Logo Institut del Teatre
Autor/s: Joan Tena
Local estrena: Teatre Calderón (Barcelona)
Data estrena: 1952
Redactor/a: Clàudia Brufau i Bonet
Descripció

La Companyia de ballet Joan Tena va estrenar Les Rambles (o La Rambla), un ballet en un acte, amb llibret i coreografia del mateix Tena el 1952 al Teatre Calderón de Barcelona. Ramon Trabal i Altés va dissenyar els figurins i els decorats del ballet, la música simfònica del qual va ser escrita pel compositor Joan Comellas i Maristany. Entre altres ballarins que van formar part de l’elenc, Maruja Blanco va interpretar el paper principal, un personatge que podria ser qualificat de «la Reina de Les Rambles».

El ballet, que evoca una visió idealitzada del carrer barceloní, desplega els personatges que es podien trobar en aquell ambient als anys cinquanta. Des de les floristes, fins a guàrdies urbans, una venedora de globus, un enllustrador, músics ambulants, captaires, turistes i vianants. En aquesta evocació idíl·lica irromp a escena un lladre que estira la bossa d’una senyora i el comencen a empaitar uns policies municipals. Maruja Blanco que interpretava «la Reina de les Rambles» feia al·lusió amb la seva interpretació a actituds més desimboltes que la resta de personatges més encotillats.


Significació

Les Rambles és un dels ballets més aplaudits de Joan Tena, perquè en aquesta proposta va saber plasmar l’ambient d’un indret tan característic com les Rambles de Barcelona i celebrar-ne la idiosincràsia. Esteve Fàbregas i Barri en el llibre El ballet blàssic català cataloga Les Rambles i Suite de Tena, juntament amb les Gavines i Festa Major de Joan Magrinyà, com a ballets que expressen la idiosincràsia i cultura catalana a través de la universalitat de la dansa clàssica.

D’aquest ballet cal destacar la participació de la ballarina Maruja Blanco, que havia estat primera ballarina al cos de ball del Liceu, la partitura de Joan Comellas, i també que és el primer ballet en el qual col·labora un dels figurinistes i decoradors més vinculats amb la dansa de la seva generació, Ramon Trabal i Altés.


Bibliografia

Tena, Joan. Crónica de una vocación. Barcelona: Joan Tena, 2002.

Fàbregas i Barri, Esteve. El Ballet Clàssic Català. Barcelona: Editorial Selecta, 1984.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x