Logo Institut del Teatre

Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC)

Comparteix
Redactor/a: Albert Pijuan Hereu
Descripció

Associació de caràcter professional d’actors i actrius, directors i directores establerts a Catalunya amb objectius de caràcter sindical i de promoció i difusió culturals. A banda de publicar textos teatrals d’autors catalans contemporanis, publica i edita la revista Entreacte. Va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2006.


Contingut

L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, amb seu a Barcelona, neix l’any 1981 amb la voluntat de defensar els interessos dels actors i directors professionals en els àmbits teatral, cinematogràfic i televisiu; assessorar els associats i defensar-ne els interessos en conflictes laborals o de propietat intel·lectual i d’imatge; col·laborar amb els organismes i les institucions oficials i instar-los a promoure activitats derivades de la seva professió; vetllar pel bon funcionament de les entitats de gestió que administren els recursos generats pels professionals del sector i vetllar també per la qualitat i la dignitat de la professió i promocionar l’art i la cultura com a béns públics. El seu àmbit territorial d’actuació és Catalunya. 


Evolució

L’AADPC va néixer l’any 1981 com a continuació de l’Assemblea d’Actors i Directors, que és l’entitat que va formar la comissió gestora encarregada d’organitzar el primer festival al Teatre Grec de Barcelona l’any 1976, l’origen del Festival Grec. Des d’aleshores ha persistit en els seus objectius de naturalesa doble: el vessant cultural i el vessant sindical.

D'una banda, en el seu vessant d’entitat cultural, ha esdevingut un actor rellevant de la promoció cultural en el país, ja sigui establint col·laboracions amb d’altres entitats, ja sigui a través de l’atorgament de premis i organitzant actes i accions reivindicatius tant en l’aspecte artístic com en el polític.

Pel que fa a la difusió cultural, cal destacar-ne el servei de publicacions, que encara avui continua vigent. Ha publicat textos d’autoria catalana contemporània de manera ininterrompuda des de 1989 fins a 2008, sumant un total de setanta-vuit títols. Alguns dels autors publicats per l’AADPC han estat Joan Guasp, Gerard Vázquez, Toni Cabré, Josep Maria Benet i Jornet, Helena Tornero, Jordi Teixidó, Enric Nolla o Jordi Faura. A més a més, ha publicat de manera habitual les conclusions i les ponències de conferències, seminaris i simposis relacionats específicament amb el fet teatral. L’any 1988 va iniciar la publicació de la revista d’arts escèniques i audiovisuals Entreacte, que a data d’avui continua publicant-se i que és una de les revistes especialitzades centrals del món escènic i audiovisual fet a Catalunya, així com una de les més longeves.

D’altra banda, en el vessant sindical, ha esdevingut l’actor central en la defensa dels drets laborals dels professionals de la interpretació i la direcció escènica. L’AADPC s’ha convertit en l’interlocutor principal entre les institucions públiques i el sector, així com en l’entitat defensora dels interessos dels professionals i de la dignificació de l’ofici. Entre els serveis que presta als seus associats hi ha l’assessorament legal, una borsa de treball i una plataforma de contacte i col·laboració entre professionals. Actualment compta amb prop de mil cinc-cents associats. Val a dir, però, que l’acció sindical i de defensa dels drets dels professionals de l’AADPC ha estat criticada des de dins de la professió mateix perquè es considera descafeïnada i poc crítica i bel·ligerant davant les institucions.

L’any 2006, l’AADPC va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya anualment. En la motivació del premi, el jurat va argüir que l’AADPC mereixia el guardó «per la presència, des de fa vint-i-cinc anys, d'una organització que es proposa aconseguir millores professionals, culturals i de reconeixement públic per als seus associats de les arts del teatre i el cinema i del sector audiovisual. Aquesta presència, tan positiva, contribueix al progrés de les indústries culturals del nostre país com a àmbit d'interès estratègic per al futur».

La primera candidatura de l’AADPC, l’any 1981, va estar formada per Joan Miralles, Joan Vallès, Jaume Nadal, Joan Ollé, Montserrat Julió, Carles Lloret, Alfred Lucchetti, Rafel Anglada i Montserrat Carulla. Des d’aleshores l’AADPC ha estat sempre presidida per actors, tret de la vegada que la van presidir Hermann Bonnín i Joan Maria Gual. Els presidents de l’AADPC han estat Joan Miralles (1981-1988); Alfred Lucchetti (1988-1995); Jaume Comas, en funcions (1995-1997); Hermann Bonnín (1997-2005); Arnau Vilardebò (2005-2008); Ferran Rañé, en funcions (2008-2009); Joan Maria Gual (2009-2014) i Àlex Casanovas (2014-actualitat).


Actualitat

>


Bibliografia

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x