Logo Institut del Teatre
Dates: 1988
Territori: Barcelona
Redactor/a: Albert Pijuan Hereu
Descripció

Revista d’arts escèniques i audiovisuals de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Teatre de Catalunya (AADPC). Va néixer com un instrument de comunicació entre els professionals del sector i ha acabat esdevenint central en l’àmbit de les publicacions periòdiques sobre arts escèniques. L’any 2014 va rebre el premi de l’Associació de Premsa Periòdica Editada en Català (APPEC) per la seva trajectòria.


Evolució

La revista Entreacte va néixer l’any 1988 com a iniciativa de l’AADPC, aleshores sota la presidència d’Alfred Lucchetti, amb el propòsit de convertir-se en una eina de comunicació entre l’associació i els professionals del sector teatral. Al començament no es va fixar una periodicitat determinada, que varia en funció de les seves etapes.

El primer exemplar duia el número 0, donant a entendre que es tractava d’un esbós del que hauria de ser la revista. La revista estava conformada per crítiques, ressenyes, anàlisis i estudis específicament vinculats a la professió amb una periodicitat d’uns tres a cinc números anuals. L’any 1993, la revista es consolida en passar a formar part de l’Associació de Publicacions Periòdiques Editades en Català (APPEC).

La història d’Entreacte es troba estretament vinculada a l’evolució de l’AADPC i de la voluntat de la seva junta directiva. L’any 1995, amb la dimissió d’Alfred Lucchetti, Jaume Comas esdevé el president en funcions de l’AADPC i, de retruc, també el director d’Entreacte. Comas crea un consell de redacció per a la revista format per Armonia Rodríguez, Jaume Melendres, Jaume Nadal i Enric Cervera, que n'és el cap de redacció. El nou impuls de l’AADPC a Entreacte busca la professionalització i l'expansió de la publicació.

La presidència d’Hermann Bonnín de l’AADPC (1997-2005) dona una nova embranzida a la revista. L’any 2007, amb Arnau Vilardebò com a president de l’AADPC, Andreu Solsona assumeix la direcció de la revista, que manté Enric Cervera com a cap de redacció.

L’any 2009, la nova junta de l’AADPC, presidida per Joan Maria Gual, opta per l’externalització de la revista, i, per primera vegada, la seva confecció passa a mans de persones alienes a l’AADPC. Tona Gusi és la professional que se’n fa càrrec. Amb la voluntat d’aportar-hi un valor periodístic, duu a terme una renovació profunda de la revista tant pel que fa a l’estructura i als continguts com al disseny, que és ara de Lalo Quintana. La periodicitat de la revista es consolida en quatre números a l’any. El president Andreu Solsona renova la junta directiva per afrontar el repte del món digital. Des de l’any 2008, la revista es publica en paper i de manera virtual, parant especial atenció en la diversitat artística i territorial, així com en l’ús d’un llenguatge no sexista i inclusiu. La versió virtual de la revista (vegeu l'enllaç), que és responsabilitat de Manuel Pérez i Muñoz, compleix les funcions d’hemeroteca, amplia els continguts de l’edició impresa, cobreix l’activitat més immediata relacionada amb l’associació i el sector teatral i serveix de canal de comunicació més directe entre els professionals i l’AADPC.

L’any 2013, la junta de la revista és reelegida, tot i que la direcció passa a mans de Carme Tierz, que en canvia el disseny, el format i el contingut per ampliar-ne el públic i fer que sigui de l’interès de qualsevol persona aficionada a les arts escèniques, i no només dels qui s’hi dediquen professionalment. L’any 2014, Entreacte rep el premi de l’APPEC per la seva trajectòria.

Entreacte ha estat la plataforma a través de la qual l’AADPC ha dut a terme les seves publicacions de textos teatrals, tant d’autors catalans contemporanis com de traduccions. La primera publicació d’aquests textos que acompanyaven la revista va ser amb el número 6, el desembre de 1989, quan es van publicar els textos guanyadors del premi Textos Teatrals Inèdits convocat per l’AADPC.

L’any 1995, els textos teatrals s’editaven en forma de petits llibres adjunts a la revista. Era la col·lecció Teatre-Entreacte, que es va mantenir activa fins l’any 2008. En total es van editar setanta-vuit textos d’autors com Ruth Vilar, Lutz Hübner, Helena Tornero, Jordi Teixidor, Gerard Vàzquez o Enric Nolla.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x