Logo Institut del Teatre

Porta 4 / L'Autèntica Teatre

Comparteix
Territori: C/ Església, 4-Local 6 / C/ Martí, 18. Barcelona
Dates: 2010
Redactor/a: Ivan Alcázar Serrat
Descripció

La sala Porta 4 està situada en una planta baixa d'un pati interior al carrer Església del barri de Gràcia de Barcelona, al costat de la plaça de La Virreina. Als espais d'una antiga fàbrica tèxtil, en què actualment tenen el local estudis, tallers i oficines de disciplines diverses (disseny, arquitectura, editorials, etc.). L'espai del centre teatral ocupa el que abans estava dedicat a magatzem de vestuari de la productora de cinema que hi ha a l'edifici adjacent. L'espai de partida es transformà en un senzill rebedor amb l'oficina, una sala diàfana i un espai lateral de camerinos, magatzem i serveis. La sala pròpiament dita ocupa una estança diàfana, amb un sistema de cortines per fer cambra fosca, amb petits espais servidors. La sala té una superfície d'uns 12,75 x 8 m, i l'espai escènic una vegada disposats els cortinatges i les grades té unes dimensions d'uns 7,50 x 6,50 m, amb una capacitat màxima d'unes cinquanta localitats amb els espectadors asseguts.

L'any 2018 Porta 4 va emprendre un projecte de nou espai al carrer Martí, número 18, al mateix barri de Gràcia. L'any 2020 Porta 4 va canviar el nom a L'Autèntica Teatre.


Activitat

Porta 4 sorgeix de la consolidació d'un projecte emprès per la seva directora i fundadora, Verónica Pallini, el 2002. En arribar a Barcelona, aquesta argentina de Buenos Aires va obrir l'escola d'interpretació La Escuelita, i a aquest projecte pedagògic s’hi va sumar un altre d'exhibició, El Off. Ambdós es van fusionar en Porta 4, un espai mixt dedicat a formació, producció i exhibició de les arts escèniques de petit format, inaugurat el novembre del 2010. L'entitat és una associació cultural, s'inspira en les sales alternatives i l'Off porteño, i es defineix com un espai «independent, professional, autogenerat i autònom». De dilluns a divendres es duen a terme les classes i tallers, i de divendres a diumenge es concentra la programació d'exhibició. Així, la programació és eclèctica, rotatòria i abasta el teatre i la dansa, però també la música i, sobretot, la performance. En el seu vessant formatiu, Porta 4 ofereix cursos per a adults, nens, professionals i monogràfics (com ara de veu, de cant, tècniques corporals per a actors, commedia dell'arte i teatre físic, entre altres). En l'apartat de creació, la sala fa tasques orientades a oferir espai d'assaig, espai per a residències i gestió en la producció d'espectacles. D'entre els espectacles creats i vistos a Porta 4 hi ha per exemple En alquiler (interpretació de Veronica Pallini i text de Mikel Fernandino), o els cicles Liminal GR (accions i intervencions artístiques regulars al llarg de l'any, al voltant de temàtiques prefixades) i Hum (cicle d'intervencions sonores).


Bibliografia

Pallini, Verónica. «Antropología del Hecho Teatral. Etnografía de un teatro dentro del teatro» [en línia]. AEl teatro en tiempos de crisis. La oportunidad del cambio. Barcelona: Entreacte-AADPC, 2010. <http://porta4teatre.blogspot.com/p/teatro.html> [Consulta: 5 juliol 2018].

Pérez, Mercè. «Les sales petites es reinventen». El País. Quadern, núm. 1372 (18 Novembre 2010), p. 1-3.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x