Logo Institut del Teatre

Barcelona, 22-4-1952 

Coreògrafa i directora

Redactor/a: Clàudia Brufau i Bonet

Biografia

La ballarina, docent, coreògrafa i empresària Rosa Maria Comín neix a Barcelona el 1952 i comença els estudis professionals de dansa amb Joan Magrinyà. Es gradua en dansa a l’Institut del Teatre de Barcelona i el 1970 entra a formar part del cos de ball del Gran Teatre del Liceu. Com a ballarina s’especialitza en teatre musical i dansa jazz amb Vanoye Aikens, Carl Paris, Walter Nicks o Paul Grey. Amb només dinou anys, el 1971 obre la seva pròpia escola de dansa i comèdia musical, l’Escola Coco Comín. Des d’aleshores Comín ha compaginat la docència amb la coreografia per a teatre musical i la tasca de producció teatral a través de la seva pròpia empresa, que ha produït muntatges musicals per a públic familiar.

A partir dels anys noranta Comín realitza, adapta i dirigeix les coreografies de molts musicals d’èxit com Snoopy, el musical (1990), Memory (1991), Germans de sang (1994), Bojos per Broadway (1995) o Chicago (1997), i més endavant Oliver Twist (2000), Fama, el musical (2004) o Grease, el musical. A més de les produccions escèniques, Comín també compta amb una extensa llista de col·laboracions a la televisió com a coreògrafa durant sis anys de les «Bombolles de Freixenet», com a membre del jurat del concurs de talents Operación Triunfo i com a professora de dansa de diferents programes de Televisió de Catalunya. Actualment, Comín ha creat i dirigit més d’una vintena d’espectacles de dansa de gran format, i la seva escola és un centre de formació de teatre musical, l’únic autoritzat de Catalunya. La coreògrafa continua en actiu dirigint i coreografiant espectacles com Moustache, The Rhythm Musical Comedy (2016), creat íntegrament per ella mateixa, en el qual la disciplina de moviment principal és el claqué.


Significació

Comín és una figura clau en la història del gènere musical a Catalunya i a l’Estat espanyol, perquè és una de les primeres coreògrafes a traslladar i adaptar l’estil de les produccions del West End de Londres i de Broadway (Nova York) als escenaris de Barcelona i de retruc també a Madrid, on s’han presentat bona part de les seves produccions. La carrera de Comín com a coreògrafa s’enlaira amb el muntatge Memory (1991), dirigit per Ricard Reguant i protagonitzat per Àngels Gonyalons, en el qual Comín ja desplega tota la varietat d’estils de ball que havia cultivat i perfeccionat a partir dels anys setanta. A partir de la producció de Chicago (1997), Comín es consolida com a directora i rep el Premi de la Crítica Teatral de Barcelona. Comín s’ha guanyat el respecte de la crítica i l’aplaudiment del públic tant per la seva tasca artística com per la seva trajectòria com a empresària. Va rebre el V Premi al Mèrit Empresarial de l’Associació de Dones Empresàries i Executives.


Estrenes

Produccions pròpies. Direcció, creació i coreografia:

1995. Bojos per Broadway. Festival Grec, Teatre Joventut. Coproducció: Focus / Coco Comín Creacions Teatrals.

1997. Chicago. Teatre Arnau.

1997. El nas vermell, Charlie Rivel, un català universal. Teatre Arnau.

17 abril 2000. Thats jass. Producció general de Scenic Barcelona. Producció executiva de Coco Comín Creacions Teatrals. Guió: Juan Ortínez i Ricard Fleck. Direcció musical: Benjamin Davies. Repartiment: Marian Barahona, Danna Lawson, Laia Porta i Yolanda Sikara, entre altres.

13 juliol 2000. Oliver Twist. Festival Grec.

23 novembre 2002. La fàbrica de xocolata. Teatre Regina de Barcelona.

Agost 2005. La comèdia dels errors. Festival Shakespeare de Santa Susanna. Producció: Coco Comín Creacions Teatrals / Festival Shakespeare. Direcció: Toni Vives.

27 abril 2004. Fama, el musical. Teatre Tívoli. Codirecció: Coco Comín i Ramon Ribalta. Producció: Grupo Balañá, Teatre del Sol, Coco Comín Creacions Teatrals.

2011. Grease, el musical. Cúpula de Las Arenas de Barcelona. Producció: Illuminati & Pinkerton. Direcció musical: Manu Guix.

 

 


PublicacionsBibliografia

Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x