Logo Institut del Teatre
Territori: C. Vilà i Vilà, 61-67. Barcelona
Dates: 2015-2021
Redactor/a: Ivan Alcázar Serrat
Descripció

La Sala Hiroshima és una sala de mitjà format situada al barri barceloní del Poble-sec, rere la Sala Apolo i a tocar de l'avinguda del Paral·lel. S'ubica en un espai reformat als baixos d'un edifici d'habitatges que havia estat una fàbrica d'ascensors (Kone Elevadores) i a l'espai contigu d'un antic garatge.

La Sala Hiroshima consta de tres espais diferenciats, a part de les oficines i els espais tècnics: la sala teatral, que s'anomena La Negra; la sala de concerts, anomenada La Plata; i el bar, que s'obre a la cantonada amb el carrer de la Font. Els tres espais estan interconnectats per corredors interiors i cadascun té accés autònom des del carrer. La Negra és l'espai escènic, amb unes dimensions totals d'11 m d'ample per 16 m de profunditat amb la disposició sense grades, i d'11 m per 9 m amb la grada a la italiana. L'altura és de 5,5 m del terra al sostre, i de 5,2 m fins a la pinta, i el 60% dels tirs són motoritzats. La grada és modular i retràctil; està formada per seients correguts, sense diferenciar les localitats individuals, i permet diferents configuracions i relacions públic-escena. La capacitat màxima de la sala amb les grades és de 130 localitats.

A la façana a carrer de la sala teatral es van conservar les finestres originals, que es van dotar d'un sistema motoritzat de persianes. Per plantejar el projecte d'intervenció arquitectònica, els responsables de la sala i l'arquitecte encarregat, Juan Domingo Amores, van basar-se en alguns elements de sales com el HAU (Hebbel am Ufer) o la Sophiensaele de Berlín, mentre que les Bouffes du Nord de París van ser un model pel que fa a la possibilitat de proximitat entre els espectadors i l'escenari.


Activitat

La Sala Hiroshima és un espai independent dedicat a l'exhibició i el pensament al voltant de la creació contemporània, centrada en les arts escèniques i la música. El nucli fundador i coordinador de la sala està encapçalat per Gaston Core, membre del col·lectiu artístic La Zoológica i format en interpretació i dansa a l'Institut del Teatre.

La Sala Hiroshima té una programació d'espectacles i workshops centrada en els nous llenguatges corporals, les tecnologies aplicades a les arts escèniques, les arts del moviment i la performance i les noves dramatúrgies del circ. La sala programa, promou i dona suport a artistes emergents, alguns dels quals en règim de residència artística (és el cas de Núria Guiu en la primera temporada). L'espai és a la xarxa de col·laboració de festivals i cicles com el Festival Grec, la Fira de Tàrrega, el Sismògraf d'Olot, el TNT de Terrassa i el FIRE! de Barcelona.

La sala es va inaugurar amb una performance de la performer austríaca Alina Stockinger i Cia i del DJ Pola Tog-No Domain. El primer espectacle de la programació regular de la Sala Hiroshima va ser Notion: Dance Fiction. A lecture-performance, de l'artista multimèdia de Singapur Choy Ka Fay, amb la participació de la ballarina i performer Sònia Gómez.

El 12 de novembre de 2021 té previst abaixar el teló definitivament, en el context de la pandèmia causada per la covid-19.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x