Logo Institut del Teatre
Territori: Barcelona
Dates: Juny 1997 – Actualitat
Redactor/a: Clàudia Brufau Bonet
Descripció

Companyia de dansa de repertori, programa de postgrau


Trajectòria

IT Dansa és una companyia jove de dansa que funciona com un programa de postgrau, creada amb l'objectiu d'oferir un pont entre la formació acadèmica dels joves ballarins i la pràctica professional. Aquest projecte pedagògic està integrat a l'Institut del Teatre i depèn de la Diputació de Barcelona. Catherine Allard és la directora de la formació des que va presentar el projecte el 1996, inspirat en la companyia junior del Nederlands Dans Theatre, NDT II. Integren l'equip pedagògic inicial Guillermina Coll com a repetidora i responsable d'assajos, els professors Rodolfo Castellanos i Lázaro Carreño i els professors convidats Mirta Pla, Carlos Iturrioz, Carmen Rotenstraten, Jeanne Solan i Mathilde van der Meerendonk. També ha estat repetidor de la companyia Keith Morino.

IT Dansa, que és la primera companyia junior de l'Estat espanyol, va entrar en funcionament el juny del 1997 amb cinc ballarins i cinc ballarines. Després de set mesos van presentar un programa amb tres coreografies de nova creació i una de repertori, de Nacho Duato. El primer espectacle estableix el model de repertori, variat i de qualitat, que ha caracteritzat la companyia.

El segon any l'elenc de ballarins es va ampliar amb dos suplents. A partir de la sisena edició, la companyia de postgrau va créixer gràcies a l'ampliació de beques concedides per la Diputació, i un increment notable de ballarins estrangers es va presentar a l'audició. Actualment, catorze ballarins titulars i quatre de suplents formen la companyia. Des del curs 2005-2006 Mathilde van der Meerendonk és la responsable dels assajos a temps parcial d'IT Dansa, i actualment Nora Sitges Sardà l'assisteix com a repetidora.

La producció dels espectacles d'IT Dansa és possible gràcies a les coproduccions amb Mercat de les Flors, el Grec Festival i el Teatre Nacional de Catalunya.

Objectius i funcionament:
Els joves ballarins són escollits mitjançant una audició, en què se'ls requereix un nivell sòlid de dansa clàssica i contemporània. El postgrau té una durada de dos anys, aporta professionalitat i seguretat als ballarins per afrontar audicions i el treball en companyies nacionals i internacionals. Aquest curs de postgrau està adreçat sobretot als alumnes graduats en les especialitats de dansa clàssica i contemporània de l'Institut del Teatre, però també és obert a ballarins provinents d'altres disciplines i escoles.


Significació

IT Dansa és una companyia jove de referència, tant per als alumnes del Conservatori Professional de l'Institut del Teatre, com per a joves ballarins d'altres escoles tant a escala nacional com europeu. El projecte s'ha consolidat gràcies a la voluntat política i a la qualitat artística i pedagògica. IT Dansa es va gestar quan Pau Monterde era el director de l'Institut del Teatre, i Kasprowicz, la directora de l'escola de dansa. De fet, l'aparició d'IT Dansa va cristal·litzar una necessitat i va enriquir el panorama professional català —en què a partir de final dels anys vuitanta havien proliferat les companyies d'autor—, atès que va oferir un marc idoni pel desenvolupament dels intèrprets, que podien treballar sobre un repertori de diferents coreògrafs.

Un dels grans èxits de projecte d'IT Dansa ha estat formar part de l'escena europea i global de la dansa, la qual cosa ha estat possible gràcies al vincle de Catherine Allard amb Nederlands Dans Theatre i la Compañía Nacional de Danza. IT Dansa ha actuat en festivals de l'Estat i de l'estranger, com ara Maiatza Dantzan del País Basc (1998), el Grec Festival de Barcelona (diferents edicions), el Festival de Itálica de Sevilla (1998), el Festival de Otoño de Madrid (1998), el Holland Dance Festival (1999 i 2009), Dansa València (2000 i 2006), Madrid en Danza (2000 i 2006), el Sitges Teatre Internacional (2003) o el Festival de Bielefeld (Alemanya, 2003).

La versatilitat, la tècnica depurada i la creativitat han estat clau en el projecte pedagògic que Allard ha desenvolupat al llarg dels anys, amb el suport de Guillermina Coll i més endavant Matilde van deer Merendonk com a repetidores. A més, la posada en escena d'obres de grans coreògrafs contemporanis com Jirí Kylián, Nacho Duato, Ohad Naharin, Jacabo Godani, Ramon Oller i Rui Horta ha contribuït a preparar joves amb talent per ser ballarins competents i versàtils. IT Dansa també ha difós el treball de coreògrafs com Jo Stromgren, Stijn Celis, Uri Ivgi, Alexander Ekman i Gustavo Ramírez.

