Logo Institut del Teatre
Territori: Barcelona
Dates: 1991
Gènere/s: Circ contemporani
Redactor/a: Jordi Jané
Descripció

Companyia fundada per Bet Garrell, Dani Tomàs, Johnny Torres, Pere Parera i Marcel Escolano, artistes formats amb mestres com Rogelio Rivel, Silvia Monfort, Jean Palacy, Joan Armengol, Geza Trager i Michel Dallaire. Articulada al voltant de Marcel Escolano (1967) i Bet Garrell (1968), a la companyia també hi han treballat, entre d'altres i en les diferents etapes, Miner Montell, Dedé Madrignac, Daniel Pean «Pépé», Dani Cercós, Guga Arruda, Manolo Jiménez i David Gol.


Trajectòria

Los Galindos és una de les companyies catalanes de circ de referència internacional: treballen per Europa, tot el continent americà, Austràlia i el Pròxim Orient, i freqüenten les fires i els festivals de més prestigi. Actuen preferentment al carrer, però també en carpa, en escenaris a la italiana o, com en una de les seves últimes experiències (Maiurta, 2011), en una iurta, petita carpa evocadora de les tendes dels nòmades de l'Àsia Central. Els seus espectacles solen ser frescos i energètics i complauen públics de tota edat i condició. Sempre amb un peculiar sentit de l'humor, hi combinen acrobàcia, equilibrisme, malabarisme i trapezi minivolant —especialitat heretada del mestre Rogelio Rivel, de la qual són els continuadors contemporanis.

Los Galindos han col·laborat sovint amb Pallassos Sense Fronteres i, a més dels espectacles de creació pròpia, han treballat amb els circs Raluy (gira antillana 1992-1993) i Crac (La gran reprís, 1995, i Miratges, mentides i misteris, 1997). Van participar a les cerimònies de cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona (1992), d'inauguració dels Jocs Olímpics d'Hivern (Albertville 1992) i d'inauguració dels Specials Olympics (1994).

Amb motiu de l'exposició «Picasso i el circ» (Museu Picasso de Barcelona, desembre 2006-febrer 2007), Escolano i Garrell van coordinar l’espectacle circense del mateix títol, en què diversos personatges picassians prenien vida en diferents espais del museu.

Marcel Escolano i Bet Garrell van dirigir Entròpic, un espectacle de circ contemporani amb artistes nacionals i internacionals de primera línia, amb què es va inaugurar la Fira de Tàrrega de 2011.

El 2001, el seu espectacle Amalgama va rebre una menció especial dels premis Ciutat de Barcelona «per la brillant conjunció dels diferents llenguatges escènics» i un Aplaudiment Sebastià Gasch «per l'espectacularitat, la poesia i les grans dosis d'humor de l'espectacle».

Molt vinculats a l'Ateneu Popular Nou Barris (on Bet Garrell i/o Marcel Escolano han actuat en nombrosos esdeveniments i en produccions del Circ d’Hivern, com Esplèndid Circ d'HivernUlls clucs i Circus Klezmer), Los Galindos s'han dedicat assíduament a la pedagogia circense i és una de les companyies impulsores de l'Associació de Circ Rogelio Rivel, promotora i gestora de l'Escola de Circ Rogelio Rivel.


Significació

Els espectacles de Los Galindos mantenen sempre un inconfusible segell d'autenticitat derivat d'una comicitat molt peculiar i d'unes acrobàcies posades constantment al servei de la narrativitat dramàtica. La companyia ha cultivat diversos registres: de les explosions energètiques i multitudinàries de Recuerdo de Constantinopla (1994) o Amalgama (1999) al petit format de Nova vida de Josep i Maria (2008) i l'íntima confessió compartida de Maiurta (2011). La trajectòria de Los Galindos és una mostra denotativa de l'evolució del circ contemporani català.


Produccions

30 juny 1991. Los grandes Gobelinos. Creació col·lectiva. 1a Festa del Circ. Parc de la Ciutadella, Barcelona.
30 maig 1992. Las fábulas del Circo de Tudela. Creació col·lectiva. Nou Barris, Barcelona.
10 setembre 1994. Recuerdo de Constantinopla. Direcció: Michel Dallaire. Fira de Tàrrega.
15 novembre 1998. Teruel lover's. Direcció: Michel Dallaire i Bina Riech. Cabaret Camaleon, Berlín.
4 juny 1999. Amalgama. Direcció: Michel Dallaire. Festival Artist, Badajoz.
10 abril 2005. Nova vida amb Josep i Maria. Direcció: Sébastien Barrier i Helena Pla. Teatre Josep Maria de Sagarra, Santa Coloma de Gramenet.
18 gener 2008. Úrsula i Dimitri. Direcció: Michel Dallaire. Muntatge musical: Mau. Hangar des Mines, Saint-Sébastien- d'Aigrefeuille, França.
20 desembre 2008. Capgirat. Direcció: Marcel Escolano. Compositor i pianista: Livi Loricourt. Circ de Nadal de La Vela, Vilanova i la Geltrú.
8 setembre 2011. Entròpic. Direcció: Bet Garrell i Marcel Escolano. Creació musical: La Txampola, Trip Experiment. Fira Tàrrega.
22 desembre 2012. Circ de Nadal al Mercadal. Creació col·lectiva. Girona.
29 gener 2011. Maiurta. Direcció: Bet Garrell. Creació musical: Marc Vila. Centre de Recerca de les Arts del Circ (CRAC), Sant Esteve de Palautordera.


Bibliografia
  • Jané, Jordi. 152 Volts de pista. 2 volums. Col·lecció Eines de Circ. Tarragona: Arola Editors, 2013 (Col·lecció Eines de Circ).
  • Pérez, Xavier. Una il·lusió compartida. Ateneu Popular 9 Barris. 25 anys. Lleida: Pagès Editors, 2003.

Enllaços

Fonts iconogràfiques

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x