Logo Institut del Teatre

Zirkòlika / Zirkólika (edició en català / edició en castellà)

Comparteix
Tipologia: Revista especialitzada en circ
Periodicitat: Trimestral
Dates: Juny-Agost 2004
Territori: Edició: Barcelona. Distribució: Països Catalans, Estat espanyol, Europa i Amèrica
Redactor/a: Jordi Jané i Romeu
Persones vinculades

Zirkòlika és una idea inicial dels artistes de circ Mar Rojas i David Marfil «Txupi», posteriorment materialitzada pel periodista Vicent Llorca. Tant el cos de redactors com el de col·laboradors esporàdics ha fluctuat al llarg dels anys i ha combinat persones amb inclinacions periodístiques, periodistes professionals, artistes, crítics i estudiosos de circ i professors universitaris.

En el primer número consten com a redactors Karen Bernal, Anna Llarch i Raquel Sánchez. Entre els posteriors redactors i col·laboradors: Antonio Alcántara, Adolfo Ayuso, Anna Badia, Xavier Barral, Marcel Barrera, Amèlia Bautista, Ramon Bech, Marco Bortoletto, Dani Chicano, Josep Elias, Quim Elias, Lucas Escobedo, Piti Español, Laia Gilabert, Belén Ginart, Joan Ramon Graell, Christian Hamel, Jordi Jané, Javier Jiménez, Bauke Lievens, Víctor López, Montse Majench, Francisco Martín Medrano, Cesc Martínez, Joan Maria Minguet, Neus Molina, Miquel Moreno, Joaquim Noguero, Rafa Peñalver, Ramón Pernas, Davel Puente, Oriol Raventós, Raffaele De Ritis, Adolfo Rossomando, Don Stacey, Carlos Such, Marina Suleymanova, Miquel Valls, Elena Zanzu i Laia Zieger.

Entre els fotògrafs, els més assidus són Jesús Atienza i Manel Sala «Ulls». La direcció ha estat sempre de Vicent Llorca. Pel que fa als caps de redacció:

Núms. 1 a 9 (estiu 2004 / estiu 2006): David Marfil «Txupi».

Núms. 10 a 31 (tardor 2006 / hivern 2011): Cesc Martínez.

Núms. 32 a 56 (primavera 2012 / primavera 2018): Marcel Barrera.


Continguts

Amb l’objectiu de «donar a conèixer les arts circenses i contribuir a desenvolupar-les», Zirkòlika atén l’actualitat circense catalana, espanyola i internacional mitjançant notícies, cròniques, reportatges, entrevistes, apunts històrics, agenda d’espectacles, esdeveniments i festivals, fitxes de companyies, reflexió sobre temes artístics, legals i laborals, novetats bibliogràfiques i videogràfiques, etc.


Trajectòria

La publicació de revistes de circ ha anat sempre lligada a les vicissituds artístiques i socials d’aquesta art escènica. D’ençà la desaparició de Circo (editada per Jordi Elias a Barcelona entre el 1956 i el 1962), el buit d’una revista especialitzada havia estat parcialment ocupat per la voluntariosa Repista de Circ, editada amb periodicitat irregular per l’Associació de Circ de Catalunya (ACC) entre 1991 i 1999.

La primera seu social de Zirkòlika va ser (com la de moltes altres iniciatives i projectes de circ a Catalunya) el barceloní Ateneu Popular 9 Barris. Actualment, Zirkòlika és (amb Ambidextro, editada per l’Asociación de Malabaristas de Madrid) la revista circense de referència a l’Estat espanyol, amb col·laboradors dels Països Catalans, Espanya, França, Bèlgica, el Regne Unit i Itàlia.

El format ha estat sempre DIN A-4 (21 x 29,7 cm), a tot color. Els primers números tiraven 5.000 exemplars i l’edició era majoritàriament en castellà, amb molt pocs articles en català. A partir del número 10 (tardor 2006), Zirkòlika tira dues edicions paral·leles (català i castellà). A inicis del 2018, els tiratges són de 800 exemplars en català i 1.200 en castellà (és la llengua en què s’envia als subscriptors de l’Estat i la resta del món). El 2008, Zirkólika va presentar la versió digital (només en castellà), i actualment els primers quaranta números es poden consultar al web de la revista en format PDF.

A més dels anunciants, la revista compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Educación, Cultura i Deporte.

 


Bibliografia

Jané, Jordi. 152 Volts de pista. 2 vols. Tarragona: Arola Editors, 2013. (Col·lecció Eines de Circ)


Fonts iconogràfiques

zirk2.jpgzirk.jpg


Enllaços

Web de Zirkòlika: <http://www.zirkolika.com>

Correu electrònic: zirkolika@yahoo.es


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x