Logo Institut del Teatre
Territori: C/ del Polvorí, 7. Barcelona
Dates: 2004
Redactor/a: Ivan Alcázar Serrat
Descripció

El Polvorí té un edifici annex del cos de guàrdia, a 300 m del primer, al qual originalment unia una muralla. Estan situats en una pineda d'un altiplà del vessant nord-oest de la muntanya de Montjuïc, a tocar de la zona de l'antiga pedrera Safont i a la vora de l'estadi Joan Serrahima. La construcció va donar nom al barri del Polvorí, que a partir del 1950 féu construir el Patronat Municipal de l'Habitatge per acollir-hi barraquistes del Somorrostro i altres indrets de la ciutat.

La construcció militar, datada entre el 1733 (data que figura a l'escut sobre la porta) i el 1778, s'emmarca en els treballs al castell de Montjuïc després del triomf de les tropes de Felip V el 1714. L'edifici del Polvorí és una construcció de planta rectangular, amb unes dimensions aproximades de 40 m de llargada per 15 d'ample, amb la nau interior (la zona  principal per a l'escena i el treball en tallers) que té una estructura arcada i coberta a dues aigües, amb teula. Els seus murs són de pedra i fàbrica de maó, amb paraments exteriors poc homogenis que mostren àrees afegides, recuperades i encimentades, i paraments interiors amb carreus de pedra més regulars. L'edifici està rodejat per muralles que formen un pas exterior on eventualment s'ubica la zona de terrassa-bar del teatre amb uns coberts provisionals. L'edifici s'adaptà i es restaurà després de la cessió municipal per a ús teatral, el 2005. A partir del 2018 la companyia del Teatre de les Sentides engega una campanya de micromecenatge per dur a terme una nova adequació de l'espai, amb millores de luminotècnica, so i aïllament tèrmic.


Activitat

L'any 2004 l'Ajuntament de Barcelona cedeix el Polvorí aleshores en desús al grup Teatro de los Sentidos, establert a Barcelona des de mitjans de la dècada dels noranta, i que ja havia treballat a l'edifici de Montjuïc amb l'exhibició de La memoria del vino al Festival Grec d'aquell any. Anteriorment, la companyia havia presentat al festival municipal altres espectacles seus, El hilo de Ariadna (CCCB, 2003) i Oráculos (Mercat de les Flors, 2002), que en temporades posteriors han estat reposats al Polvorí. L'edifici serveix d'espai de creació, exhibició i formació del grup artístic i d'investigació, creat per l'antropòleg i director teatral colombià Enrique Vargas, i centrat en les arts escèniques multidisciplinaris, la poètica dels llenguatges sensorials i una parateatralitat sorgida de la creació plàstica en relació amb l'antropologia, la mitologia i la tradició, aplicada també en la integració social i la teràpia. Al Polvorí s'hi duen a terme workshops intensius (el 2016 comptà amb la presència de l'«alquimista» Tang Shu-Wing, mestre de ioga i interpretació, amb un treball a partir de tècniques de contemplació i de meditació), així com cursos regulars i homologats que organitza la Caixa d'eines del Teatro de los Sentidos-Escola dels Sentits en col·laboració amb la Universitat de Girona (postgraus Educació en el Sentir i Llenguatge Sensorial, Llenguatge sensorial i la poètica del joc, o Dramatúrgia del sentir i la coincidència significativa).


Bibliografia

Cercador Patrimoni Arquitèctonic. Ajuntament de Barcelona <http://w123.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?id.districte=03&reqCode=inspect&id.identificador=1778&> [Consulta: 12 juliol 2018].


Enllaços

Companyia Teatro de los Sentidos: <https://ca-es.facebook.com/teatrodelossentidos>


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x