Logo Institut del Teatre

Barcelona. Carrer Jane Addams, 14-16

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 2011
Descripció

L'edifici anomenat El Graner, a l'antic recinte industrial de l'Illa Phillips, du aquest nom per la seva aparença de típic magatzem de gra nord-americà. És un equipament cultural de la xarxa de les Fàbriques de Creació Municipals de Barcelona, situat al barri de la Marina del Port, al districte de Sants-Montjuïc. La Sociedad Española de Lámparas Eléctricas Z, o Lámparas Z, fundada l'any 1908, fou absorbida el 1926 per l'empresa holandesa Phillips, i el 1953 es desplaçà de la Gran Via, cantonada amb el carrer Mèxic, i s'establí el complex conegut com a Illa Phillips. L'activitat al forn va acabar l'any 1991, i el trasllat de l'empresa Phillips a un altre recinte industrial es feu efectiu el 2004. La primera fase de la construcció del recinte (forn i tallers) havia estat dirigida per l'enginyer Antoni Grau, mentre que la segona fase (amb façana al passeig de la Zona Franca) va ser obra de l'arquitecte Josep Soteras. Exemple de patrimoni racionalista industrial de la dècada de 1950, amb un perfil singular i característic del barri, el de l'antic edifici-xemeneia, l'antic forn i assecador de la fàbrica de làmpades va ser reformat per l'estudi d'arquitectura Gdmas per al nou ús artístic. Les arquitectes intervenen en una nau completament buida, un espai diàfan de 20 per 30 metres, i 20 m d'altura. El projecte d'intervenció, amb un total de 1.000 m² útils, distribueix un programa definit per col·lectius professionals de la dansa, i que té la seva part fonamental en les quatre sales de treball, encapsulades i aïllades acústicament (ja que a les plantes inferiors de l'edifici hi ha la Biblioteca Francesc Candel, amb accés independent). Els àmbits de treball són: una gran sala, del tipus estudi-plató, d'uns 340 m², amb tota l'altura de l'edifici original; dues sales de 120 m² i uns 5 m d'altura; una altra de menor, d'uns 40 m². També hi ha espais auxiliars de servei com ara les oficines de gestió i tècniques, la cuina i la sala de descans, serveis i vestuaris i un espai d'acollida. El projecte, que ha d'observar la protecció patrimonial de nivell C de l'edifici, situa l'escala al mig del volum. Transforma la xemeneia en una claraboia, eliminant-ne el canaló preexistent que la tapava i la feia passar desapercebuda des dels espais interiors, per permetre l'entrada de llum zenital a les tres sales, necessària per als assajos prolongats. Es crea un nou accés propi al carrer de Jane Addams, amb un podi de formigó d'escales i rampes, i es retalla la xapa metàl·lica grecada de la façana (restaurada) per permetre amb finestres apaïsades la il·luminació de les sales a la planta superior.


Activitat

El Graner-Centre de Creació de la Dansa i les Arts del Moviment, que compta amb la gestió del Mercat de les Flors, està dedicat des de 2011 a les residències artístiques de dansa i arts del moviment. L'activitat d'aquesta fàbrica de creació té com a eixos de treball la creació, la recerca, l'educació, la proximitat i la internacionalització. Se centra en les residències de creadors, el desenvolupament de projectes de cooperació artística, els processos de creació i la promoció de la visibilitat dels professionals de la dansa. Manté projectes com la programació pròpia d'exhibició (el Sâlmon<Festival), projectes de newsmanagement com el PEA (Projecte d'Expansió Artística, un diàleg entre agents culturals, innovadors i empresarials), el FID (Finestra d'Internacionalització de la Dansa, abans IPAM) o el #FF80 (conjuntament amb el Festival Temporada Alta). També manté una agenda d'activitats en relació amb la ciutat, el territori i el barri, educativa i amb l'objectiu general d'inserir la dansa a la societat. En aquest apartat, el projecte Tàndem en una escola de la Zona Franca ha treballat la dansa de forma transversal, a tots els cursos del centre i al llarg de tres anys. Col·laboracions amb centres de dansa estatals i internacionals, lloguer d'espais a companyies i activitats formatives completen el seu programa. La gestió es du a terme a través d'una comissió de seguiment formada pel Mercat de les Flors, centre municipal dedicat a les arts del moviment, conjuntament amb l'APdC (Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya) i l'ACPDC (Associació de Companyies professionals de Dansa de Catalunya). El primer projecte de gestió va anar a càrrec, a partir de l'any 2008, de l'equip d'Àngels Margarit, a qui succeí el projecte de l'equip de Cristina Alonso. El centre també genera un espai de reflexió i debat que es concreta en recursos com les publicacions Residències, el fanzine Ojo, o els articles La danza del futuro. El Graner pot rebre, al cap de l'any, al voltant de cinquanta artistes, que fan una part o la totalitat del procés de creació, amb recerques, trobades, intercanvis o una residència artística o tècnica. Fins al moment, per les seves instal·lacions han passat tota mena d'artistes i companyies, ja fossin joves i emergents, locals o internacionals, noves o de llarg recorregut, amb noms consagrats internacionalment com Akram Khan i Israel Galván, Hofesh Schechter, Sidi Larbi Cherkaoui o Thomas Hauert, entre molts d'altres.


Bibliografia
  • Ajuntament de Barcelona. Dossier de premsa. Fàbriques de Creació. Presentació de projectes arquitectònics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2009.
  • Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). Fotografies i plànols del fons: Sociedad Española de Lámparas Z, S. A. (SELEZ). Inventari: núm. 601.
  • Cabana, Francesc. Fàbriques i empresaris: els protagonistes de la revolució industrial a Catalunya. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1992.
  • DDDARQ.cat- El Graner, 2016). <www.ddd2.dddarq.cat/el-graner/> [Consulta: 8 juliol 2018].
  • Despatx d'arquitectura Gdmas. Projecte arquitectònic d'El Graner. Barcelona: Arxiu despatx d'arquitectura Gdmas, 2009 (no publicat).

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x