Logo Institut del Teatre
Territori: Sant Esteve de Palautordera (Baix Montseny, Vallès Oriental)
Dates: 1987
Gènere/s: Circ contemporani
Redactor/a: Jordi Jané
Descripció

Companyia fundada per Jordi Aspa i Bet Miralta que inicialment era coneguda amb el nom de Companyia de Circ Meravelles i Varietés.

El 1982, Jordi Aspa i Tricas (La Garriga, 1964) va fer un curs d'acrobàcia amb Toni Español i un stage de pallasso i expressió corporal a l'escola El Timbal. Del 1984 al 1986 estudià la professió de pallasso a l'escola d'Annie Fratellini i en diversos stages amb Philippe Gaulier i Monika Pagneux. Abans de fundar Escarlata Circus treballa de pallasso i d'ensinistrador de gossos als circs francesos Fratellini i Les Puits aux Images. Aspa alterna la creació i l'exhibició d'espectacles amb l'especialitat d'ensinistrador d'animals en televisió, cinema i publicitat.

El 1984, Elisabet Miralta i Clusellas (Barcelona, 1964) aprengué acrobàcia i equilibri sobre cadena fluixa al Catch Palace de París i col·laborà en Circ a la carpa, espectacle dirigit per Piti Español al Saló de la Infància. El 1985 participà en l'espectacle de carrer Le Palais des Merveilles del circ Le Grand Celeste. El 1986 fundà la companyia de carrer La Manche Cachube i presentà números de manipulació de fuets i equilibri sobre cadena fluixa amb el Cirque de Paris.

Escarlata Circus ha dut les seves creacions a gairebé tots els països europeus i al Canadà. Elabora espectacles de carrer (alguns d'itinerants) i els seus espectacles per a interior busquen la proximitat física i emotiva amb l'espectador. Els agrada treballar a la pista perquè la circularitat els facilita la comunicació amb el públic.

El 1989 inicia una gira per Bèlgica, França, Holanda i Suïssa amb els espectacles Le jeu du dragon i Cirque du Trottoir de la companyia belga Théâtre Attrappe. El 2004, Escarlata Circus firma la idea i la direcció d'El gegant dels 7 mars, una superproducció per al Fòrum 2004 amb una escenografia espectacular de François Delaroizière i trenta-sis artistes en escena entre acròbates aeris, acròbates amb moto, músics, ballarins aeris i manipuladors de la maquinària del gegant.

Del 1997 al 2011, Jordi Aspa i Bet Miralta van dirigir les primeres quinze edicions de la Fira de Circ Trapezi i també sis dels espectacles produïts per Trapezi en el mateix període. Per aquesta gestió artística reben el Premi Nacional de Circ 2007. El 1999 s'encarreguen de la direcció de les cerimònies inaugurals de l'Estadi Olímpic de Sevilla i el Gran Casino de Barcelona i l'espectacle inaugural del Port Olímpic de Barcelona. També dirigeixen les edicions del 2007 i del 2008 de la Nit de Circ del Festival Grec.

Jordi Aspa participà en el llançament de destrals i l'ensinistrament d'animals a La nit de les mil llunes (Circ Crac, 1998), en l'ensinistrament d'animals a Ulls clucs (Circ d'Hivern de Nou Barris, 2002) i en la direcció de l'espectacle Capas de la companyia Eia (Trapezi 2011).

Escarlata Circus celebrà els vint-i-cinc anys de la companyia actuant per primer cop a Barcelona: Llenties i marabúDevoris causaPugilatus i una exposició antològica de la seva trajectòria (Teatre Lliure, Festival Grec 2012). En aquesta primera visita de la companyia a Barcelona, Pugilatus va rebre un Aplaudiment FAD Sebastià Gasch per «l'escampadissa de fantasia, afecte i emocions que perduren».


Trajectòria

Escarlata Circus construeix espectacles integrant teatre de gest, teatre d'objectes, música i especialitats circenses clàssiques (equilibris acrobàtics, ensinistrament d'animals, llançament de ganivets i destrals i equilibris sobre cadena fluixa). Amb una cura especial pel que fa a l'escenografia, el seu llenguatge escènic posa les habilitats circenses al servei d'una dramatúrgia senzilla en la forma però de considerables efectes emotius. Aspa i Miralta posen les relacions humanes en primer pla mitjançant una mirada tendra, lleugerament irònica i sovint autoparòdica, i aconsegueixen moments de densa intimitat en què l'espectador bascula entre el joc, la complicitat i el somni.

Com a directors artístics de la Fira de Circ Trapezi, la seva feina ha estat fonamental per al desenvolupament del circ català contemporani, tant per l'estímul provocat en artistes i companyies nacionals com per l'espectacular creació de nous públics.


Produccions

1987. Circ, Meravelles i Varietés. Idea i guió: Escarlata Circus. Jordi Aspa, Bet Miralta i el gos Soci.
1988. Malakas. Idea i guió: Escarlata Circus. Jordi Aspa, Bet Miralta i el gos Soci.
26 juny 1992. Velcru Prupulsu. Jordi Aspa, Bet Miralta i els gossos Soci, Sepik i Leonort. Direcció: Sergi López i Escarlata Circus. Festival Complot. Pineda de Mar.
2 juny 1995. Els turistes. Jordi Aspa, Bet Miralta i els gossos Soci, Sepik i Leonort. Direcció: Pierre Pilatte. Montcada i Reixac.
8 setembre 2000. Pell de gallina. Jordi Aspa, Bet Miralta i Piero Steiner. Gossos: Sepik, Leonort i Xivitó. Gallines: Germanes Ferrandis. Gall: Tulipo. Gat: Tuka. Direcció: Helena Pla i Pierre Pilatte. Fira de Tàrrega.
27 juny 2005. Llenties i marabú. Jordi Aspa i Bet Miralta. Idea i guió: Escarlata Circus i Sergi López. Direcció: Sergi López. Festa Major de Sant Pere. Reus.
27 novembre 2008. Devoris Causa. Direcció: Jordi Aspa. Amb Jordi Aspa, Bet Miralta i el gall dindi Fridu. Auditori de La Mercè. Festival Temporada Alta. Girona.
9 desembre 2011. Pugilatus. Piero Steiner i Jordi Aspa. Direcció: Andrés Lima i Bet Miralta. Auditori de La Mercè. Festival Temporada Alta. Girona.
10 abril 2013. Cabaret petrificat. Jordi Aspa. Direcció: Jordi Aspa i Jorge Picó. Sala Pina Bausch. Mercat de les Flors. Barcelona.


Bibliografia
  • Jané, Jordi. 152 Volts de pista. 2 vol. Tarragona: Arola Editors (Col·lecció Eines de Circ), 2013.
  • Hivernat, Pierre; Klein, Véronique. Panorama contemporain des arts du cirque. París: Éditions Textuel/Hors Les Murs, 2010.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x