Logo Institut del Teatre
Denominació: Anexa
Territori: San Sebastià (País Basc), Barcelona
Dates: 1970-1974
Gènere/s: Ballet experimental, dansa contemporània
Redactor/a: Clàudia Brufau i Bonet
Descripció

Fundat el 1970 per José Lainez (Sant Sebastià, 1941) i Concha Martínez (Sant Sebastià, 1943), Anexa és el primer grup de l’Estat espanyol a difondre els corrents de dansa contemporanis d’Europa. Aquesta parella de ballarins es forma al Conservatori Municipal amb José Uruñuela i, més endavant, amb Peter Brown; el 1963 ingressen al Het Nationale Theater com a aprenents, en aquell moment dirigit per la fundadora de la companyia, Sonia Gaskell. Al llarg de cinc anys, ambdós ballarins van perfeccionar la seva tècnica, van aprendre diverses tècniques de dansa moderna i van participar en la creació de ballets contemporanis. A la seva tornada, creen la companyia Anexa —que pren el nom del títol de la primera peça que ofereixen, que és un duet— i la presenten el març de 1970 al Teatre Victoria Eugenia de Sant Sebastià.

El 1971, Lainez estrena les primeres peces més rellevants, com Momentos vascos, Volvox o La Consagració de la primavera, al País Basc, on es donen a conèixer ràpidament. Anexa arrenca amb l’elenc de ballarins i ballarines format per Julio Durán, Iñaki Landa, Javier Legorburu, Elvira Medizábal, Amaia Landeberea i Lourdes García. I més endavant s’hi incorporen Mentxu Medel, Ana Moreno, Larraitz Bajineta i Juan Sarriegui, entre altres. Lainez s’ocupa de la creació coreogràfica, mentre que Martínez posa l’èmfasi en el treball pedagògic.

Anexa actua per primera vegada el 1972 a l’Espai Capsa de Barcelona, on van rebre un bon aplaudiment del públic. A partir d’aquest any, el curs acadèmic 1972-1973, tots dos ballarins s’estableixen a la ciutat comtal, on impartiren classes de dansa clàssica i contemporània a l’Institut del Teatre fins a 1979. Després d’haver estrenat 25 coreografies, el grup es dissol el 1974, i la seva última funció té lloc el 14 de setembre al Pavelló Municipal d’Esports a Bilbao.


Significació

Referents indispensables, José Lainez i Concha Martínez van ser els primers a transmetre les tendències contemporànies europees, apreses en primera persona, a través de les gires que van fer per tot l’Estat amb els seus espectacles. Anexa va tenir un gran impacte al País Basc i a Catalunya, on van ensenyar a noves generacions de ballarines i ballarins. És especialment rellevant el seu pas pel Het Nationale Ballet (Ballet Nacional d’Holanda), perquè aquest país va viure una gran eclosió de companyies professionals de dansa després de la Segona Guerra Mundial, que han estat referents en la dansa neoclàssica. A partir de les diferents coreografies que va crear Lainez per a Anexa, va sacsejar la sensibilitat i va despertar l’interès per la innovació coreogràfica dels seus alumnes. Actualment el fons documental de José Lainez i Concha Martínez es pot consultar a l’Arxiu de Navarra.

1972. Anexa. Teatro Victoria Eugenia de Sant Sebastià.
Momentos vascos, Volvox o La Consagració de la primavera.
1972. Juegos Silenciosos, Aker.
1972. Romeo i Julieta perdidos en la sombra, Cuarteo para ocho + uno. 
1973. Módulos, La salamandra, Hombres en la sombra, Cercle mercantil.


Bibliografia

Enllaços

Fonts iconogràfiques

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x