Logo Institut del Teatre
Territori: País Valencià
Dates: 2006
Gènere/s: Dansa
Redactor/a: Carmen Giménez Morte
Descripció

Companyia de dansa contemporània creada el 2006 a València per Gustavo Ramírez Sansano, encarregat de la direcció artística i de la coreografia juntament amb Verónica García, ballarina i directora executiva.

Gustavo Ramírez va estudiar a l’Institut del Teatre i ha format part com a intèrpret de companyies com Hubbard Street Dansi Chicago, Nederlands Dans Theater 2, Ballet de la Comunitat de Madrid de Víctor Ullate o el Ballet Contemporani de Barcelona. Va destacar aviat com a coreògraf en rebre el 1997 el premi Ricard Moragas a Barcelona per Fetus quan era ballarí del Nedelands Dans Theater 2. El 2001 va rebre el premi Dom Perignon d’Hamburg per la coreografia Un pes en l’esquena, i el tercer premi del Certamen Coreogràfic 8Masdanza de Maspalomas el 2003 per la peça Temps centrífugs, creada al costat d’Asun Noales. El 2005 va seguir col·laborant amb Asun Noales amb Sacra/Dícese, premi a la millor direcció coreogràfica i premi al millor espectacle de dansa dels Premis a les Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana.

Per la seva part, Verónica García, formada com a intèrpret entre Espanya i Brussel·les, es va especialitzar en tècniques de dansa contemporània i nova dansa i és ballarina en les companyies de Toni Aparisi - Ausades i Cel-ras.


Significació

Projecte Titoyaya ha desenvolupat una labor contínua amb seu a València, tant en la producció d’espectacles com en gires nacionals i internacionals i accions pedagògiques. Ha entrat a formar part de circuits especialitzats de dansa, com Dansa a Escena 2012, Xarxa de Teatres Alternatius, Xarxa de Teatres de Madrid, i de festivals com Mes de Danza de Sevilla, DanSat! de Barcelona, Territorio Danza de Madrid, Dansa València, Mudances de Cartagena i International Ballet Festival of Miami (EUA).


Produccions

Retrat d’Oscar Wilde és la primera estrena de la companyia. Va ser a la Sala OFF de València el 28 d’octubre del 2006, amb coreografia de Gustavo Ramírez i produït per Teatres de la Generalitat Valenciana, Projecte Titoyaya i Ajuntament de Sant Fulgenci. Aquesta peça mostra l’estil depurat, la perfecció tècnica dels ballarins i la imaginativa utilització dels mitjans audiovisuals, que es van convertir en el segell característic de la companyia.

L’any següent es va presentar al Festival Dansa València Manera, produït pel Festival, Centre Coreogràfic de Teatres de la Generalitat Valenciana, INAEM i Projecte Titoyaya. Va rebre premi al millor espai escènic en els Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana el 2011.

Allò que no es veu es va presentar al Mercat de les Flors de Barcelona el març del 2010. Coproduït pel Mercat de les Flors, Centre de Creació Contemporània L’Escorxador d’Elx, Teatres de la Generalitat Valenciana, Ajuntament de València i Projecte Titoyaya. Aquest mateix any Gustavo Ramirez es va traslladar a Chicago en ser convidat com a coreògraf de la companyia Lluna Negra Dance Theatre fins a finals del 2012. Però l’activitat de Projecte Titoyaya va continuar amb l’estrena de Línia Horitzontal, coreografia per a dues ballarines i un ballarí de Daniel Abreu en el Teatre de l’Inestable de València el 21 de febrer del 2011.

Moniquilla i el Lladre de Riures, espectacle infantil, es va presentar al Palau de Festivals de Cantàbria el juny del 2012 i és seleccionat en el circuit Dansa a Escena. I l’octubre d’aquest mateix any van estrenar la coreografia de Ramírez, Radio-Station a la sala Cuarta Pared de Madrid.

Insert Coin, ballat per Verónica García, Jessica Martín Kolonial i Xavier Martí, es va presentar al públic durant la Temporada Internacional Dansa València 2013 al Teatre Rialto de València, produït per CulturArts i Projecte Titoyaya. Part del repertori l’han posat en escena altres companyies tant espanyoles (IT Dansa) com europees (Badora Dance Company, Hongria), nord-americanes (Lluna Negra Dance, Chicago) i llatinoamericanes (Ballet Nacional do Brasil).


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x