Logo Institut del Teatre

Teatre Àngel Guimerà (TAG) - La Lira

Comparteix

Carrer Sant Jordi, 7, El Vendrell (Baix Penedès).

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 1889-2009: La Lira Vendrellenca; 2009: Teatre Àngel Guimerà (TAG) - La Lira
Descripció

Situat a la població del Vendrell, el Teatre Àngel Guimerà ocupa una parcel·la entre mitgeres en una illa de cases d'un eixample de la segona meitat del segle xx, a la vora de la riera de la Bisbal, situada entre els carrers de Sant Jordi, el carrer de Roquetes i l'avinguda de Catalunya. També anomenat La Lira, el teatre va ser construït per la societat La Lira Vendrellenca l'any 1976. A partir del 2002 va ser reformat i ampliat, amb un nou cos adjacent amb una gran sala polivalent, un petit escenari i un nou bloc de serveis a la part posterior del teatre. En la reforma es van conservar de l'edifici original tant les façanes (que es van renovar) com els murs perimetrals de la sala. L'estudi d'arquitectura que dugué a terme la reforma va ser Arq71 i Associats, format pels arquitectes Josep Mercadé i Aloy i Josep Mercadé Pascual.

L'arquitecte va voler explicitar a la façana el joc volumètric de les parts de l'equipament, amb el volum pertanyent a l'entitat La Lira, que arriba a la cantonada amb un volum en corba, sobre el que s'ha disposat l'emblema de l'entitat.

La boca de l'escenari fa 11 m d'amplada i l'escenari té una profunditat de 10 m i una àrea total de 160 m². La sala té un aforament d'uns 407 espectadors, amb dos accessos pels laterals del pendent de la grada, molt pronunciat, i amb una sèrie de files desmuntables a la part més propera a la corbata. En aquesta part hi ha una grada telescòpica motoritzada sota la grada fixa. Les parets interiors de la sala teatral del TAG estan revestides amb panells d’ànima contraxapada de fusta impregnada en resines fenòliques termoendurides i superfície d'acabat de fusta tipus Prodema. Per raons d'acústica, els panells es disposen en dent de serra i inclinats, amb una longitud que va creixent a mesura que el panell s'aproxima al sostre.


Activitat

La Lira Vendrellenca és una de les entitats històriques del municipi. Fundada l'any 1889, va tenir una primera seu al carrer dels Cafès, on va acollir l'Orfeó Vendrellenc. La seva activitat escènica va prendre el relleu de l'Elenc Artístic del Club d'Esports Vendrell (1927-1960).

Després de la reforma i l'ampliació de La Lira i la reinauguració al setembre de l'any 2009, l'equipament i seu social canvià de nom i prengué el de Teatre Àngel Guimerà (TAG), passant a ser el teatre municipal del Vendrell, gestionat per Prosceni, una Societat Limitada Municipal.

Després de les obres, l'entitat històrica de La Lira, amb vint seccions diferents, té un local en el mateix edifici, que compta amb un petit escenari i el gran espai diàfan.

Al TAG hi ha una programació estable d'arts escèniques, acull gires de companyies privades i provinents de teatres públics, i la presència habitual de grups locals com el Grup de Teatre Inestable (el GTIV, format l'any 1988), els Pastorets del Vendrell i el Grup de Teatre del Vendrell de La Lira (sorgit de l'Aula de Teatre de Xavier Fàbregas). A més, acull grups amateurs, que des del 1986 també van anar participant en el Concurs Àngel Guimerà de teatre amateur, i activitats de teatre familiar i comarcal. El 1979 s'inicià el Concurs de Teatre Infantil i Juvenil del Vendrell, i del 1989 al 1992 estigué actiu el Teatre Baix Penedès (TBP). El TAG és la principal seu escènica del Vendrell, tenint en compte que el Teatre del Casal Familiar, una altra entitat històrica del municipi, també té programació regular.


Bibliografia
  • Autors diversos. Història del Vendrell. El Vendrell: Ajuntament del Vendrell; Valls: Cossetània, 2003.
  • Pell i Soldevila, Jordi. Records, vivències i actuacions esdevingudes en els meus primers anys de pertinença a la Lira Vendrellenca. El Vendrell, 2008.

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x