Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 31-7-1936
Redactor/a: Enric Ciurans
Identificacio/ns

Actor


Biografia

Elisenda Ribas estudià art dramàtic a l’Institut del Teatre i cant i música al Conservatori del Gran Teatre del Liceu. Va debutar als anys cinquanta com a actriu de repartiment, on va destacar a El silencio de Dios, d’Eduardo Muñoz del Portillo, al Teatre Romea (1955). Però és al llarg dels anys seixanta quan es fa un nom en l’escena catalana participant en múltiples muntatges com En el umbral de la puerta, de Manuel Escobedo, dirigida per Francisco Vals (Teatre Guimerà, abril 1961), on va fer el paper protagonista (Doña Carmela), o Como las secas cañas del camino, de José Martín Recuerda, amb direcció de José Ariza (Cia. Teatro popular de Empresas Teatre CAPSA, 6 novembre 1965).

El 1966 forma part de repartiment de La bona persona de Sezuan, de Bertolt Brecht, dirigida per Ricard Salvat (Companyia Adrià Gual, desembre 1966) amb Núria Espert com a protagonista, un dels grans espectacles del moment. A més participa en muntatges de l’EADAG, com Balades del clam i la fam, de Xavier Fàbregas (1967), i Dones, flors i pitança, de Maria Aurèlia Capmany, ambdues dirigides per Josep A. Codina. A finals dels anys seixanta és una de les actrius que actuen al Teatre Romea, davant la manca d’escenaris en llengua catalana.

El 1970 la trobem al repartiment de Mort de dama, de Llorenç Villalonga, i Un home és un home, de Bertolt Brecht, ambdues dirigides per Ricard Salvat, amb la Companyia Adrià Gual, però possiblement el més destacat siguin les seves aparicions en els musicals de La Trinca, muntatges molt populars i que tenien un component polític i social molt important. Participa a Trincar i riure, de Jaume Picas al Teatre Espanyol (estrena el 21 abril 1971), a Mort de gana show, de Terenci Moix, dirigida per Juan Germán Schroeder al Teatre Romea (estrena 21 abril 1973) i a Tartan dels micos contra l’estreta de l’”Ensanche”, de Terenci Moix, al Teatre Romea (estrena el 8 febrer 1974). El 1974 contrau matrimoni amb l’actor Josep Ruiz Lifante.

Actua a la versió cinematogràfica de La plaça del diamant de Francesc Betriu (1982), fent el paper de Senyora Enriqueta. Durant els anys vuitanta participa en muntatges del GAT de L’Hospitalet com Joc de dos. Parella oberta, de Dario Fo i Franca Rame, protagonitza i dirigida per Enric Majó, amb Carme Sansa com coprotagonista (1989). A partir d’aquest moment les seves aparicions es van espaiant, però forma part del repertori d’El supervivent, de Manuel Vázquez Montalbán (1990), i el musical Pirates, de Dagoll Dagom (1997). El 2002 actua a la versió cinematogràfica de Lisístrata, de Francesc Bellmunt.

En la primera dècada del segle XXI la trobem als escenaris madrilenys, actuant a 8 mujeres, de Robert Thomas (Teatro Fígaro, octubre 1999), acompanyant Queta Claver, i al drama Cierra bien la puerta, d’Ignacio Amestoy, dirigida per Francisco Vidal (desembre 2000). El novembre del 2006 actua a l’espectacle Humano demasiado humano (Los últimos dias de Nietzsche), de Jaime Romo (Premio Lope de Vega, 2005), dirigida per Mikel Gómez de Segura, interpretant Alvina, la majordoma de la casa del filòsof.


Significació

Actriu de teatre, cinema, televisió, i doblatge que va destacar per les seves interpretacions durant la postguerra i el període de la Transició, participant en muntatges molt emblemàtics d’aquells anys sota la direcció de Josep Anton Codina, Ricard Salvat, i amb les més destacades companyies del teatre independent com l’Adrià Gual o el Teatre Experimental Català, i en els musicals protagonitzats per La Trinca en els anys setanta, per haver col·laborat amb el GAT de L’Hospitalet als anys vuitanta i haver passat als escenaris madrilenys amb el canvi de segle.


