Logo Institut del Teatre

Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA)

Comparteix
Redactor/a: Albert Pijuan Hereu
Descripció

Associació sense ànim de lucre que reuneix les empreses que desenvolupen la seva activitat en el sector teatral, ja siguin sales, distribuïdores o productores. L’àmbit territorial d’acció de l’associació és Catalunya.


Contingut

L’ADETCA és una entitat sense ànim de lucre, fundada l’any 1992 a Barcelona, que té per objectiu vetllar pel desenvolupament del teatre d’iniciativa privada en qualsevol de les seves manifestacions. A banda de defensar els interessos de les entitats privades que el conformen, també desenvolupa accions i activitats de difusió i promoció cultural. Ha esdevingut el principal interlocutor del sector privat amb organismes oficials i institucions acadèmiques. Des de la temporada 2002-2003 elabora l’anuari estadístic de referència d’ocupació i recaptació de sales i teatres de Barcelona.


Evolució

Des de la seva fundació l’any 1992, l’ADETCA s’ha caracteritzat pel fet d'impulsar tota mena de campanyes de promoció, difusió i eixamplament del públic teatral amb el focus sempre posat en la ciutat de Barcelona. De les accions i les campanyes que ha impulsat l’ADETCA, cal destacar els actes i les activitats que organitza per al Dia Mundial del Teatre i que apleguen tot el sector; l’organització, des de l’any 2000, de Catalunya Aixeca el Teló, una gala on es promocionen alguns dels espectacles de la temporada entrant; l’organització de campanyes com la del «Dia de l’Autor», en col·laboració amb l’SGAE, on s’ofereixen entrades a 1,5 € per a peces escrites per autors catalans, o «Teatre al 50 % per les festes de la Mercè», i la prestació del servei d’entrades amb descompte Tiquet Rambles.

Des de la temporada 2002-2003 l’ADETCA publica un exhaustiu anuari estadístic relatiu a l’ocupació i la recaptació de sales i teatres de Barcelona, que ha esdevingut un document de treball bàsic per al sector.

Els organismes més destacats dels quals l’ADETCA forma part són la Federación Estatal de Asociaciones de Empresas de Teatro y Danza (FAETEDA), fundada l’any 1996, el Consell General de l’Institut Català de les Empreses Culturals i el Consell de Cultura de Barcelona.

Des de la seva creació, l’ADETCA ha tingut tres presidents, dos d’ells vinculats al Grup Focus. Els presidents de l’ADETCA han estat Daniel Martínez (1992-2004), Xavier Marcé (2004-2016) i Bet Orfila (2016-actualitat), que prové de la companyia La Perla 29. En l’acceptació del càrrec, la presidenta Bet Orfila va posar l’èmfasi en el fet que l’ADETCA s’havia de marcar com a objectiu millorar el marc legal i normatiu i les ajudes a les arts escèniques.

L’ADETCA compta amb un total de quaranta-quatre empreses associades, des de sales de petit i mitjà format fins a conglomerats empresarials, distribuïdores i productores, la majoria dels quals establerts a la ciutat de Barcelona. Alguns dels associats són Almeria Teatre, Antic Teatre, BARTS, Grup Balanyà, Grup Focus, Bitò Produccions, Coco Comín Creacions Teatrals, El Maldà, Jove Teatre Regina, La Brutal, La Perla 29, La Seca, Llevant Teatre, Nau Ivanow, Porta 4, Q Ars Teatre, Sala Fènix, Sala Beckett, Sala La Planeta, Sala Flyhard, Stromboli, Tantarantana Teatre, Teatre Eòlia, Teatreneu, Vània Produccions o Zoopa.


Bibliografia

Cimarro, Jesús F. Produccion, gestión y distribución de teatro. Madrid: Fundación Autor, 1997, p. 409-411.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x