Logo Institut del Teatre
Territori: Barcelona (Barcelonès)
Dates: 1994
Gènere/s: Claqué
Redactor/a: Bàrbara Raubert
Descripció

Companyia que fusiona el claqué i la percussió africana. Va ser fundada l’any 1994 a Barcelona pels ballarins i germans Lluís i Rafael Méndez i el percussionista Toni Español.

Abans de la creació de Camut Band, els germans Méndez van coreografiar i van actuar en comèdies musicals en diferents països d’Europa i també a Mèxic. Toni Español, que procedia d’una etapa de formació a l’Àfrica Occidental amb el grup de percussió i dansa Cae Ma Deila, és considerat un dels introductors de la cultura africana a Catalunya.


Significació

Aquesta unió peculiar ha fet evolucionar el claqué i n’ha promocionat les capacitats expressives dins l’escena teatral internacional. Junts treballen la recerca sensorial com a motor de creació, adés relacionant-se amb materials vius, com la fusta o l’herba, adés actuant sobre metall, sorra o plàstic. Mitjançant la tecnologia de petits micròfons s’amplia el registre de sonoritats que ofereix el cos en contacte amb aquests materials o percudint-se un mateix.
Aquest trio inquiet crea, el 1996, Entre pies y manos, obra en què ballen sobre tambors de diferents mides i amb què van aconseguir un premi FAD. El 1997 s’incorpora a la companyia el pianista i compositor Jordi Sabatés, amb qui creen el seu particular tribut a Buster Keaton, Keatoniana. Dos anys després s’hi afegeix el ballarí especialista en sand dance Guillem Alonso per crear La vida es ritmo. Amb aquesta obra són convidats al festival Fringe d’Edimburg, on arrenca la seva reeixida trajectòria internacional.

Tonino Compte dirigeix des de Gènova la producció de l’any 2003, Navigazioni, mentre que l’estrena del seu espectacle següent, Kiting-kitá, és un altre cop al Fringe. Les festes de la Mercè de Barcelona, el 2009, acullen la celebració del seu 15è aniversari amb Camut Aniversario i l’any següent presenten el primer espectacle de gran format, África Camut Band, al costat del grup senegalès Djilandiang i el músic Abdoulaye Cissoko. En fusió amb la dansa aèria creen La danza de los sentidos sonoros el 2011 i, un any després, All that swing amb la Banda de Terrassa, emmarcat al festival de jazz d’aquesta ciutat.

Actualment, la companyia Camut Band també és integrada pels ballarins Sharon Lavi, Jordi Grifell, Rubén Sánchez, Jep Meléndez i Enric Torné i pels músics Néstor Busquets, Pau Compte i Oriol Garriga. Des de l’any 2001 també existeix Camut Band Junior, companyia que vol ser una porta d’entrada a la professionalització de joves intèrprets en aquest estil de dansa amb percussió.


Produccions

15 novembre 2013. Sonoritats. Camut Band (Lluís Méndez, Rafael Méndez, Toni Español) / Rafael Méndez, Sharon Lavi, Guillem Alonso. Festival Temporada Alta. Salt.
21 abril 2012. All That Swing! Camut Band. Auditori Municipal de Terrassa.
24 setembre 2010. África Camut Barcelona. Autor: Lluís Méndez, Toni Español, Rafael Méndez, Guillem Alonso, Djilandiang. Director: Camut Band. Festes de la Mercè. Teatre Grec. Barcelona.
26 setembre 2009. Camut Aniversari. Autor: Lluís Méndez, Toni Español, Rafa Méndez, Guillem Alonso, Jordi Satorra. Director: Camut Band (Lluís Méndez, Toni Español, Rafael Méndez). Festes de la Mercè. Barcelona.
15 febrer 2009. Chac-Chac. Camut Band. Festes de Santa Eulàlia. Barcelona.
9 agost 2005. Kiting - Kita. Autor: Lluís Méndez, Toni Español, Rafael Méndez, Guillem Alonso. Director: Camut Band (Lluís Mendez, Toni Español, Rafael Méndez). Assembly Hall. Festival Fringe. Edimburg.
19 desembre 2001. Entre pies y manos. Camut Band. Convenció Damm. Auditori Juan Carlos I. Barcelona.
17 desembre 2000. Big Drums. Camut Band. Centre Cultural de Montcada i Reixac.
13 juny 2000. La vida es ritmo. Camut Band. Lluís Méndez, Toni Español, Rafael Méndez, Guillem Alonso, Jordi Satorra. Club Capitol. Barcelona.
9 setembre 1999. La vida es ritmo. Autor: Lluís Méndez, Toni Español, Rafael Méndez, Guillem Alonso, Jordi Satorra. Director: Camut Band (Lluís Méndez, Toni Español, Rafael Méndez). Ateneu. Festival de Tàrrega.
2 febrer 1997. Keatoniana. Camut Band. Bancaixa. València.


Enllaços

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x