catalana amb el règim franquista i mostra temes com la instrumentalització de la immigració per part de la burgesia catalana per tal de disposar de mà d'obra barata per a la seva indústria.

L'obra ofereix una visió marxista de la qüestió social i nacional. Les històries dels nombrosos personatges mostren les diferents postures possibles enfront d'una situació política i social crítica.

A banda de la denúncia clara de la situació política, l'obra també pretén trobar una fórmula personal que aglutini els recursos formals previs de la tradició escènica europea com ara l'expressionisme, l'avantguarda, el realisme i la influència de Brecht, Hacks, Büchner i Espriu.


Bibliografia

Gallén, Enric. «Literatura dramàtica. Creació col·lectiva i dramatúrgia no-textual a Catalunya (1968-1975)». A: Muntaner, M.; Picornell, M.; Pons, M.; Reynés, J.A. (eds.). Transformacions. Literatura i canvi sociocultural dels anys setanta ençà. València: Universitat de València, 2010, p. 197-218.

Riera, Pere. «La producció dramàtica de Jaume Melendres». Estudis escènics: Quaderns De l’Institut Del Teatre, núm. 37 (2012), p. 33-45. <https://www.raco.cat/index.php/EstudisEscenics/article/view/251554> [Consulta: 20 novembre 2019]


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x