Logo Institut del Teatre

El Centre Democràtic i Progressista

Comparteix

Carrer Corredossos de Baix, 7, Caldes de Montbui, Vallès Oriental

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 1880
Descripció

L'edifici de l'entitat es troba al carrer Corredossos de Baix, paral·lel al carrer Major i dins del nucli antic de la vila. La tipologia de l'entitat és singular i infreqüent. Es tracta d'un edifici alt i esvelt, de tres plantes, amb la façana amb pedra i obra de fàbrica vista. La coberta és a dues aigües, amb estructura d'encavallades de fusta. La sala teatral és situada a la planta superior. A la primera planta hi ha els espais de camerinos i magatzem i la sala amb espai abocat a la doble altura del bar, on ara se celebren mostres i exposicions i abans hi havia les sales dels joves excursionistes i l'esplai. A la planta baixa hi ha el bar restaurant, que té un petit escenari, i espais addicionals de l'entitat. Les parts del jardí van ser expropiades durant el franquisme, quan el local va ser confiscat. Actualment l'entitat afronta una sèrie de reformes i adaptacions per reactivar la part de la sala teatral.


Activitat

El Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui va ser fundat l'any 1865, inspirat pel liberalisme francès i el republicanisme federal. Va dur a terme una activitat sociosanitària per als associats, una tasca pedagògica seguint les teories de Ferrer i Guàrdia i una forta vinculació política amb les esquerres de la Segona República. La cultura i les arts musicals i escèniques sempre han estat presents en la vida de l'entitat: en el darrer terç del segle xix, amb sarsueles i òpera; amb la Coral del Centre en la dictadura de Primo de Rivera; amb l'organització del Teatre del Front al llarg de la Guerra Civil; des de la dècada de 1970, amb el retorn democràtic, es reactiven o es posen en marxa el Cor del Centre, el Club Jove, el Club Ciclista Calderí, el Club d'Escacs i la Universitat Verda del Vallès; en la dècada de 1980 s'inicia el Concurs de Teatre Amateur Vila de Caldes de Montbui, conegut actualment com el TACA'M, ja amb gairebé 30 edicions. Actualment al Centre estan adherits diversos grups i seccions, com la Coral, la Cobla Thermalenca, la cooperativa El Rusc, el grup de joves La Guspira o l'agrupació teatral Scena Teatre. A l'espai escènic del bar tenen lloc activitats teatrals: teatre de petit format, monòlegs, teatre infantil i musicals, els cicles «Jazz Sessions Club» i «El Centre Sona», així com activitats culturals diverses.


Bibliografia
  • Ballart, Josep; Villanueva, Joan. Resum de la història de Caldes de Montbui. Caldes de Montbui: Ajuntament de Caldes de Montbui, 1981.
  • Pieres, Jaume. Apunts d'història del Centre Democràtic i Progressista. Text inèdit.

Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x