Logo Institut del Teatre

Grup de Teatre de l'Assistència Palmesana

Comparteix
Territori: Palma de Mallorca, Illes Balears
Dates: 1974-1979
Gènere/s: Teatre
Descripció

Agrupació de teatre fundada a Palma (Mallorca) a finals de l’any 1974 per iniciativa del matrimoni format per Antoni Zanoguera i Maruja Alfaro. Aquest grup es va formar amb motiu d’un acte d’homenatge pòstum que un grup d’aficionats al teatre decidiren fer en el local de l’Assistència Palmesana al dramaturg mallorquí Lluís Segura Miró, de qui escenificaren, el 21 de desembre de 1974, Una temporada a ca sa dida. Els seus membres, satisfets del resultat d’aquest muntatge, optaren per donar continuïtat al grup, que a partir d’aleshores ocupà el local de la societat Assistència Palmesana i per això també n’agafà el nom. El local d’aquesta societat mutualista i recreativa, creada a Palma el 1859, estava ubicat a l’actual carrer de Ramon Llull i, entre altres espais, disposava d’un teatre que avui en dia es troba molt deteriorat i que des de fa molts anys ja no acull representacions teatrals.

Integraren el grup actors amb experiència en altres companyies de Palma, com, per exemple, la del Cercle d’Obrers Catòlics, l’Agrupació Artística Bellver, la de la Joventut Antoniana i la del Liceo Español. Per dur a terme els seus muntatges —tots en català— varen comptar en algunes ocasions amb el patrocini i el suport de l’Obra Cultural Balear (OCB) i de la caixa d’estalvis Sa Nostra. Actuaren a diversos pobles de Mallorca i participaren en quatre de les cinc edicions de la Mostra de Teatre, que va tenir lloc a Palma de 1974 a 1979.


Significació

Tot i la progressiva decadència del teatre regional durant els anys seixanta i setanta del segle xx, sobretot per la desaparició el 1969 de la companyia Artis —que havia dut a la màxima esplendor el teatre costumista mallorquí—, el Grup de Teatre de l’Assistència Palmesana —i també altres companyies— continuà representant aquest tipus de teatre, que alternà amb altres muntatges a la recerca de nous camins. Majoritàriament escenificaren obres d’autors populars mallorquins —Lluís Segura, Joan Mas, Martí Mayol, Francesc Forteza i Pere Capellà—, però també incorporaren en el seu repertori obres d’autors que estrenaren la seva obra en els anys seixanta i setanta —el mallorquí Joan Santamaria, la valenciana establerta a Barcelona Assumpta González i el català Joan Vila i Casas. Del català Joan Oliver Pere Quart, posaren en escena Allò que tal vegada s’esdevingué, i del madrileny Alfonso Paso, Usted puede ser un asesino, adaptada amb el títol Mort: qui t’ha mort? en català.


Produccions

21 desembre 1974. Una temporada a ca sa dida. Lluís Segura. Bernardí Estaràs. Teatre de l’Assistència Palmesana. 
1975. Dos embolics i una recomanació. Assumpta González. Lluís del Valle i Maruja Alfaro. Teatre de l’Assistència Palmesana. 
3 febrer 1976. N’han de venir de casta. Lluís Segura. Lluís del Valle i Maruja Alfaro. Teatre de l’Assistència Palmesana. 
5 febrer 1976. Cavallet quan eres jove. Joan Mas (autor i director). Teatre de l’Assistència Palmesana. 
9 octubre 1976. Can Miraprim. Martí Mayol. Lluís del Valle i Maruja Alfaro. Teatre de l’Assistència Palmesana. 
14 gener 1977. L’enterrament és a les quatre. Joan Vila i Casas. Maruja Alfaro. Teatre de l’Assistència Palmesana. 
29 abril 1977. Ara plouen figues. Joan Mas (autor i director). Teatre de l’Assistència Palmesana. 
1977. Allò que tal vegada s’esdevingué. Joan Oliver Pere Quart. Maruja Alfaro. Teatre de l’Assistència Palmesana. 
1978. Hem de casar sa nina. Francesc Forteza. Maruja Alfaro. Teatre de l’Assistència Palmesana. 
1978. Sa madona du es maneig. Pere Capellà. Antoni Oliver. Teatre de l’Assistència Palmesana. 
1978. Mort: qui t’ha mort? Adaptació de Francesc Forteza i Joan Bibiloni d’Usted puede ser un asesino, d’Alfonso Paso. Maruja Alfaro. Teatre de l’Assistència Palmesana. 
1979. Ca na Fineta. Joan Santamaria (autor i director). Teatre de l’Assistència Palmesana.


Bibliografia

Diversos autorsMallorca, teatre. Palma: Caixa d’Estalvis de les Balears «Sa Nostra», 1979, p. 115-116 i 132-138.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x