Estrenes

Teatre

1955. El silencio de Dios d'Eduardo Muñoz del Portillo. Estrenada al Teatre Romea de Barcelona.

Actua a la Cia, Titular del Teatro Guimerà protagonitzant En el umbral de la puerta, de Manuel Escobedo, dirigida per Francisco Vals (Teatre Guimerà, abril 1961)

Actua fent el paper protagonista (Doña Carmela) a Como las secas cañas del camino, de José Martín Recuerda. Teatro popular de Empresas. Direcció: José Ariza. (Teatre CAPSA, 6 novembre 1965).

Actua a La bona persona de Sezuan, de Bertolt Brecht, dirigida per Ricard Salvat. Companyia Adrià Gual. Protagonista: Núria Espert (desembre 1966).

Intèrpret a Balades del clam i la fam, de Xavier Fàbregas. EADAG. Dir: Josep A. Codina. Decorats i vestuari: Iago i Jordi Pericot. La nit de l’estrena Elisenda Ribas fou substituïda per “Manuel Moreno”?) Cúpula de Coliseum, febrer-març 1967.

1968. Dones, flors i pitançade Maria Aurèlia Capmany. Estrenada a la Cova del Drac de Barcelona.

Actua a Pigmalió, de George Bernard Shaw. (trad. Joan Oliver). Companyia Montserrat Carulla. Dir.: Rafael Vidal Folch. Esc.: Antoni Bachs Torner. Int.: Montserrat Carulla, Enric Sunyer, Jordi Torras, Immaculada Genís, Miquel Jimeno, Nadala Batiste, Carme Cera, etc... Estrena: Teatre Romea, 17 febrer 1969.

Intèrpret a Ànimes de càntir, de Xavier Romeu. Teatre Experimental Català. Dir.: Josep A. Codina. Esc.: Rafael Carreras. Int.: Lluís Quinquer, Enric Casamitjana, Alexandre Aixalà, Joan Matas, Enric Flores, Maria Jesús Andany, David Albet i Mònica Albet. Estrena: Teatre Romea, 10 maraç 1969.

Actua a El triomf de la carn, El místic i La merienda fraternal, de Santiago Rusiñol. Companyia Màrius Cabré. Int. El triomf de la carn: Llorenç Duran, Concepció Arquimbau, Joan Fernández, Miquel Arbós, Joan Estivill, Joan Santacana, Enric Casamitjana, Elisenda Ribas i Pere Gian. Int. El místic: Màrius Cabré, Assumpció Casals, Lluís Carratalà, Carles Fruns, Teresa Cunillé, Rosa Mateu, Miquel Arbós, Pere Gil, Joan Estivill etc.. Int. Merienda fraternal: Miquel Saladrigas, Llorenç Duran, Lluís Carratalà, Enric Casamitjana, Carles Fruns, Rosa Mateu, Isabel Gallardo, Jordi Bofill, Maria Àngels Hugas, Pere Gian, Pilarín Montoya, Elisenda Ribas, Joan Santacana, Maria Assumpta Toboso i Manuel Solàs.  Estrena: Teatre Romea, 19 desembre 1969.

Actua a Una Roma per César, de Jaume Vidal Alcover. Dir: Josep A. Codina. Teatre Experimental Català. Esc.: Jordi Galí. Int.: Frederic Roda i Fàbregas, Jordi Viñas, Àlex Aixelà, Mercè Guiamet, Manuel Bartomeus, Carme Sansa, Carme Cera, Josep Ballester, Montserrat García Sagués, Ernest Serrahima, etc…  Estrena: Teatre Romea, 6 octubre 1969 (XII Cicle de Teatre Llatí).

Actua a Homenatge a Margarida Xirgu (textos d’Ignasi Iglésias, Anton Saltiveri, Ambrosi Carrion, Àngel Guimerà, Santiago Rusiñol, Frederic Soler, juli Vallmitjana, Josep Burgas i Avel·li Artís). Cia. Màrius Cabré. Dir.: Màrius Cabré. Int.: Isabel Gallardo, Elisenda Ribas, Josep Ruiz Lifante, Rosa Mateu, Teresa Cunillé, Carme Contreras, Mercè Bruquetas, Matilde Almendros, etc... Teatre Romea, 21 gener 1970.

