Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 30-4-1903
Lloc de naixement: Palma
Data de defunció: 3-2-1967
Lloc de defunció: Palma
Redactor/a: Maria Muntaner González
Identificacio/ns

Dramaturg


Biografia

Escriptor, advocat i polític. Llicenciat en dret per la Universitat de Múrcia, exercí d'advocat a Palma. Fou militant de la CEDA i s'afilià a la Falange. Va ser regidor de l'Ajuntament de Palma durant la Segona República i a començament de la dècada dels anys quaranta. Com a escriptor, es dedicà principalment al gènere dramàtic, però també conreà la narrativa, amb les novel·les L'altre camí (Premi Ciutat de Palma 1963) i Pel camí del vent (Premi Llorenç Riber 1966), i l'assaig històric, sobretot relacionat amb la qüestió jueva i, en concret, amb els conversos i xuetes de Mallorca, amb obres com Inquisición en Mallorca. Reconciliados y relajados (1488-1691) (1946), escrita en col·laboració amb Miquel Forteza Pinya, i Historia de los judíos mallorquines y de sus descendientes cristianos, publicada pòstumament el 1985. Fou col·laborador del Correo de Mallorca i del Diario de Mallorca, on signava amb el pseudònim Amadís.


Significació

En l'àmbit teatral, s'inicià com a director d'escena de l'Acadèmia de Declamació de la Congregació Mariana de Palma. Poc després, però, passà a dedicar-se principalment a escriure obres dramàtiques, bona part de les quals foren estrenades per companyies en què participava activament (és el cas de la de la Congregació Mariana) o a les quals assessorava literàriament (és el cas de la companyia Catina-Estelrich i, posteriorment, de la companyia Artis).

Així, les tres primeres obres que estrenà foren Nit de festa, Raig de sol (1930) i El príncep de l'illa Blava (1932), i es dugueren a escena a la Congregació Mariana de Palma. Nit de festa és una comèdia dramàtica que té com a escenari un poble petit de Mallorca i com a protagonista mossèn Joan, fill pubill a qui se li ha mort la mare fa poc i amb un pare de qui no sap res d'ençà fa més de vint anys, quan els va abandonar. Al final de l'obra mossèn Joan descobreix que el seu pare és un home malcarat, brut i d'esquerres que havia estat a la vicaria amb la intenció de robar-hi. Al drama Raig de sol el protagonista és un marquès que torna, al cap de dotze anys, a la seva possessió de muntanya. A El príncep de l'illa Blava trobam la història d'un príncep que canvia d'actitud i de comportament quan mor el seu pare. Aquestes tres obres foren publicades en un sol volum el 1931, i la crítica en destacà la pulcritud del llenguatge i la moralitat de l'argument, sobretot a Raig de sol, l'estrena de la qual donà lloc a una campanya a favor del teatre catòlic mallorquí.

Amb la instauració de la Segona República intensificà l'activitat propagandística i es vinculà a la companyia Catina-Estelrich, la qual li estrenà les comèdies Bosc endins (1932), L'embat (1934), Un al·lot de barca (1934), La cançó del mar (1935), N'Armando es barber o Es darrer romàntic (1935) i La lluna diu mentides (1936).

Durant la Guerra Civil estrenà Un cuento azul, un esbós de comèdia ideològica que estrenà el 1937 al Saló Mallorca i que es reposà el 1938 al Teatre Principal de Palma en una de les funcions mensuals que programava el Teatro Azul de la Delegació de Premsa i Propaganda de la Falange Española y de las JONS. El mateix 1937 publicà Madò Bruixa, una comèdia en què reivindica els costums tradicionals.

Durant la postguerra Cortès anà deixant els càrrecs oficials que posseïa i es dedicà sobretot a l'advocacia. A més, el 1948, es vinculà a la companyia Artis, hereva de la companyia Catina-Estelrich, i en fou assessor fins al 1952. Aquesta companyia li estrenà les comèdies Hotel Cosmopolita (1948) i Aigua de pluja (1951), així com el sainet Coses d'ara (1951). El 1949, la mateixa companyia estrenà una adaptació que féu Cortès de L'Hostal de la Bolla, de Miquel dels Sants Oliver.

