Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 5-2-1956
Lloc de naixement: Barcelona
Redactor/a: Rosli Ayuso
Identificacio/ns

Coreògrafa i intèrpret


Biografia

Montse Colomé és una ballarina, coreògrafa i mestra de dansa. Ha estat durant vuit anys presidenta de l' Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i col·laboradora de moviment per a diferents creadors i companyies catalanes, com ara J. Font (Comediants), L. Pasqual, J. M. Mestres, X. Albertí, R. Duran, a més de fer la coreografia de musicals i òperes. 

Montse Colomé comença a ballar a l'Esbart de l'Orfeó Gracienc. El 1975 munta amb Ramon Colomina el duet Colomina-Colomé, bailarines de claqué, que ha continuat amb diferents intermitències fins avui dia. El 1978 es diploma en dansa espanyola a l'Institut del Teatre. A continuació estudia dansa jazz a l'estudi d'Anna Maleras i assisteix als Stages Internacionals de Dansa Moderna i Jazz organitzats per aquesta escola a Palma a la dècada dels setanta. El 1980 participa en el projecte La Fàbrica impartint classes de jazz. El 1986 inicia la col·laboració com a coreògrafa i directora de moviment amb el músic Carles Santos i la companyia Comediants, i s'encarrega de la direcció coreogràfica dels grans esdeveniments d'aquesta companyia, com ara les cerimònies de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona (1992), l'Expo de Sevilla (1992) i l'Expo de Lisboa (1998), entre d'altres. 

El 1992, juntament amb Lola Puentes, munta el duet Ola & Tsé i intervé a diferents espais teatrals de Barcelona, com ara el Mercat de les Flors o el Festival de Sitges. Aquest mateix any viatja a Nova York, on roman dos anys estudiant a l'escola Alvin Ailey. A la tornada a Barcelona comença a impartir regularment classes de jazz a La Fàbrica, a l'estudi d'Anna Maleras i a l'estudi de Diola Maristany, i forma part del grup Acord, dirigit per Maristany. El 1995 forma part del col·lectiu que engega el projecte La Caldera a la vila de Gràcia. El 1996, juntament amb Ona Mestre i Ana Eulate, rep el Premi de la Crítica Teatral de Barcelona per l'espectacle Brossa a la porta.

A partir del 1998 inicia una nova etapa com a coreògrafa i ajudant de direcció per a espectacles d'òpera i teatre de text i col·labora en diferents espais com el Liceu, el Teatro de la Zarzuela de Madrid, l'Opéra de París o el Piccolo de Milà, al costat de reconeguts directors com ara L. Pasqual, J. M. Mestres, G. Lavaudant, R. Duran, L. Homar, P. Roca, J. Prat o P. A. Gómez. 

El 2006, juntament amb tots els membres fundadors de La Caldera, recull el Premi Nacional de Dansa 2006, atorgat a aquest centre de creació. 

Des de l'any 2008 s’ocupa d’un projecte de recuperació de la memòria recent de la dansa a Catalunya, en connexió amb el Mercat de les Flors i La Caldera. Darrerament forma part de la comissió de seguiment del nou espai de La Caldera Les Corts i està immersa en projectes de dansa de caire sociològic i social, com ara Meteodansa, per a escolars del Bages, en col·laboració amb Alfred Rodríguez Picó, i 100 femmes, estrenat el Grec 2013 i dirigit per Àngels Aymar, que afavoreix trobades de dones d'arreu del món i la recuperació a Valls de les coreografies del ballet Ariel, de Robert Gerhard. 

Avui dia és vicepresidenta de l'Agrupament d'Esbarts Dansaires de Catalunya i continua compaginant les tasques artístiques amb la seva involucració en el projecte La Caldera.


Significació

Ballarina, mestra i corèografa de dansa jazz i claqué, Montse Colomé és una de les professionals més polifacètiques del panorama català de dansa. L'any 1986 formà part del primer grup de ballarins que impulsaren la creació de la primera Associació Professional de Dansa de Catalunya (APDC), de la qual va ser presidenta durant vuit anys, al llarg dels quals va lluitar pel reconeixement de la professió.

Com a coreògrafa de grans esdeveniments ha ajudat a dinamitzar laboralment el col·lectiu local. Avui dia continua implicada a donar visibilitat a la dansa en qualsevol dels seus vessants i treballa per a la cohesió del col·lectiu coreogràfic català.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x