Logo Institut del Teatre
Autor/s: Stijn Celis - IT Dansa
Local estrena: Teatre Auditori del Centre Cultural de Sant Cugat / Mercat de les Flors
Data estrena: 30 abril 2004 i juliol 2009
Redactor/a: Clàudia Brufau Bonet
Descripció

Stations és una peça especialment atmosfèrica que demana als ballarins que tradueixin les sonoritats en textures de moviment. La proposta coreogràfica de Stijn Celis es basa en la recerca constant de l'equilibri i l'inevitable desequilibri, en la densitat de l'aire que envolta els cossos. La música de Koen Vandenhoudt i Alfred Schnikte i sons enregistrats per Stijn Celis constitueixen l'univers sonor de la peça. Destaquen els canvis abruptes de dinàmiques, de frases de moviment lentes en moments en els quals els ballarins sacsegen desaforadament els seus cossos. El vestuari, dissenyat per Kathy Brunner, consisteix en mallots daurats brillants. Stijn Celis també va fer el disseny de llums. Stations té una durada de vint minuts. Els ballarins que van estrenar la peça són Ivan Pérez, Ariel Cohen, Gemma Galera, Per Åhblom, Samuel Delvaux, Golan Josef i Patricia Vázquez.


I like five és una peça per a tres ballarines i dos ballarins. Stijn Celis juga sobre la idea del número cinc i treballa en les combinacions que li proporciona, però I like five és sobretot una immersió coreogràfica en peces de György Ligeti: Allegro con spirito, Presto stacatissimo e leggiero, The lobster quadrille, Trio for violin, Lento, Presto bizarro. Pel que fa al moviment, Celis utilitza un gran ventall de vocabulari clàssic, però el fusiona amb diferents estils de dansa contemporània. La coreografia s'endinsa en les subtileses musicals, sobretot en el timbre dels sons i les combinacions intervàl·liques, característiques del compositor hongarès. La il·luminació, dissenyada per Celis, enfoca només els ballarins, deixant gairebé la resta de la l'espai negre. Mathilde van der Meerendonk va assistir a Celis en la creació de la coreografia. Van participar en el procés de creació i en l'estrena els ballarins Gemma Miró, Albert Garrell, Núria Navarra, Tana Rosas i Jesús Sanz. I like five dura dotze minuts.


Significació

Stations (2004) i I like five (2009) són dues peces que ha creat el coreògraf belga Stijn Celis amb els ballarins de l'IT Dansa. Com altres coreògrafs convidats a crear per a la jove companyia de l'Institut del Teatre, Celis ha treballat per a grans companyies europees i nord-americanes. La seva línia artística s'emmarca en un estil essencialment neoclàssic. El treball d'aquest coreògraf requereix una alta concentració i aportació creativa de part del ballarí. Tant una peça com l'altra es van incloure en el marc d'espectacles molt importants per a IT Dansa: Stations va formar part de Paisatges, presentat el 2005 al TNC, i I like five, al Festival Grec 2009.


Bibliografia

Clua, Guillem. «Póquer coreográfico en el TNC». El Periódico (27 maig 2005), p. 23.

Ginart, Belén. «It Dansa recorre en "Paisatge" diversos estilos coreográfico». El País (23 maig 2005), p. 50.

Vendrell, Ester. «IT Dansa Jove Companyia: Voluntat Política i qualitat artística. Un tàndem fructífer al llard d’una dècada». Estudis escènics. Quaderns de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona [en línia] (Barcelona: Diputació de Barcelona), núm 35 (2009). <http://www.raco.cat/index.php/EstudisEscenics/article/viewFile/251661/336816> [Consulta: 4 gener 2017].


Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x