Barcelona. Carrer Sant Adrià, 20
Redactor: Ivan Alcázar Serrat
Dates: 1910-1920: Construcció de l'edifici / 2012: Fàbrica de creacióLa Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats s'ubica en un dels edificis de l'antic recinte industrial Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu. Es tracta d'un edifici datat entre el 1910 i el 1920 que segueix el model industrial anglès. Té quatre plantes de fàbrica de maó vist, amb estructura de pilars de fosa i jàsseres metàl·liques laminades, i amb grans torres diferenciades que contenen les escales del recinte. L'origen del recinte industrial és a la fàbrica dita Vapor del Fil o Vapor del Rec, de mitjan segle xix, una de les pioneres de tot l'Estat dedicada a la filatura i torçats de lli, cintes de fil i cotó, rodets de fil per cosir i sedes artificials. Un acord de fusió amb una altra empresa, de Manchester, establí la Compañía Anónima Hilaturas de Fabra y Coats. La fàbrica va estar en actiu fins a finals de la dècada de 1970. A partir d'aquell moment altres empreses i tallers menors continuaren l'activitat a diferents parts del recinte.
La característica singular de la fàbrica de creació són, sens dubte, les seves dimensions (més de 17.000 m² disponibles), molt superiors a qualsevol altre equipament d'aquesta mena de la ciutat. Després de l'adquisició del recinte fabril per part de l'Ajuntament de Barcelona (2005) i del consegüent procés participatiu (2006), un concurs d'arquitectura guanyat pels arquitectes Manuel Ruisánchez Capelastegui i Francesc Bacardit Segués (Planurbs, SLP) ha anat reformant l'edifici en diferents fases, fins a l'inici de la seva activitat l'any 2012. El projecte de recuperació i transformació de la Fabra i Coats té com a objecte d'intervenció l'anomenada «nau L», que en el recinte és la central. Els arquitectes opten per la conservació del màxim nombre d'elements de l'estructura i la construcció. En superposició a la graella de pilars originals organitzen l'espai i el programa disposant nous elements com ara un sistema de lones, tensors i punts, una sèrie de bucs musicals i estudis («caixes acústiques») i un nucli fix d'accessos i zones humides (espais servidors i estàtics, en un programa reconfigurable). Un primer bloc de la nau acull en els espais blancs i diàfans el centre d'art contemporani, i a la planta baixa la intervenció configura un ampli vestíbul obert al pati. A la planta superior, les sales d'assaig es distribueixen en dues fileres, sota una nova coberta que ha permès obrir noves claraboies sota un shed (claraboia dentada industrial). Per a la configuració espacial i funcional de la fàbrica de creació, els coordinadors del projecte de la Fabra i Coats l'any 2011 prengueren com a referència espais com el Matadero de Madrid i, en l'àmbit europeu, centres com el Radialsystem de Berlín, el Kampnagel d'Hamburg, Les Subsistances de Lió o el Kaapelitehdas d'Hèlsinki.
La Fabra i Coats ha esdevingut des de 2012 la nau insígnia del programa municipal de fàbriques de creació. Són trets singulars de l'equipament la gestió directa, almenys en la primera etapa, des de les institucions i les entitats municipals (ICUB), i la diversificació d'arts i activitats que s'hi desenvolupen. A diferència del caràcter monogràfic d'altres fàbriques de creació municipals, a la Fabra i Coats, des del principi, hi ha processos lligats amb músics, dissenyadors i artistes plàstics, projectes residents d'arts escèniques, espais d'intersecció entre educació i cultura, gestors i entitats culturals de tota mena, en un format que combina el taller i el «viver» per a projectes culturals. Se celebren al seu recinte tota mena de congressos, simposis i actes lúdics a escala urbana, de barri i de districte. Així, l'objectiu principal de la fàbrica de creació és esdevenir un equipament de referència a diferents escales, esdevenir un hub de barri i de ciutat, i oferir espais de treball a creadors i col·lectius de la cultura a un cost assequible.
Els espais per a la creació escènica se situen a la planta superior. Són cinc espais polivalents amb àrees diverses (90, 180, 220 i 490 m²), a la vegada subdivisibles en àrees menors, i que estan dotats de cortinatges, screens i claraboies amb llum natural. A la planta baixa, l'espai diàfan acull un espai lounge de bar i vestíbul polivalent (d'uns 500 m²) i un espai polivalent major, configurable per a presentacions, concerts, actes escènics i, en general, actes de gran format (d'uns 940 m², amb una cabina tècnica fixa, i una sala en pla sense disposició fixa de cadires ni grades). Els bucs i estudis, espais tancats i aïllats acústicament, per a l'assaig, la recerca i la creació sonora, musical i audiovisual, tenen àrees compreses entre els 20 i els 65 m². Altres espais de l'equipament són els tallers d'arts visuals i multimèdia o el viver de projectes culturals. En són o n'han estat companyies i entitats residents, entre d'altres, l’AADPC (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya), el projecte artístic i pedagògic Explica Dansa (Beatriu Daniel i Toni Jodar), el grup de teatre Companyia Solitària, el projecte escènic Kònic Thtr, els col·lectius Makea tu Vida i Nexes-Idensitat, Teleduca, els músics Rosalia i Za!
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar