El grup Taba dansa contemporània va ser creat el 1980 per ballarines formades en dansa clàssica a l’Institut del Teatre de Barcelona. Tot i que la formació es definia com a col·lectiu, Manuela Rodríguez en va ser la creadora principal. Les ballarines de Taba es van formar en diversos estils de dansa dansa moderna i clàssica de la mà de professors com Gilberto Ruiz-Lang, Avelina Argüelles i José Lainez. El grup sorgeix després de l’experiència d’un taller a l’Institut del Teatre en el qual Manuela Rodríguez dirigeix una peça de quinze minuts que ballen Álavaro de la Peña, Ana Moreno, la Laura Gómez i la Pilar Solà, i que presenten a la Universitat de Barcelona. Satisfetes amb l’experiència, proposen a Manuela Rodríguez que segueixi coreografiant, i aprofiten l’oportunitat que els brinda l’Institut del Teatre per assajar i la possibilitat d’estrenar les seves peces.
El 1981 presenten Narcís, una coreografia de 60 minuts basada en poemes que es llegeixen en directe i música original. Aquest mateix any es constitueixen com a col·lectiu. Un any després, el 1982, s’incorporen a la formació Encarna Codina i Susanna Rodríguez, també alumnes de l’Institut del Teatre. Aquest mateix any estrenen el segon espectacle Espai absurd d’un somni foll, al Festival de Teatre de Sitges. Conviden a unir-se al grup a l’Eugènia Casanovas, que provenia del món del teatre. Estrenen Estimada el 1984 a «Dansa a Catalunya», una peça curta i última coreografia Manuela Rodríguez.
Taba arrenca una nova etapa i estrena El circ de les germanes Gratakoff, espectacle infantil per a «La Caixa a les escoles», del qual realitzen més de 300 representacions per tot Catalunya. Gràcies a aquesta oportunitat el grup comença a viure professionalment de la dansa i lloga un local. En aquesta nova etapa, el grup comença a explorar per trobar el propi estil, i sorgeix l’espectacle Sis-Liang (1985). El 1986 presenten l’última coreografia com a col·lectiu, Àfrica a casa, amb la qual fan gira dins de la iniciativa «Dansa a Catalunya». A finals del 1986 sorgeix la col·laboració amb el ballarí i coreògraf Vicente Sáez, i el grup enceta una nova i última etapa sota el nom Sáez/Taba. Presenten Ens, un doble programa compost per The Lorry i Eliminació que fa gira per França, Bèlgica i Holanda. El 1987 el col·lectiu es dissol.
El grup Taba dansa contemporània és un dels grups que sorgeixen de les aules de l’Institut del Teatre durant els anys de la Transició democràtica. Com el Ballet Contemporani de Barcelona o Heura, Taba s’inscriu en el panorama cultural efervescent del moment en què el moviment estudiantil va ser molt actiu en construir un nou panorama.
Aquesta primera onada de grups de dansa contemporània es va llençar a l’experimentació i la recerca dels propis llenguatges. El grup partia, com els altres, d’escassos referents coreogràfics, i malgrat la seva curta trajectòria, gràcies a la necessitat de llibertat i de renovació del vocabulari de la dansa van aconseguir trobar un llenguatge propi i distintiu. L’obra més significativa va ser Sis-Liang, una coreografia que va obtenir la primera menció d’Honor al Concurs Coreogràfic Óscar López el 1985.
1982. Narcís. Direcció coreogràfica: Manuel Rodríguez. Música: Eno Brian i D.F.A. Teatre Regina, Barcelona.
1982. Espai absurd d’un somni foll. Música: Ignacio Cardona. Institut del Teatre, Barcelona.
1984. Estimada. Música: Ignacio Cardona. Teatre Condal Barcelona
1985. Sis Liang. Música: Keith Jarred. Teatre Condal, Barcelona.
1986. Àfrica a casa. Escenografia: Helena La Guardia. Música: Leo Mariño. Centre Cultural Caixa d’estalvis de Terrassa.
1987. Ens. Coreografia: Vicente Sáez. Música: Joaquín Corominola i Yello. Klapstuk Festival, Bèlgica.
Àvila, Raimon; Otzet, Montse G.; Colomé, Delfí. Dansa: noves tendències de la coreografia catalana. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àmbit de Serveis editorials, 1994.
Vendrell, Ester. La Dansa a Catalunya 1975 -2000: polítiques i identitat. 4 vol. (Tesi doctoral dirigida per Maria Josep Ragué i Arias). Barcelona: Universitat de Barcelona, 2007.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar