Logo Institut del Teatre
Territori: Sant Esteve de Palautordera (Parc Natural del Montseny, Vallès Oriental)
Dates: 1978
Gènere/s: Circ contemporani
Redactor/a: Jordi Jané
Descripció

Companyia liderada per Jaume Mateu Tortell Poltrona i Montserrat Trias Senyoreta Titat. Nascuda a les acaballes del franquisme, els seus referents escènics immediats eren el teatre independent i els artistes alternatius com Albert Vidal, Joglars, Comediants, Putxinel·lis Claca o La Tràgica. Com a referents internacionals van tenir el Piccolo Teatro di Pontedera, el Centre Dramatique de La Corneuve, Dario Fo, I Colombaioni, els Bread and Puppet, els Macloma, l'Odin Teatret i el Grand Magic Circus. Els fundadors del Cric no procedien de famílies circenses i van haver d'aprendre l'ofici sobre la marxa, ajudats de manera intermitent per Rogelio Rivel, els Frediani, Francesc Salas o els germans Toni i Piti Español, mestres amb els quals van adquirir una personalitat i un estil que encara avui caracteritzen el circ català contemporani.


Trajectòria

El 1976 Tortell Poltrona i Claret Papiol havien format la parella de pallassos Germans Poltrona. Complementats amb Oriol Boixader, Manel Trias, Toni Brossa, Pau Bombardó i el tècnic Enric Daví, el 9 juny del 1978 estrenen Espectacle de Circ. Tot i que el programa els presenta com a Germans Poltrona, en realitat ja és el primer Circ Cric, encara sense envelat. Xavier Fàbregas veu l'espectacle al 8è Cicle de Teatre de Vilanova i la Geltrú i els valora com «un embrió de circ independent» (diari Avui, 14 juny).

El desembre del mateix any, el gruix de l'equip es trasllada a Montecarlo per veure el 5è Festival Internacional de Circ. Constaten per primer cop que els nivells tècnic, artístic i logístic del circ de fora de l'Estat espanyol estan molt per damunt de tot el que han vist fins ara, i aquell viatge els referma en la voluntat de fer circ. Del 1978 al 1980 actuen en sala o a l'aire lliure, i el flux d'artistes que entren i surten de la companyia és també un senyal dels temps: els Germans Poltrona, Manel Trias Vittore, Oriol Boixader Nani, Núria Solina, Leo Bassi, Sergio Bini Bustric, Josep Ventura Sylvestre o un Doctor Soler en funcions de Monsieur Loyal.

El Circ Cric es presenta oficialment amb un envelat per a 750 espectadors al parc Central de Mataró el dia de Sant Jordi del 1981. És l'inici de la primera gira, batejada «Campanya de Circ de la Generalitat de Catalunya» gràcies als bons oficis i la visió de futur de Xavier Fàbregas, aleshores delegat de teatre de la Generalitat. Amb l'ajut de Fàbregas i la Fundació Miró, el Cric planta la vela a Barcelona (parc de l'Escorxador) entre el 5 i el 28 de juny del mateix 1981.

L'èxit de públic demostra que és factible un circ parlat en català i amb un llenguatge escènic adequat a un temps i a un país concrets. El Circ Cric es guanya ràpidament la complicitat d'artistes i intel·lectuals com Charlie Rivel, Joan Miró, Joan Brossa, Francesc Català-Roca, Francesc Vicens, Joan Pere Viladecans o Josep-Vicenç Foix. Pel primer Cric hi passen artistes com Llàtzer Torrente, Boni & Caroli, Xavier Boixader, Carles Cañellas, Elena Castelar Gina, Adelaida Frías, Jordi Borrell, Pep Bou, Hot & Neon, Faquir Kirman, Circ Sèmola, Roser Segura & Dominique Toutlemonde, Montse Vidal, Alís Kim, Jordi Bardàvio i Arnau Vilardebò, entre molts d'altres.

