Logo Institut del Teatre

Antoni Maria Claret Papiol Trias / Claret Clown

Comparteix
Data de naixement: 18-3-1954
Lloc de naixement: Barcelona
Redactor/a: Jordi Jané
Identificacio/ns

Director, intèrpret


Biografia

Estudia interpretació a l'Institut del Teatre de Barcelona i pallasso amb Philippe Gaulier, els Colombaioni, Pierre Byland, Michel Dallaire, Pierre Pilatte i Avner. Fa cursos de consciència corporal amb Monika Pagneux i de construcció de personatge amb Konrad Zschiedrich.  

El 1976 funda la parella de pallassos Germans Poltrona amb Jaume Mateu i estrenen la paròdia La poltrona o la màquina de fer discursos. El 1978 munten Espectacle de Circ amb Oriol Boixader, Manel Trias, Toni Brossa i Pau Bombardó. És el primer Circ Cric, encara sense envelat. Claret Papiol i Jaume Mateu fan l'última actuació com a Germans Poltrona en un espectacle d'homenatge a Charlie Rivel en què comparteixen programa amb el gran pallasso (Cubelles, 17 agost 1980).

Claret Papiol intervé en la primera funció del Circ Cric amb envelat (Mataró, 23 abril 1981), i el 1983 funda la Companyia Còmica La Ganga amb Jordi Bardàvio i Xavier Soler Doctor Soler. Ha col·laborat amb companyies com Marduix Titelles i Teatre de La Claca (Catalunya), Big Wheel Theatre Company (Anglaterra) i Bras de Fer i Les Hommes en Noir (França). Com a Claret Papiol el 1987 crea l'espectacle Hiper Perplex Turbo amb Tortell Poltrona. El 1988 munta companyia pròpia (Claret Clown) i actua per Europa i Àfrica amb espectacles per a nens i adults.

En televisió (TVE2, TV3, Euskal Telebista) ha treballat de guionista i intèrpret en programes com Fes Flash, Comic Adventures, El Capità Enciam, etc. Ha fet teatre, entre altres directors, amb Jordi Mesalles, Frederic Roda, Carles Alfaro, Meritxell Roda, Fernando Bernués i Ramon Simó. Ha codirigit i assessorat artísticament l'espectacle Grimègies de Tortell Poltrona, amb qui continua col·laborant regularment al Circ Cric. És requerit constantment com a presentador d'espectacles, simposis i esdeveniments diversos, i la temporada 2011-2012 va exercir de Monsieur Loyal amb el Circ Raluy a Girona, Barcelona i Igualada. És professor de pallasso en escoles d'art escènic (La Casona, El Galliner, Memory, etc.).

El 1999 interpreta el personatge d'Estragó al Tot esperant Godot del Circ Cric (direcció de Frederic Roda i Fàbregas) i el 2009 el contraaugust Peppino de Petita feina per a pallasso vell (direcció de Ramon Simó). El 2008 rep el premi Sabatot Alegre per la trajectòria (Setmana del Pallasso de Castellar del Vallès) i un Aplaudiment FAD Sebastià Gasch pel seu espectacle Devos a vós, estrenat el 2006 amb textos de l'humorista belga Raymond Devos adaptats al català per Marie-Hélène Champagne i amb direcció de Mertitxell Roda. Segons el jurat, la seva va ser «una interpretació ajustadíssima que, acompanyada pel saxo de Jordi Borrell, esdevé una magnífica performance d'un humor intel·ligent i reconfortant».

Al març del 2010 els Germans Poltrona i el Dr. Soler tornen a presentar les seves entrades de pallassos (El xarivari, El faquir Ras-Kat-Almalic i El Xèspir, entre d'altres) al Festival Rambleros, organitzat per commemorar els anys de l'envelat Bardelona. El novembre del mateix 2010 les tornen a presentar al Festival Internacional de Pallassos de Cornellà.


Significació

Tant en els inicis amb els Germans Poltrona com en la posterior carrera en solitari, Claret Clown ha jugat un paper determinant en la renovació del llenguatge escènic dels pallassos i en l'ús normal de la llengua catalana en aquesta especialitat dramàtica. Molt hàbil amb els jocs de paraules, dotat d'una notable capacitat d'improvisació i d'un nivell lingüístic notablement per sobre de la mitjana dels seus col·legues catalanoparlants, aquest pallasso de verb pausat i rusinyolesc aconsegueix sorprendre i interessar sempre, ja sigui en pista, a l'escenari o en espectacle itinerant.


Estrenes

1987. Hiper Perplex Turbo.

Setembre 1989. Karkagrankajadas. Fira de Tàrrega.

1989. La teoria del riure / La teoria de la risa. Teatre Malic, Barcelona.

1991. Ple de Buit. Festival Complot, Pineda de Mar.

1998. Tours Culturals Tourmix (El Museu al carrer). Festes de la Mercè, Barcelona.

2006. Devos a vós. De Raymond Devos, adaptació Marie-Hélène Champagne. Música en directe de Jordi Borrell (saxo). Direcció de Meritxell Roda. Teatre de Ponent, Granollers.

2007. Sóc un pallasso. Sant Andreu Teatre, Barcelona.

10 desembre 2009. Petita feina per a pallasso vell. Matei Vişniec. Direcció de Ramon Simó. Sala Muntaner, Barcelona.

20 març 2010. Visca Bardelona!. Carpa Bardelona, La Rambla, Barcelona.

8 desembre 2013. K.O.L. 1714. Direcció de Pep Vila. Girona, Sala La Planeta, Festival Temporada Alta.


Publicacions

Informe para una teoría de la risa (en l'obra col·lectiva La innovación, en serio). Donostia: Ibermática, 2011.


Bibliografia

Jané, Jordi. 152 Volts de pista. 2 vols. Tarragona: Arola Editors, 2013. (Col·lecció Eines de Circ)

Mestre, Jesús (coord. ed.). El món fascinant del Circ Cric. Barcelona: Viena Edicions, 2007.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x