Logo Institut del Teatre

Sociedad Española de Ilusionismo (SEI) / Associació Catalana d’Afeccionats a l'Il·lusionisme (ACAI)

Comparteix
Dates: 1932
Territori: Barcelona
Redactor/a: Jordi Jané
Activitat

Associació cultural i artística dedicada a la promoció i el desenvolupament de l'il·lusionisme. Organitza tertúlies, cursos, conferències i actuacions i posa el seu fons documental a disposició dels socis. Els aficionats hi poden entrar a formar part mitjançant una prova d'ingrés.


Evolució

El 1910 es va fundar a Barcelona la primera associació màgica de l'Estat espanyol, l'Asociación Artística de Variedades la Primitiva Española, que el 1933 es va transformar en l'Asociación Artística de Variedades y de Circo La Primitiva Española. Es va haver de dissoldre després de la Guerra Civil amb l'aparició del Sindicato Vertical franquista, que va crear la secció de Circo, Mimo y Variedades.

L'Agrupació Catalana d'Afeccionats a l'Il·lusionisme (ACAI) s'havia fundat el 1932 amb una primera junta directiva encapçalada per Xavier d'Areny-Plandolit i Gassó, Josep Florences Gili (que ja havia participat en la fundació de La Primitiva) i Antoni Darder, entre d'altres. Molts dels seus membres es van haver d'exiliar després de la Guerra Civil i l'ACAI es va haver de dissoldre, substituïda el 26 de febrer de 1943 per la Sociedad Española de Ilusionismo (SEI). Els personalismes van fer que el 1952 l'empresari radioelèctric Ferran (Fernando) Maymó s'escindís de la SEI per fundar el Círculo Español de Artes Mágicas (CEAM, més tard CEDAM), que va presidir vitalíciament fins a la seva mort el 1966.

En l'actualitat, l'ACAI és el «círculo» català de la SEI (similarment als altres «círculos» d'Espanya). A Barcelona conviu amb l'Associació de Mags i Il·lusionistes de Catalunya (AMIC, fundada el 1977). Hi ha també agrupacions de mags a Girona, Lleida, Mallorca, Menorca i València.

La SEI publica en castellà per a tot el territori estatal la revista Ilusionismo.


Bibliografia

Montilla, Alain «Alain Denis». Mags i màgia a Catalunya. Una visió històrica. Badalona: Museu de Badalona, 2010.


Enllaços

Sociedad Española de Ilusionismo (SEI): <www.ilusionismo.es>

SEI Barcelona: <www.seibcn.es>

Círculo Mágico Malloquín (SEI Mallorca): <https://www.facebook.com/seimallorca>

Asociación Valenciana de Ilusionismo (Almussafes): <www.mimagia.es>


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x