En aquells primers espectacles hi treballen animals: la mona Rita, el gos Taca, el colom Siboney, el poni Boy i dos cavalls (Sírius, volteig amb Llàtzer Torrente El cosac de la Ribera, i Zampanò, alta escola amb Tortell Poltrona). També transporten en Babà, un cadell de lleó que els supera totalment i han d'acabar regalant. Actualment, al Cric només hi treballa la puça Orzowei, «una vedet tan petita que ningú la veu».

La primera etapa amb envelat acaba el 4 de juliol del 1982 al costat de les Fonts de Montjuïc (Barcelona, Expocultura '82). La inexperiència empresarial i la retirada del suport institucional derivada de la recent dimissió de Xavier Fàbregas com a delegat de teatre obliguen el Circ Cric a plegar veles. Durant l'estiu i la tardor del 1982 encara es fa alguna actuació, però sense envelat i amb la companyia al mínim. Del 1982 al 1995 Tortell Poltrona presentarà espectacles tot sol, acompanyat en alguna ocasió per Montserrat Trias.

El 1995, Poltrona i Trias creen el Centre de Recerca de les Arts del Circ (CRAC) al Camp Canal de Sant Esteve de Palautordera. Activat el 1997, el projecte abasta creació, producció i exhibició d'espectacles. Del 1995 al 2001 el CRAC presenta deu produccions pròpies, i el 2000 fa una petita gira amb l'espectacle La família Craconi en un envelat de 350 localitats.

El suport de l'Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat (ICIC) fa possible l'inici de la segona etapa itinerant del Circ Cric (2002-2007) amb una vela de 983 seients. El 4 de març del 2007, però, cancel·larà la gira argumentant les constants dificultats burocràtiques amb els ajuntaments i la competència deslleial d'altres circs itinerants (Avui, 8 març 2007). Arran d'aquest conflicte, Poltrona i Montse Trias fixen la seu permanent del Cric al Camp Canal de Sant Esteve de Palautordera (Parc Natural del Montseny). El 2014, l'assentament consta de dues carpes (593 i 1.027 espectadors); una tercera de més petita i polivalent, apta per a restaurant, assajos, reunions, tallers, exposicions, etc.; un espaiós aixopluc amb taules, utilitzable pel públic; espai per a les caravanes dels artistes, i una àmplia zona d'aparcament, tot envoltat de natura. Al llarg de l'any s'hi creen i exhibeixen els espectacles del Circ Cric i diverses companyies nacionals i internacionals. La programació abasta circ, teatre, dansa, titelles, performance, concerts, recitals poètics i altres propostes artístiques. També s'hi fan itineraris pedagògics pel bosc de ribera adjacent i, des del 1996, les sessions per a escolars Un dia al Cric, un dia a la natura. El 5 d'octubre del 2009 s'hi inaugura l'escola de circ del Circ Cric, que atén alumnes des de cinc fins a 35 anys.

Des de la primavera del 2010 s'hi celebra el Festival Cric, una iniciativa que involucra diverses entitats compromeses en la dinamització cultural del Baix Montseny. En el marc d'aquest festival, el 2014 el Circ Cric recupera el Festival Internacional de Pallasses d'Andorra en col·laboració amb la sala barcelonina AlmaZen.

Alguns guardons recollits pel Circ Cric:

1981. Menció del jurat dels premis FAD – Sebastià Gasch a «l'esforç meritori del Circ Cric per la consecució d'un circ català».

1996. Premi de la Crítica Teatral de Barcelona per l'espectacle La Gran Reprís.

1997. Aplaudiment FAD – Sebastià Gasch «pel seu esforç per endegar una companyia estable d'arts del circ i per la seva activitat de recerca adreçada a mantenir viu l'esperit circense».

2005. Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya a la trajectòria del Circ Cric.

2008. 7è Guardó Marta Mata de Pedagogia «per la seva acció oberta al món a través d'un art generador de cultura».


Significació

El Circ Cric és una conseqüència directa del dinamisme de la societat catalana del final del franquisme. Neix íntimament connectat amb la cultura popular, la revolta, el carnaval, les cercaviles i la festa al carrer, i és el primer intent reeixit de regenerar l'espectacle circense a Catalunya. Autodefinit com «un circ diferent, solidari, contemporani i de la terra», ha actuat i actua com a catalitzador, estimulador i dinamitzador del sector circense català: en un moment o altre la majoria dels circaires del país s'han desfogat al Circ Cric o hi han treballat com a estrelles consagrades.

