Logo Institut del Teatre
Territori: País Valencià
Dates: 1999
Gènere/s: Dansa contemporània
Redactor/a: Carmen Giménez Morte
Descripció

Companyia de dansa contemporània creada el 1999 a València per l’asturià Yoshua Cienfuegos, format en art dramàtic a l'Instituto del Teatro y de las Artes Escénicas (ITAE) del Principat d’Astúries i en dansa contemporània a l’Institut del Teatre de Barcelona. Aquesta companyia presenta propostes variades de peces: de gran format, per a nens i públic familiar, de carrer, de petit format i col·laboracions amb grans companyies nacionals i internacionals, a més d’una acurada tasca pedagògica des del 2003 al Conservatori Municipal Professional de Dansa de Riba-roja de Túria (València) i d’investigació sobre la generació de moviment dins de la companyia.


Significació

La versatilitat de les propostes i les formes d’entendre la dansa, juntament amb un estil i una estètica de moviment depurats, són les seves principals característiques, a les quals cal afegir un tractament de l’espai molt elaborat. La seva projecció internacional demostra la qualitat de les creacions i la converteixen en una de les companyies de dansa contemporània més actives en el mercat cultural des de la primera dècada d’aquest segle.


Produccions

Després d’obtenir el primer premi en el Certamen Coreogràfic de Madrid el 1999 amb Ainielle, Cienfuegos Danza va aconseguir el suport del Centre Coreogràfic de Teatres de la Generalitat Valenciana per a les seves primeres creacions: Llei de silenci (2000) i Purgatori (2001), treball amb el qual Christine Cloux va obtenir el Premi al Millor Intèrpret de Dansa el 2003. El 2002 va crear l’espectacle A la Taula! al Teatre Nacional San José per a la Companyia Nacional de Dansa de Costa Rica, que va aconseguir el Premi Nacional de Dansa d’aquell país a la millor companyia, mentre que Míriam Llop va rebre el de la millor intèrpret de dansa. De tornada a casa va reprendre aquest espectacle amb els ballarins de Cienfuegos Danza i, l’any següent, estrenà la peça Aigua d’arròs. L’any 2004 va ser molt fructífer: Quan mor un àngel, de gran format, i El Baró de Munchausen, per a un públic infantil, premiat com a millor espectacle infantil en els premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana del 2005. Durant els tres anys següents, Cienfuegos se centrà en la creació d’un espectacle de carrer titulat Ofelias, estrenat el 2005, i en dos espectacles per a públic familiar i infantil: La Cerillera (2006) i Estimada Candela (2007), que tingué un gran èxit de públic, coproduït juntament amb l’Escalante Centre Teatral de València i premiat per la millor direcció coreogràfica, el millor vestuari i la millor música original en l’edició del 2008 dels premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana. Aquesta obra infantil es va reposar en el desè aniversari de la creació de la companyia al mateix teatre Escalante. A més, va emprendre dues gires per l'Amèrica del Sud l’any 2006, que van portar la companyia a Panamà, Guatemala, el Brasil, el Perú, l'Argentina, Veneçuela, El Salvador, etc.

La coreografia Cignes negres va marcar, el 2008, l’arrencada d’un nou mètode de creació de moviment, que generà un estil de composició matemàtic i científic, i també fou l’inici d’un vocabulari propi. Va obtenir diverses nominacions als premis Abril, atorgats per la professió, i als premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana. La gira per l’Amèrica Central d’aquest espectacle durant el mes de juliol els va portar a Guatemala, El Salvador i Costa Rica. L’any 2009, la companyia va fer una gira europea com a convidada a Tel Aviv, Dinamarca i Lille dins el festival Danse a Lille-Reperages. Basant-se en l’obra artística i científica de Leonardo da Vinci, es van produir dos espectacles desenvolupats en pocs mesos i en zones geogràfiques molt allunyades entre si. La primera proposta fou Leonardo, estrenada el març del 2009 per a catorze ballarins, Premi Nacional de Dansa de Costa Rica (2010) i Premi VISQUI’ 09-10 del periòdic La Nació. El següent espectacle és 1,618…DavinciLeonardo inspira dansa, presentat l’octubre del 2010, amb vestuari de Pascual Peris i música original composta per Rut Quiles. Aquest espectacle va ser seleccionat per a Dansa a Escena’11, projecte de la Xarxa Espanyola de Teatres, Auditoris, Circuits i Festivals de Titularitat Pública. Aquesta coreografia va tornar a posar-se en escena l’any 2012 en la gira per la Xina de la companyia. Una tercera proposta creada a partir de la nova base metodològica, encara que no com a concepte artístic, ja que té una concepció estètica molt diferent de les altres dues, es titula Matar a cupido, produïda per a la Fundació Companyia Nacional de Dansa de Veneçuela i estrenada el 15 d’abril del mateix any. El tractament coreogràfic del tema s’allunya del barroquisme tradicional i es torna contemporani, cosa que atorga a la dona el poder de triar trobades accidentals i, en ocasions, hostils i arriscades. El desembre del 2011 es presenta Odeim, obra de mig format per a cinc ballarins que pertany a Dansa a Escena’13. 26º 10’ W, per a la Companyia Nacional de Dansa d’El Salvador, és la següent estrena de la fructífera producció de Yoshua Cienfuegos. Inspirant-se en un clàssic dels ballets de repertori, estrena un nou espectacle el 2013 al teatre Escalante. El 2012 es va convertir en companyia en residència del Centre Cultural La Rambleta (València), d’on va sorgir la idea de recrear La bella dorment el 2013 amb la col·laboració de dos centres docents de dansa, és a dir, amb alguns dels alumnes del Conservatori Professional de Dansa de Riba-roja de Túria del Túria i del Conservatori Professional de Dansa de València. També el 2013 destaca un projecte d’exhibició, formació, trobada i debat del teixit professional, Estades, estrenat a Astúries amb el suport de l’Asociación de Profesionales de Danza de Asturias, Universidad Laboral, Danza Xixón i Cienfuegos Danza.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x