Actua a Ja hi som tots!, de Ramir Bascompte. Companyia Artistes de Barcelona. Dir.: Ramir Bascompte. Esc.: Fabià Puigserver. Música: Lleó Borrell. Int.: Enric Casamitjana, Carme Contreras, Josep M. Domènech, Adela Llorens, Ventura Oller, Víctor Petit, Jaume Simó, Ramon Velasco i Manuel Gas. Estrena: Teatre Romea, 6 febrer 1970.

Actua a Mort de dama, de Llorenç Villalonga. Adapt.: Biel Moll. Cia. Adrià Gual. Dir.: Ricard Salvat. Esc.: Avel·lí Artís Gener. Int.: Montserrat Carulla, Enric Majó, Ovidi Montllor, Jordi Serrat, Marta Martorell, Rosa Min, Montserrat Julió, Nadala Batiste, Josep Torrents, Montserrat García Sagués, Albert Socias, Sergi Jover, etc… Estrena: Teatre Romea, 15 octubre 1970.

Actua a Un home és un home, de Bertolt Brecht (trad. Feliu Formosa). Dir: Ricard Salvat. Companyia Adrià Gual. Escenografia: Guinovart. Int.: Jordi Serrat, Albert Socias, Jaume Coll, Enric Majó, Llorenç Duran, Ovidi Montllor, Maria Jesús Andany, Joan Vallès, Joan Santacana, Elisenda Ribas, Miquel Arbós, Ferran Baile, Àngel Company i Pere Vidal. Estrena: Teatre Romea, 18 novembre 1970.

Actua a Trincar i riure, de Jaume Picas. La Trinca. Dir.: Salvador Melo. Esc.: Josep M. Mainat. Int.: La Trinca, Carme Sansa, Carme Liaño, Germanes Ros i Esbart Verdaguer. Estrena: Teatre Espanyol, 21 abril 1971.

Intèrpret a Mort de gana show, de Terenci Moix. La Trinca. Dir.: Juan Germán Schroeder. Escenografia: Fabià Puigserver, Iago Pericot, Josep Massagué i Lluís Cobas. Cançons de La Trinca. Int.: Rosa M. Sardà, Enric Pous i La Trinca. Estrena: Teatre Romea, 21 abril 1973.

Intèrpret a Tartan dels micos contra l’estreta de l’”Ensanche”, de Terenci Moix. Dir.: Terenci Moix i Juan Germán Schroeder. Música: La Trinca. Int.: Rosa M. Sardà, Enric Majó, Joan Vallès, Josep Daniel Escrivà, Maria Josep Guillot, Mercè Molina i Manuel Serrat Crespo. Teatre Romea, 8 febrer 1974.

Actua a La cocina, d’Arnold Wesker. Dir: Miguel Narros. Esc.: Andrea d’Odorico. Int. Carme Sansa, Rafael Anglada, Carmen Liaño, Josep Minguell, Josep Ballester, etc... Teatre Calderón, 28 novembre 1974.

Forma part del Grup d’Acció Teatral (GAT) de L’Hospitalet als vuitanta.

1989. Claxonde Dario Fo. Estrenada al Centre Cultural Tecla Sala de L'Hospitalet de Llobregat.

1990. El superviventde Manuel Vázquez Montalbán.

1997. Els Pirates, amb Dagoll Dagom.

2000. Cierra bien la puerta.

2000. 8 mujeres.

2007. Demasiado humano.

Cinema

1975. El colegio de la muerte, de Pedro L. Ramírez.

1976. El assassino de muñecas, de Miguel Madrid.

1977. ¡En qué lío me han metido!, d'Enrique Guevara.

1978. La plaça del diamant, pel·lícula de Francesc Betriu basada en la novel·la homònima de Mercè Rodoreda, en el paper de Senyora Enriqueta.

1979. Fuera de juego, de Fernando Fernán Gómez.

1980. Souvenir, de Rosa Vergés.

1981. Lisístrata, de Francesc Bellmunt.

Televisió

1981. La Cucafera.

1982. A l'est del Besòs.

1983Sóc com sóc. Telecomèdia de 13 capítols de TV3. Dirigida per Esteve Duran.

1984. Los ladrones van a la oficina.

1985. Jet lag.

2004 i 2009. Hospital Central.

 

PREMIS

Premi d'interpretació femenina al X Ciclo de Teatro Latino.

2008. Premi Ercilla a la millor actriu de repartiment, pel seu paper a Demasiado humano.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x