El Cric concep els espectacles com un tot orgànic i, en aquest sentit, la música —sempre en directe— va essencialment lligada tant a cadascun dels números com al conjunt del xou. Si al primer Circ Cric se'n responsabilitzaven els mateixos artistes (Sylvestre, el Doctor Soler, els germans Boixader i el mateix Poltrona —tots ells músics solvents—), al llarg dels anys la composició i direcció musicals s'han confiat a mestres com Rafel Sala o Jorge Sarraute i, molt especialment, a Víctor Ammann (1948–2013), qui, al llarg de més de deu anys de col·laboració, va crear un espai sonor ja indestriable de l'estètica del Circ Cric.


Produccions

Si no s'especifica, la direcció és de Jaume Mateu Tortell Poltrona i l'espectacle no té títol. Els espectacles de Tortell Poltrona no directament vinculats al Circ Cric s'indexen a la fitxa Mateu i Bullich, Jaume.

9 juny 1978. Espectacle de circ. Teatre Odeón (Canet de Mar) i gira per Catalunya, el País Valencià i Euskadi.

7 abril 1981 a 28 octubre 1981. Circ Cric. Primera temporada amb carpa itinerant. La carpa s'inaugura oficialment el 23 d'abril al parc Central de Mataró, i 5-28 juny temporada al Parc de l'Escorxador de Barcelona. 21 poblacions (Catalunya i Andorra).

8 desembre 1981 a 4 juliol 1982. Circ Cric. Segona temporada amb carpa itinerant. 16 poblacions catalanes.

Desembre 1995. La gran reprís. Circ Crac. Guió J. M. Perea. Direcció de Manel Trias. Mercat de les Flors (Barcelona), coproducció.

16 desembre 1996: In fraganti. Circ Crac. Textos J. M. Perea. Mercat de les Flors (Barcelona), coproducció.

Maig 1997. Rumbaquetumba. Circ Crac. Parc Natural del Montseny.

19 desembre 1997. Miratges, mentides i misteris. Circ Crac. Guió Adelaida K. (Adelaida Frías). Direcció Jordi Borrell. Mercat de les Flors (Barcelona), coproducció.

4 abril 1998. Arran. Circ Crac. Parc Natural del Montseny.

17 desembre 1998. La nit de les mil llunes. Circ Crac. Adelaida K. (Adelaida Frías). Direcció de Jordi Borrell. Mercat de les Flors (Barcelona), coproducció.

1999. Circ Cric. Les noces.

3 desembre 1999. Tot esperant Godot. Circ Crac. Direcció de Frederic Roda i Fàbregas. Carpa instal·lada al solar del carrer Montalegre (Barcelona), avui ocupat per les Facultats de Geografia i Filosofia de la UB.

19 desembre 1999: Ui, ara! Circ Crac. Direcció Jordi Bertran i Tortell Poltrona. Carpa instal·lada al solar del carrer Montalegre (Barcelona), avui ocupat per la Facultat de Geografia i Història de la UB.

Juliol 2000. La família Craconi. Circ Crac. Parc Natural del Montseny i petita gira per 5 poblacions del voltant del Montseny amb carpa de 350 places.

18 desembre 2001. Fa, Mi, Re. Circ Crac. Direcció de J. M. Perea, Alain Vigneau i Tortell Poltrona. TNC (coproducció).

Gira 2002-2003. 20 Circ Cric 02. Direcció d'Alain Vigneau i Blai Mateu.

24 agost 2002 debut al Parc Natural del Montseny.

17 octubre 2002 debut oficial al parc Mas Iglesias (Festival Cos, Reus).

152 funcions en 27 poblacions catalanes fins al 4 maig 2003.

Gira 2003-2004. 29 agost 2003 a 12 abril 2004. 116 funcions en 16 poblacions catalanes i 5 ciutats espanyoles.

