Logo Institut del Teatre

Istanbul, 1949 

Directora/Coreògrafa, Figurinista, Intèrpret

Redactor/a: Clàudia Brufau Bonet

Biografia

Lydia Azzopardi és una coreògrafa, professora de dansa contemporània i dissenyadora de vestuari britànica establerta a Catalunya des dels anys vuitanta. Nascuda a Istambul, Azzopardi va créixer a Londres en el si d'una família d'arrels gregues, italianes i armènies. Es va iniciar en la tècnica clàssica i moderna amb Lilian Harmel i el 1971 va ingressar en la London Contemporary Dance School, on es graduà quatre anys després. Azzopardi va començar la carrera professional com a ballarina i intèrpret amb el Lecture Demonstration Group, formació amb què va girar pel Regne Unit i amb què va ballar obres de diferents coreògrafs, com Jane Dudley, Robert North, Ana Sokolow i Robert Cohan.
El 1976 va deixar el Regne Unit per treballar en diferents companyies i escoles europees com a professora de dansa contemporània: a l'Òpera de Zuric i a l'escola Mudra, de Maurice Béjart, a Brussel·les, on va ser professora resident. Amb Lindsay Kemp també va col·laborar com a professora i col·laboradora en una producció a Roma de Midsummer night's dream. Gilberto Ruiz-Lang, professor de dansa contemporània a l'Institut del Teatre, la va convidar a l'escola per impartir classes de composició i improvisació el 1980, any en què també va coreografiar Zebra (amb música de Steve Reich) per al Ballet Contemporani de Barcelona. El 1983 col·laborà per primera vegada amb Cesc Gelabert, amb qui formà parella artística. Després d'una primera etapa en què conceben duets, funden la companyia Gelabert-Azzopardi el 1985 i debuten amb el seu primer espectacle de gran format, Desfigura't, el 1986. Des de llavors, ha dirigit la companyia amb Gelabert, ha cocoreografiat peces i sobretot s'ha dedicat al disseny de vestuari de les produccions. El 2003, Azzopardi dissenya el vestuari per al solo que Gelabert coreografia per a Mikhail Baryshnikov, In a landscape.
A més de codirectora de la companyia, mestra i coreògrafa, Lydia Azzopardi ha desenvolupat una fructífera carrera com a dissenyadora de vestuari i estilista per a les produccions de la companyia. També ha col·laborat com a dissenyadora amb el Tanztheater Komische Oper (Berlín), el Ballet di Toscana (Itàlia) o el Ballet Gulbenkian (Lisboa). De manera més espontània ha col·laborat en produccions de teatre, cinema, òpera i també ha participat com a intèrpret en projectes de Fabià Puigserver, Jorge Lavelli, Pilar Miró, Lluís Pasqual, Emilio Sagi, Carles Santos, Frederic Amat o Lorenzo Mariani.


Significació

Lydia Azzopardi és, juntament amb Cesc Gelabert, una figura clau en la dansa contemporània a Catalunya i la seva projecció internacional. A diferència de molts intèrprets i creadors de la seva generació al Principat, i per extensió a l'Estat espanyol, la seva formació en dansa moderna i clàssica era molt sòlida. De fet, Azzopardi arriba a l'Institut del Teatre com a professora invitada de tècnica Graham, després d'haver ensenyat en escoles i companyies de prestigi internacional. Per tant, aquesta ballarina i coreògrafa és un referent per a la primera generació de ballarins que es formen en dansa contemporània. A més, quan s'associa amb Gelabert aporta la disciplina que li manca al coreògraf, que s'havia format en tallers i cursets, gairebé com a autodidacte. L'estilització del treball de Gelabert és una empremta d'Azzopardi.
Els interessos artístics i el bagatge cultural i familiar fan d'Azzopardi una artista cosmopolita i transversal. La seva trajectòria ha evolucionat, i ha passat d'intèrpret i coreògrafa a dissenyadora de vestuari i estilista. De fet, Gelabert-Azzopardi, més enllà de l'estil coreogràfic de Gelabert, també es caracteritza per l'estètica elegant, colorida i documentada de Lydia Azzopardi. Malgrat no haver estudiat disseny de moda, Lydia Azzopardi té una coneixement ampli i cultivat en aquest camp, que ha aplicat en el vestuari i estilisme per a l'escena. L'any 2006 va guanyar el premi FAD Aplaudiment Sebastià Gasch pel vestuari de Psitt!! Psitt!! i Caravan. Com a codirectora de la companyia ha rebut el premi Nacional de Cultura de Catalunya (1997), el Premio Nacional de Danza (1996) i el premi Ciutat de Barcelona (el 1987 i 2006), entre altres reconeixements.
La companyia va fer donació de vestits i complements al MAE Centre de Documentació de l'Institut del Teatre. La col·lecció consta de 275 peces, la major part dissenyada per Lydia Azzopardi.


Estrenes

1976. Midsummer night's dream. Direcció: Lindsay Kemp. Coreografia: Lydia Azzopardi.
1980. Zebra. Coreografia: Lydia Azzopardi. Ballet Contemporani de Barcelona.
20 gener 1984. Alhambra i Five to two. Coreografia i interpretació: Lydia Azzopardi i Cesc Gelabert.
1982. Hombre ascendiendo a un edificio alto, Joieria, Knossos, i Plata i or. Coreografia i interpretació: Lydia Azzopardi i Cesc Gelabert.

 

Produccions Gelabert Azzopardi
1986. Desfigura't
1987. Requiem
1988. Belmonte
1991. El somni d'Artemis
1992. Kaalon-Kaakon
1993. Augenlid
1994. El jardiner
1995. Armand Dust
1996. Armand Dust (II) / Thirst
1998. Zumzum-Ka
2000. Useless (Information meets boy) / Kinema
2002. 8421
2003. Viene regando flores desde la Habana a Morón
2005. Psitt!! Psitt!! / Caravan
2007. Orion
2009. Sense fi / Conquassabit
2010. Belmonte (1988) reposició. Teatre Lliure (cocoreògrafa i intèrpret).
2011. La muntanya al teu voltant. Teatre Grec.
22 gener 2015. Foot-Ball. Teatre Nacional de Catalunya


Bibliografia

Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x