El 1957 publicà la comèdia dramàtica Els cims lluminosos, amb la qual havia quedat finalista del Premi Ciutat de Palma Bartomeu Ferrà 1956. Uns quants anys després, el 1963, esdevingué guanyador d'aquest guardó amb la comèdia Els comparses. També és autor de la comèdia dramàtica Cançó de primavera, que no es publicà ni s'estrenà mai.

El teatre de Cortès va transitar entre la comèdia moralitzadora, el costumisme i el sentimentalisme. El component catòlic i adoctrinador pesa molt en tota la seva producció literària, així com també ho fa l'antiavantguardisme que se'n desprèn, en tant que l'autor sempre opta per la tradició enfront de la modernitat.


Estrenes

3 març 1930. Nit de festa. Gabriel Cortès Cortès. Sala d'Actes de la Congregació Mariana de Palma. Membres de la secció major de la Congregació.
9 novembre 1930. Raig de sol. Gabriel Cortès Cortès. Sala d'Actes de la Congregació de Mariana de Palma. Membres de la secció major de la Congregació.
6 gener 1932. El príncep de l'illa Blava. Gabriel Cortès Cortès. Sala d'Actes de la Congregació Mariana de Palma. Acadèmia de Declamació de la Congregació Mariana.
30 novembre 1932. Bosc endins. Gabriel Cortès Cortès. Saló Mallorca. Companyia Catina-Estelrich.
11 abril 1934. L'embat. Gabriel Cortès Cortès. Saló Mallorca. Companyia Catina-Estelrich.
21 novembre 1934. Un al·lot de barca. Gabriel Cortès Cortès. Saló Mallorca. Companyia Catina-Estelrich.
24 abril 1935. La cançó del mar. Gabriel Cortès Cortès. Saló Mallorca. Companyia Catina-Estelrich.
2 juny 1935. N'Armando es barber o Es darrer romàntic. Gabriel Cortès Cortès. Saló Mallorca. Companyia Catina-Estelrich.
5 febrer 1936. La lluna diu mentides. Gabriel Cortès Cortès. Saló Mallorca. Companyia Catina-Estelrich.
6 gener 1937. Un cuento azul. Gabriel Cortès Cortès. Saló Mallorca. Companyia Catina-Estelrich.
18 octubre 1948. Hotel Cosmopolita. Gabriel Cortès Cortès. Teatre Principal de Palma. Companyia Artis.
16 març 1951. Coses d'ara. Gabriel Cortès Cortès. Joan Valls. Companyia Artis.
16 novembre 1951. Aigua de pluja. Gabriel Cortès Cortès. Joan Valls. Teatre Principal de Palma. Companyia Artis.


Publicacions
  • Cortès, Gabriel. Nit de festa. Raig de sol. el príncep de l'illa Blava. Mallorca: Impremta L'Esperança, 1931.
  • Cortès, Gabriel. La cançó del mar. Un al·lot de barca. Mallorca: Impremta Mossèn Alcover, 1935 (Biblioteca Les Illes d'Or; 8).
  • Cortès, Gabriel. Bosc endins. Palma: Editorial mallorquina de F. Pons, 1937 (Galeria Teatral d'Autors Mallorquins; 4).
  • Cortès, Gabriel. Madò Bruixa. Palma: Estampa de la Llibreria Politècnica, 1937 (Galeria Teatral Mallorquina; 14).
  • Cortès, Gabriel. Aigua de pluja. Hotel cosmopolita. Palma: Editorial Moll, 1953 (Biblioteca Les Illes d'Or; 53).
  • Cortès, Gabriel. Els cims lluminosos. Ciutat de Mallorca: Impremta Muntaner, 1957.
  • Cortès, Gabriel. Els comparses. Mallorca: Editorial Moll, 1964 (Raixa; 70).

Bibliografia
  • Nadal, Antoni. Teatre modern a Mallorca. Barcelona: Universitat de les Illes Balears / Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1998.

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x