Logo Institut del Teatre

Drama en sis episodis

Joan Oliver

Estrena: Teatre Català de la Comèdia (Barcelona)15-6-1938
Publicació: BarcelonaInstitució de les Lletres Catalanes1938

Redactor/a: Miquel M. Gibert

Descripció

Lupa coneix Samsó, un home aparentment primari i asocial, que ella du a casa seva, on viu amb Nel, el seu marit. Nel és un dels caps d'una organització política obrera, el caràcter del qual, prudent, reflexiu i disciplinat, contrasta poderosament amb el de Samsó. Es produeix un aixecament de l'exèrcit i de les forces totalitàries contra el règim polític democràtic. Els dirigents obrers, i especialment Nel, dubten de com fer-hi front. Llavors Samsó es llança al carrer, enardeix les masses amb el seu exemple i les porta fins a la victòria revolucionària. Enlluernada per l'actuació de Samsó, Lupa abandona Nel i es converteix en la companya de l'heroi. Però Samsó no sap adaptar-se a la feina grisa d'afermar la nova societat revolucionària, mentre que Nel n'esdevé un organitzador eficaç. Fracassada la relació sentimental de Samsó amb Lupa, l'home torna a la vida asocial, completament lliure i arriscada, que és la que més li escau. Així i tot, sap deslliurar-se de la traïció que li proposen els enemics de la revolució.


Significació

La fam és una aposta clara de l'autor per la reflexió política a partir de la realitat ideològica, contrastada i problemàtica —i, per això, veritablement dramàtica—, que determina el procés revolucionari i bèl·lic català de 1936-1939. Oliver estructura la trama de La fam en unitats que recorden les seqüències de l'Stationen-Drama, d'una manera semblant a com ho fa Ernst Toller a Die Wandlung (1919). La composició de La fam és, en part, paral·lela a l'esbossada per a la peça alemanya: s'ordena en sis episodis —sis estacions—, els tres primers dels quals dibuixen el camí ascensional de Samsó, mentre que els altres tres mostren la via descendent de l'home. Altrament, Oliver s'aproxima al teatre unanimista francès de Jules Romains, especialment a Le dictateur (1926). Amb La fam Oliver redacta la peça més important del teatre català del període de la Guerra Civil. I, a més, l'obra és un text determinat per la complexa realitat ideològica, política i social que caracteritza la societat catalana del moment. Per tant, és una obra atenta a les circumstàncies històriques del temps en què va ser escrita, i que, sens dubte, pretén adreçar-se als nuclis dirigents capaços de reflexionar sobre les ambigüitats i els problemes originats en la societat catalana pel conflicte bèl·lic i per la revolució. En resum, La fam és un intent rellevant de traduir dramàticament les tensions ideològiques emparades pel procés revolucionari iniciat el juliol de 1936. Cal valorar l'ambició d'Oliver de dur a l'escenari un conflicte vigent a l'hora d'escriure la peça amb un distanciament creatiu i, alhora, amb una solidesa conceptual notables, juntament amb la voluntat de renovar la forma teatral. Presentar una obra de les característiques de La fam, defugint la demagògia, i en les circumstàncies de 1938, és més que destacable. I encara més si tenim en compte la situació dels escenaris catalans de l'època i la tradició —no gaire sòlida— del teatre polític autòcton.


Bibliografia

Benet i Jornet, Josep M. (1992) «Sobre Joan Oliver». En: Benet i Jornet, Josep M. (1992). La malícia del text. Barcelona: Curial, p. 177-184.

Fàbregas, Xavier (1969). Teatre català d'agitació política. Barcelona: Edicions 62, p. 251-268.

Foguet i Boreu, Francesc (2003). «Introducció». En: Oliver, Joan (2003). La fam. Barcelona: Proa, p. 5-36.

—, (2005). Teatre, guerra i revolució. Barcelona, 1936-1939. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 375-383.

—, (2006). «Pròleg a La fam, de Joan Oliver». En: Oliver, Joan (2006). La fam. Barcelona: Proa, p. 19-28.

Formosa, Feliu. «Pròleg». A: Oliver, Joan. La fam. Barcelona: Aymà, 1982.

Gallén, Enric. «El teatre. La vida teatral de la primera Guerra Mundial a la Guera Civil. Joan Oliver». A: Riquer, Martí de; Comas, Antoni; Molas, Joaquim (1987). Història de la literatura catalana 9. Barcelona: Ariel, 1987, p. 455-457.

Gibert, Miquel. El teatre de Joan Oliver. Barcelona: Publicacions de l'Institut del Teatre, 1998, p. 133-163.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x