Logo Institut del Teatre

Juan Carlos García (Lanònima Imperial)

Estrena: Mercat de les Flors8-7-1998

Redactor/a: Rosli Ayuso

Descripció

Espectacle multidisciplinari de la companyia Lanònima Imperial dirigit per Juan Carlos García i estrenat al Mercat de les Flors dins del Festival Grec 1998. Va ser produït amb la col·laboració escenogràfica de l'artista visual Paloma Navares, qui cedí algunes de les seves insta·lacions i videocreacions per a l'estrena i l'exhibició de l'espectacle.

Cuerpo de sombra y luz fou interpretat pels ballarins de Lanònima Imperial Laura Arís, Sofia Asencio, Iva Horvat, Nathalie Labiano, Manolo Bes, Bebeto Cidra i Fernando Hurtado. Tomàs Aragay s'encarregà de la dramatúrgia, i Xavier Maristany i Joan Saura crearen una part de la banda sonora, que es complementà amb Stabat Mater dolorosa, de Radio Symphony Orchestra Ljubljana. El vestuari va anar a càrrec de M. Á. García, i Mingo Albir firmà la il·luminació.

Cuerpo de sombra y luz s'inicia a l'espai fosc de l'escenari en aparèixer en primer pla una ballarina nua ajaguda sota un doll de llum enfrontada a una de les instal·lacions cilíndriques de Navares, que mostra la coneguda imatge d'Eva sortint del paradís. La noia desplega un solo lent i sensual per fer ressaltar la seva feminitat i la bellesa del seu cos. Al fons de l'escenari apareix la imatge d'una dona d'aparença reinaxentista, vestida de negre, amb un posat impassible. Apareix llavors un home, igualment nu, amb moviments lents i voluptuosos, mostrant la seva virilitat, mentre la instal·lació de Navares desapareix. Se sent llavors el so d'uns animals salvatges rugint. Al fons i a mitja alçària de l'escenari apareixen les imatges d'unes panteres imposants que es passegen cíclicament de banda a banda. Els ballarins, mig vestits de negre, s'arrengleren d'esquena al públic davant la projecció. Una noia empeny el grup a disgregar-se suaument, mentre al fons, a mitja altura, es reprodueix de forma horitzontal i repetitiva una de les càpsules retroil·luminades de Navares amb fragments dels pits d'una dona, que més endavant subjectarà delicadament una ballarina amb les mans.

La peça anirà augmentant progressivament d'intensitat i sensualitat, emetent una cascada de solos, duets i trios —mai en formació grupal— en què alguns ballarins s'aturen a mirar les evolucions de les dones, algunes parelles s'atansen i s'acaricien delicadament, d'altres roden plegats per terra, se subjecten els uns als altres per saltar lleugerament, per crear una atmosfera onírica de gran bellesa i sensualitat penetrant al voltant de la resta de les instal·lacions de Navares.


Significació
Des d'una mirada somniosa i amb l'eficaç dramatúrgia de Tomàs Aragay, Cuerpo de sombra y luz emet un devessall d'imatges encisadores que reten un homenatge a la bellesa i la perfecció del cos humà. L'espectacle connecta alhora les evolucions dansades en temps real dalt l'escenari amb una panoràmica de les captivadores instal·lacions de Paloma Navares, cedides per a aquest espectacle i per exhibir-les posteriorment. L'espectacle sosté un rerefons crític, fins i tot feminista, de la visió fragmentada del cos de la dona transmesa pels homes al llarg de la història de l'art i la pintura. És una mirada utilitzada gairebé sempre com a metàfora del desig, emplaçada en aquest cas, simbòlicament, en un rerefons barroc: entre llum i foscor, entre raó i passió, entre el que és imaginari i el que és real. La validesa de l'espectacle rau en una reeixida direcció artística, capaç de calibrar la complexa articulació de tants i tan diversos llenguatges visuals sense allunyar-se de l'objectiu: exposar, a les portes d'un nou segle, els orígens i el desenvolupament històric de la complexitat de les relacions entre homes i dones.

Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x