Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 2-11-1954
Lloc de naixement: Santa Cruz de Tenerife
Redactor/a: Rosli Ayuso
Identificacio/ns

Director, coreògraf, intèrpret


Biografia

Actor, ballarí, performer, mestre de dansa i repetidor que aplega més de trenta anys de professió. Ha col·laborat amb els directors Albert Vidal, Jerôme Savary, Joan Baixas i les companyies La Fura dels Baus i els músics Carles Santos i Jordi Sabatés. Com a ballarí ha format part de les companyies Grup Estudi Anna Maleras, Mudances, Lanònima Imperial, Nats Nus, Gelabert-Azzopardi i Lasiti.

Toni Jodar estudia Filosofia i Lletres a la Universitat de La Laguna de Tenerife, on entra en contacte per primer cop amb la dansa a l’Aula de Teatre de la Universitat. L'any 1976 es trasllada a Barcelona i comença a estudiar dansa a l'Institut del Teatre amb J. Sánchez, G. Ruiz-Lang, A. Argüelles i L. Azzopardi. Al mateix temps s’inicia en la dansa jazz a l’Estudi Anna Maleras i forma part del Grup Estudi Anna Maleras. El 1978 inicia una col·laboració com actor amb Albert Vidal que durarà fins al 1983, intervenint als espectacles La Boda (1976), El Bufó i L'Aperitiu. L’any 1979 viatja a Nova York per perfeccionar els estudis de dansa moderna i jazz. A la tornada estudia a La Fàbrica i comença a impartir classes de jazz. Alhora du a terme la tasca de performer i director de moviment en diverses produccions.

L'any 1982 fa una llarga estada d'estudis a Nova York, on freqüenta escoles de dansa moderna i jazz com ara l'escola d'Alvin Ayley. 

L'any 1985 comença a col·laborar com a ballarí amb Carles Santos participant als espectacles Boqueta amplificada i El fervor de la perseverança. El 1986 participa com a ballarí amb les companyies Lasiti de Frances Bravo i s'incorpora a la companyia de Gelabert-Azzopardi amb els quals col·laborarà als espectacle Belmonte, El sueño de Artemis, Kaalon-Kakkon i El jardiner, a més de participar com a ballarí a l'espectacle de Marta Carrasco Pesombra.

L'any 1986 fa un estada al curs d'estiu del Jacob's Pillow Festival a Lee (Massachussets) on estudia dansa jazz i pedagogia de dansa i s'incoprpora a la companyia Lasiti de Francesc Bravo, amb qui estrena al C.C.Fundació Caixa Terrassa dins del Cicle Dansa a Catalunya-86 (8 abril 1986) La caiguda dels gestos, amb la qual posteriorment gira a Girona, Vic i Mataró.

L'any 1991 fa una estada de tres mesos a Nova York on pren part al taller de composició dirigit per Bessie Schönberg al Dance Theatre Workshop d'aquesta ciutat. A la tornada comença a impartir classes de jazz i entra a formar part del Grup Estudi Anna Maleras.

L'any 1998 inicia una col·laboració com a actor amb el músic Carles Santos i participa a l'espectacle L'esplèndida vergonya del fet mal fet, estrenat al Festival Grec 98. El 1999 comença una col·laboració com a responsable de moviment dels espectacles de Carles Santos que finalitzarà l'any 2010. 

L'any 2001 participa com a ballarí a l'espectacle Explica'm un conte jueu! a Girona i al Mercat de les Flors. L'any 2002 participa com actor a l'Òpera Orfeo i Eurídice com a ballarí, amb Lanònima Imperial a Scala 1: Infinito, amb Cesc Gelabert a Romeo i Julieta - Per Poc. Aquest any enceta el projecte Explica Dansa amb Beatriu Daniel destinat a la formació de públics en diferents formats que l'any 2002 és guardonat  amb la Menció Especial del Premi de les Artes Escénicas Ciutat de Barcelona 2002 i el Premi de la Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya 2006. El treball aplega un llarg recorregut nacional i internacional i ha estat presentat fins avui a Catalunya, Espanya, Europa, Estats Units i la Xina. El 2006 estrena El Jardiner i El fervor de la perseverança; el 2007 participa com a ballarí a Orion; del 2007 al 2008 és coreògraf a Metàl·lics (Spanish Brass Luur Metalls); el 2010 estrena Belmonte i el 2013 dramatitza les visites de l'exposició Arts del Moviment de l'Arts Santa Mònica.


Significació

Toni Jodar forma part de la primera generació de ballarins que va viure de primera mà l'esclat dels anys vuitanta de les arts escèniques a Barcelona. Des que va vincular els seus passos amb creadors com ara Cesc Gelabert, Albert Vidal, Carles Santos o Montse Colomé, aplega una acusada versatilitat. Havent passat per gairebé totes les facetes de l'escena: ballarí, intèrpret, ajudant de direcció, performer, actor, repetidor, mestre i coreògraf, el seu treball ha estat cabdal per a les esmentades companyies i creadors. 

Avui dia està dedicat exclusivament al projecte Explica Dansa juntament amb Beatriu Daniel amb qui desenvolupa diversos programes orientats a apropar la dansa a tota mena d'espectadors i països d'arreu del món.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x