IT Dansa ha provat que és una bona plataforma, ja que molts dels graduats han estat posteriorment contractats per companyies de prestigi com Gelabert-Azzopardi, Compañía Nacional de Danza, Thomas Noone Dance Company i Ballet de la Generalitat Valenciana, i companyies estrangeres com Nederlands Dans Theater, Galili Dance (Països Baixos), Carte Blanche (Noruega), Danish Dance Theater (Dinamarca) o Batsheva Ensemble (Israel), Òpera de Lió (França), Tanztheater de Nurenberg (Alemanya) i Stadtheater de Berna (Suïssa). Alguns dels ballarins que han passat per la companyia també s'han dedicat a la coreografia, com és el cas de Cayetano Soto, Nora Sitges-Sardà i Iker Gómez.

La companyia ha estrenat més d'una trentena d'obres, algunes de les quals han estat aplaudides pel públic i la crítica, com és el cas de Naked Thoughts, de Bonachela; Flabbergast, de Ramírez, I Like Five i Stations, de Stijn Celis, i Insert/Incert, de Carlos Iturrioz. Els reconeixements també han arribat en forma de premis: IT Dansa ha guanyat el premi Butaca 2005 pel programa «Paisatges», coproduït pel Teatre Nacional de Catalunya, i Catherine Allard va ser guardonada amb el premi Nacional de Cultura de l'apartat de dansa el 2001.


Produccions

16 abril 1998. Via Durga, Jennifer Hanna. Violeta II, Ramon Oller. Cómplices, Tony Fabre. Jardí tancat, Nacho Duato. Teatre Adrià Gual.

20 juny 1998. Passomezzo, Ohad Naharin. Monocroma oculto, Jacopo Godani. En forme de soi, Catherine Allard. Auditori Alfons Vallhonrat.

1 juliol 1999. Evening songs, Jirí Kylián. Auditori CCCB, Festival Grec.

26 novembre 1999. Remugant s'entenen!. Joaquim Sabaté. Theater aan't Spui, Holland Dance Festival, La Haia.

6 abril 2000. Terre à terre, Patrick Delcroix. Teatre Adrià Gual.

3 juny 2000. Insert Incert, Calos Iturrioz. Hands, Wim Vandekeybus. Pati de les dones CCCB, Festival Grec.

Maig 2001. Wolfang bitte?. Rui Horta. TNC, Barcelona.

19 juny 2001. Jump Start/Jazz: six syncopated movements. Toni Mira. Teatre Ovidi Montllor.

9 març 2002. Cor perdut, Nacho Duato. Fièvre, Jo Stromgren. Centre Cultural de la Caixa de Terrassa.

29 maig 2002. Un Ballo. Jirí Kylián. Teatre Lliure.

5 juny 2003. Fly, Olga Sasplugas. TI.TO, Gustavo Ramírez. Le bras du mer, Petr Zuska. Mercat de Sitges.

30 abril 2004. Manolo and friends, Ramon Oller. Teatre Auditori del Centre Cultural de Sant Cugat.

24 maig 2005. Flabbergast, Gustavo Ramírez. Sechs Tänze, Jirí Kylián. Teatre Nacional de Catalunya.

30 abril 2004. Stations. Stijn Celis. Teatre Auditori del Centre Cultural, Sant Cugat.

29 juny 2006. 4 legs, Uri Ivgi. Wad Ras, Montse Sánchez i Ramon Baeza. Teatre Ovidi Montllor, Festival Grec.

2007. Naked thoughts, Rafael Bonachela. Whim: Fractured Fairytales, Alexander Ekman. Teatre Ovidi Montllor, Festival Grec.

Maig 2008. En busca de, Gustavo Ramírez. Mercat de les Flors.

2008. Cara B, Nora Sitges-Sardà.

Juliol 2009. I like five, Stijn Celis. Minus 16, Ohad Naharin. Mercat de les Flors, Festival Grec.

2011. Petruixka. Coreografia: Catherine Allard. Direcció d'escena: Marc Hervás. Gran Teatre del Liceu. Juliol 2011. In memoriam. Sidi Larbi Cherkaoui. Festival Grec. Teatre Grec.

Juliol 2012. Kamuyot. Ohad Naharin. Festival Grec. Convent de Sant Agustí.

Juliol 2015. Aquil·les o l'estupor. Mercat de les Flors, Festival Grec.


Bibliografia

Sardà, Zeneida. L'aventura dels inicis. Lleida: Pagès Editors, 2002.

Vendrell, Ester. «IT Dansa Jove Companyia: Voluntat política i qualitat artística. Un tàndem fructífer al llard d'una dècada». Estudis escènics. Quaderns de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, núm. 35 (2009). <http://www.raco.cat/index.php/EstudisEscenics/article/viewFile/251661/336816>

Diversos autorsDe les aules a l'escenari. IT Dansa Jove Companyia de l'Institut del Teatre. V Aniversari. Barcelona: Institut del Teatre, 2003.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x