Logo Institut del Teatre

Àrea, Espai de Dansa i Creació

Comparteix

Barcelona

Redactor: Rosli Ayuso

Dates: 1986
Descripció

Àrea, Espai de Dansa i Creació és una escola de dansa emplaçada al primer pis del carrer Alegre de Dalt, 55. El centre disposa d'un espai diàfan de 500 m² amb parquet, llum natural i grans finestrals. L'espai està distribuït en dues sales de 120 m² cadascuna, separades per una paret corredissa que permet transformar l'espai en una única sala de 240 m² sense columnes. Serveix com a espai d'exhibició per als treballs dels estudiants i, alhora, com a espai escènic per a actuacions de companyies i coreògrafs, ja que té una infraestructura de llums. També hi ha una sala adjacent reduïda, amb sòl de linòleum i una barra de clàssic, que es destina als exercicis d'escalfament i estirament. En un altre espai hi ha el vestidor i les dutxes. El centre disposa d'una saleta amb taules, cadires i Wi-Fi per dinar o per treballar amb l'ordinador. També té una videoteca i una biblioteca.


Activitat

A. R. E. A. (Associació per a la Recerca Educativa en les Arts Escèniques) neix l'any 1986 com a associació sense ànim de lucre. Des de llavors manté una triple activitat. En primer lloc, és una escola de dansa privada oberta a qualsevol interessat a estudiar dansa, tant si són afeccionats, per iniciar-se, o professionals que necessiten les classes de manteniment. S'hi ensenyen tant les tècniques de dansa més reconegudes (dansa clàssica, dansa jazz i dansa moderna) com les tècniques de dansa contemporània més avançades, com ara release, flying low o physical movement. Àrea és, en segon lloc, un espai d'exhibició obert al públic on es mostren els treballs de recerca sorgits dels tallers, a més els espectacles dels creadors i companyies convidades.

En tercer lloc, Àrea és un centre de formació professional no reglada que ofereix un bloc de formació professional en dansa contemporània al qual es pot accedir després d'una entrevista personal amb la direcció. Aquest bloc té els nivells bàsic/mitjà i avançat/professional. Per accedir-hi s'organitzen uns blocs preparatoris per a cada nivell. La durada dels blocs és de setembre a juny, amb un sistema d'avaluació trimestral i de tutories personalitzades. El claustre de professors està format exclusivament per coreògrafs i ballarins en actiu o per directors de companyies, i tenen dos perfils ben diferenciats: els professors regulars del curs (de setembre a juny) i els professors convidats, que imparteixen cursets intensius de diferentes durades. El centre convoca dues beques anuals de formació professional en dansa contemporània per a alumnes entre 18 i 25 anys, prèvia prova d'accés; les beques ofereixen un curs sencer de formació a Àrea (de setembre a juny). Àrea té establert un conveni amb l'Institut del Teatre de Barcelona per tal que els alumnes de postgrau de l'Institut puguin obtenir crèdits si desenvolupen algun projecte al centre.

L'últim divendres de cada mes es programa el Divendres Obert, en què s'ensenyen en públic les coreografies sorgides dels tallers dels alumnes dels blocs de formació. El Divendres Obert de Recerca s'ensenyen els treballs acabats o en procés dels blocs de formació de nivell avançat i de coreògrafs i companyies de dansa emergents. A l'estiu Àrea organitza un curset intensiu, l'anomenat Dance Meeting Point, amb professorat internacional i tallers intensius de les tècniques de dansa més innovadores. A l'abril se celebra la Setmana Internacional de la Dansa, amb una programació d'activitats al voltant del dia internacional de la dansa en què es fan dues nits d'actuacions a la mateixa escola i es participa en les actuacions que hi ha a diferents places del barri de Gràcia.

Àrea facilita els seus espais per a hores d'assaig, tant per als alumnes com per a gent externa. Organitza tallers amb coreògrafs i ballarins professionals i acull residències i assaigs. Avui dia Àrea forma part del programa del Mercat de les Flors - Espais de Dansa impulsat des del festival Dansalona, i obre les seves portes al públic per ensenyar la dansa des de tots els vessants i estils. L'objectiu principal d'aquesta activitat és visibilitzar el treball que es fa a la ciutat i oferir al públic una vivència personal de descoberta i acostament als creadors i ballarins. Àrea facilita la tramitació del carnet d'estudiant i ofereix abonaments per al lloguer de les aules.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x