Gira tardor 2004. 8 octubre 2004 a 12 desembre 2004. Guió de Tortell Poltrona. Posada en pista Manel Trias. Saragossa i 7 poblacions dels Països Catalans.

Gira 2005-2006. Direcció de Manel Trias.

24 juny 005 a 8 gener 2006. 26 poblacions

3 març 2006 a 7 maig 2006. Temporada a Barcelona. 97 funcions.

Gira 2006. De 4 agost 2006 a finals d'any. 14 poblacions. Direcció de Manel Trias.

Gira 2007. 10 febrer 2007 (Tarragona) a 4 març 2007 (Vilafranca del Penedès). Direcció de Manel Trias. El Cric suspèn la itinerància i s'instal·la al Montseny (v. Trajectòria).

11 novembre 2007. Circ Cric al Teatre Lliure. Direcció de Manel Trias. Carpa instal·lada a la plaça Margarida Xirgu (programació Teatre Lliure).

11 maig 2008. Circ Cric al Parc Natural del Montseny. Temporada de primavera.

11 octubre 2008. Voler volar (homenatge a l'extrapezista Carmen Sánchez). Direcció de Víctor Álvaro. Parc Natural del Montseny.

4 març 2009 a 22 març 2009. Circ Cric en el Teatro-Circo Price. Teatro-Circo Price (Madrid).

26 març 2010 a 11 juny 2010: 1r Festival Circ Cric al Montseny.

8 setembre 2010 a 15 juliol 2012. Els racons de la memòria. Gira pels Països Catalans.

27 maig 2011 a 5 juny 2011. 2n Festival Circ Cric al Montseny.

6 abril 2012 a 17 juny 2012. 3r Festival Circ Cric al Montseny.

14 abril 2013 a 21 juyn 2013. 4rt Festival Circ Cric al Montseny.

5 maig 2013. Maestro, silenci! (homenatge al recentment desaparegut Víctor Amman).

5 abril 2014 a 13 juliol 2014. 5è Festival Circ Cric al Montseny.

20 abril 2014. Bemoll sostingut. Direcció de Víctor Álvaro/Tortell Poltrona. Parc Natural del Montseny.


Bibliografia

Barrera, Marcel. Animal de Circ. Retrat de Tortell Poltrona. Barcelona: Edicions Dau, 2006.

De Ritis, Raffaele. Storia del circo: dagli acrobati egizi al Cirque du Soleil. Roma: Bulzoni Editore, 2008.

Diversos autorsEl món fascinant del Circ Cric. Barcelona: CRAC: Viena Edicions, 2007.

Fàbregas, Xavier. Teatre en viu (1977-1982). Edició a cura de Maryse Badiou. Barcelona: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 1995. (Monografies de Teatre; 34)

Jacob, Pascal. Le cirque: un art à la croisée des chemins. Paris: Éditions Gallimard, 2001.

Jané, Jordi. Les arts escèniques a Catalunya. Barcelona: Cercle de Lectors: Galaxia Gutemberg, 2001.

Jané, Jordi. Les arts del circ. A: Barral Altet, Xavier (dir. cient.). Art, geografia i societat. Vol 2. Barcelona: Edicions L’isard, 2002. (Col·lecció Art de Catalunya)

Jané, Jordi; Minguet, Joan M. (coords.). Catàleg de l'exposició Circ contemporani català, l'art del risc. Barcelona: KRTU: Departament de Cultura de la Generalitat: Triangle postals, 2006.

Jané, Jordi; Minguet, Joan M. (coords.). El circ i la poètica del risc [Actes del Seminari Internacional de circ celebrat al CCCB el febrer del 2006]. Barcelona: KRTU: Departament de Cultura de la Generalitat, 2007.

Jané, Jordi. 152 Volts de pista. 2 vols. Tarragona: Arola Editors, 2013. (Col·lecció Eines de Circ)

Discografia:

Tortell Poltrona i la Bandaclowns (Picap, 1991. Ref. 30.2438 / CD: B- 41653-2008. Picap S.L., 2008).


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x