Logo Institut del Teatre

C.IN.E. (Centre d’Investigació Escènica)

Comparteix

2012
Sineu (Mallorca)

Redactor/a: Jordi Jané i Romeu

Activitat

Centre de creació i residència especialitzat en arts escèniques performatives i multidisciplinàries. Dirigit per Marta Barceló i Biel Jordà, convida artistes i investigadors nacionals i internacionals a materialitzar projectes vinculats a la combinació de llenguatges, la creació col·lectiva, l'experimentació i el risc artístic, a canvi d’una aportació econòmica, la preestrena o estrena del treball i una sessió-col·loqui amb el públic.

En la «Convocatòria Teatre Principal», dues companyies balears opten a una residència gratuïta gràcies a la col·laboració C.IN.E./Teatre Principal de Palma. Dues altres companyies opten a una residència internacional als centres col·laboradors del C.IN.E «La Chapelle» (Brest, França) i BIRCA (Bornholm, Dinamarca).

El «Programa de creació de públic» promou una associació d’espectadors implicats en el procés de creació d’un espectacle des de la idea inicial fins a l’estrena. El C.IN.E. també organitza laboratoris d’investigació, cursos monogràfics per a professionals (poètica de la fisicitat, llenguatges sensorials, creació multidisciplinària, etc.) i tallers de teatre per a adults amb diàleg interactiu amb les companyies o els artistes en residència.

El projecte C.IN.E. compta amb el suport de l’Agència de Turisme de les Illes Balears i, a més de treballar amb artistes i companyies d’arreu del món, està connectat amb diverses xarxes internacionals d’arts escèniques, com IETM (International Network for Contemporary Performing Arts) i ARTsFactories (relacions arts-territori-societat).


Evolució

A causa de la crisi econòmica i la precarietat del sector, el 2010 la companyia Circ Bover, liderada per Tià Jordà i vinculada a la productora també mallorquina Res de Res i En Blanc —dissolta el desembre de 2017— renuncia a girar amb carpa i presenta els seus espectacles en sala. El 2012 instal·la les seves dues veles a Sineu i les converteix en Es Centre de Circ, on presenta espectacles propis i de companyies nacionals i internacionals, organitza tallers de tècniques circenses i engega la primera Escola de Circ de les Illes Balears.

El 2008, la productora Res de Res i En Blanc havia adquirit un edifici pràcticament en ruïna que, construït el 1935 (Teatre Monumental de Sineu), havia estat successivament cinema (Es Cine), discoteca (Nyet), estudi d’un artista plàstic i magatzem. Acabades les llargues obres de remodelació, el nou espai s’inaugura el 26 de febrer de 2016, convertit en l’actual Centre d’Investigació Escènica (C.IN.E.), de 331 m² repartits en la Sala Gran (16 m x 13,5 m i una alçada de 10,5 m, adequada a les especialitats aèries), la Sala Caldera, taller i camerinos.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x