Logo Institut del Teatre

Xavier Sala i Costa, «Xevi»

Comparteix
Data de naixement: 19-8-1943
Lloc de naixement: Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà)
Redactor/a: Jordi Jané
Identificacio/ns

Il·lusionista


Biografia

Un dels mags més inquiets dels Països Catalans, és també estudiós, col·leccionista i un esforçat divulgador i pedagog de l’il·lusionisme. Practica la màgia general i ha actuat per tot Europa, Rússia, els Estats Units, Canadà, l’Amèrica del Sud, Cuba, Palestina i Turquia. A més de nombroses actuacions en televisió, ha enregistrat espots i ha participat com a actor en diverses pel·lícules.

S’aficiona a la màgia a l’edat de dotze anys en veure actuar un mag al cafè de Santa Cristina d’Aro. S’acaba de vincular amb aquest art estudiant l’Enciclopedia de la Magia, Ilusionismo y Prestidigitación d’Antonio de Armenteras, i als setze anys fa la primera actuació en públic. El 1965 queda finalista al concurs televisiu Salto a la fama i el 1969 bat el rècord mundial de conducció a cegues fent el trajecte Monestir de Montserrat-Saló de l’Automòbil de Barcelona, una gesta que ha repetit altres cops en altres països.

Actua en pràcticament tots els congressos estatals i internacionals d’il·lusionisme i es prodiga en teatres, sales de festes, creuers, casinos, convencions i fires. Del 1981 al 1987 organitza a Platja d’Aro les Trobades Màgiques Internacionals de la Costa Brava, i des del 2001 és el factòtum de les anuals Nit de la Il·lusió als jardins de La Casa Màgica de Santa Cristina d’Aro, en què actuen primeres figures de l’il·lusionisme mundial.

De les seves realitzacions, La Casa Màgica (Museu de la Il·lusió i la Curiositat) de Santa Cristina d'Aro és la més perdurable en el temps. Inaugurada el 2002, ocupa els més de 1.100 m² de les tres plantes d’una masia de l’any 1850 i acull la –per interès i per quantitat– infragmentable col·lecció de material màgic que Xevi ha anat engrossint al llarg de la seva carrera: autòmats, attrezzo, vestuari, aparells, ninots de ventrilòquia, instruments musicals, accessoris, cartells, cartes i un sens fi d’objectes curiosos per als neòfits i de gran interès històric per als experts. Hi ha també videoteca, biblioteca i un petit teatre.

Xevi ha fet ràdio (La màgia en llibertat, Ràdio Costa Brava-Cadena 13, 1985), ha editat videocassets didàctics, ha protagonitzat les campanyes Il·lusionisme a l’escola, Il·lusionisme als pobles rurals L’Escola de Màgia d’Estiu i ha impartit el curs L’art de la màgia com a assignatura de lliure elecció a la UdG. També ha creat articles màgics per a la mainada: La Llibreta Màgica, La Caixa Màgica i La Carpeta Màgica. És soci fundador de l’associació Mags sense fronteres (1998) i Mans Màgiques del Món (2011). Entre els incomptables premis rebuts, destaquen la Silver Star (1999) i la Gold Star (2003) del Magic Circle de Londres, un Aplaudiment FAD-Sebastià Gasch per La Casa Màgica (2003), la Medalla de Oro al Mérito Mágico de la SEI-ACAI (2005) i la Menció Honorífica a la trajectòria professional, atorgada pel Festival Internacional de Màgia de Badalona Memorial Li-Chang (2011).

El desembre de 2019 és nomenat fill predilecte de Santa Cristina d'Aro per part de l'Ajuntament de la vila.


Significació

Enllà de la faceta d’artista, Xavier Sala «Xevi» és un entusiasta divulgador de l’il·lusionisme en diferents camps: a més dels festivals i trobades que organitza i signa personalment, estimula, coordina, dirigeix i presenta nombrosos festivals i trobades arreu del país; escriu articles per a revistes especialitzades; desenvolupa campanyes enfocades a públics objectius; munta exposicions i imparteix cursos, tallers i conferències.


Publicacions

El meu món màgic. Barcelona: Edicions Marré, 1988.

 

Petita història de l'il·lusionisme. Il·lustracions de Pilarín Bayés. Barcelona: Editorial Mediterrània, S. A., 1992. Edicions en català, espanyol, italià i alemany).

 

Una vida màgica: Xevi, de la Costa Brava al món. Santa Cristina d’Aro: Mans Màgiques del Món, 2017.


Bibliografia

Jané, Jordi. Les arts escèniques a Catalunya. Barcelona: Cercle de Lectors: Galaxia Gutemberg, 2001.

Lladó, Josep Maria. Petita història de Xevi. Il·lustracions de Pilarín Bayés. Barcelona: Editorial Mediterrània, S. A., 1991. Edicions en català, espanyol, italià i alemany.

Montilla, Alain «Alain Denis». Mags i màgia a Catalunya. Una visió històrica. Badalona: Museu de Badalona, 2010.

Valls, Josep. Xevi, la màgia que mou fronteres. Girona: CCG Edicions, 2008.


Enllaços

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x